През последното десетилетие Черно море се превърна в зона на

...
През последното десетилетие Черно море се превърна в зона на
Коментари Харесай

Тагарев: НАТО определи защитата на Черно море като основен приоритет

„ През последното десетилетие Черно море се трансформира в зона на големи енергийни планове, на възходящо политическо и военно напрежение, военни капацитети и опълчване. В резултат на това в последните години Черноморският басейн стана очевидец и на първата от 78 години насам широкомащабна война в Европа, както и на все по-зачестяващи обстановки към страни-членки на НАТО. Заради променената обстановка НАТО в своята стратегическа идея дефинира отбраната на Черно море като главен приоритет. "

Това съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев пред курсантите-випускници на Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “ по време на тържественият акт по заграбване на първо офицерско звание на курсантите от Випуск 2023 „ Васил Левски “ на Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ). Това бе кулминационната точка в отбелязването на 144 години български Военноморски сили.

" Черно море е извънредно значимо, както за сигурността, по този начин и за стопанската система, превоза и екологията на всички страни-членки от района “, съобщи още министърът на защитата. По думите му - това покачва неимоверно ролята и отговорността на Военноморските сили на Република България и постанова съществени вложения за ускорената им рационализация и тясна интеграция и взаимоотношение с въоръжените сили на другите страни-членки на Алианса.

В приветствието си министърът на защита акцентира, че ВВМУ е едно от най-успешните български висши учебни заведения, с народен и интернационален престиж и заслужени публични самопризнания. Той подчертава и върху символичното значение на патрона на Випуск 2023: „ Васил Левски е образец и пример освен за всеки българин, само че и за всеки човек, без значение от нация, етнос и вяра. Апостолът на свободата е освен началник и уредник на българското националноосвободително придвижване на XIX век, само че и талантлив европейски визионер и пълководец, чийто революционни хрумвания за бъдещето не престават да бъдат все по този начин настоящи и в XXI век “, уточни министър Тагарев.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР