През последните седмици атаките с дронове на територията на Русия

...
През последните седмици атаките с дронове на територията на Русия
Коментари Харесай

Война на дронове - мести ли се конфликтът в Украйна на руска територия?

През последните седмици офанзивите с дронове на територията на Русия са все по-чести и все по-мащабни. И в случай че преди бяха по един път на месец, в този момент са безусловно всеки ден. Москва твърди, че безпилотните апарати са украински и дефинира нападенията като " терористични ". Киев е възприел тактиката да не ги разяснява.

Володимир Зеленски, президент на Украйна, 30.07.23: Постепенно, войната се връща на територията на Русия - към символичните места и военни бази. Това е неминуем, натурален и безусловно почтен развой!

Игор Конашенков, представител на Министерството на защитата на Русия, 01.09.23: Унищожени са 281 украински безпилотни летателни апарати.



Данните на съветското военно министерство са за интервала от 25 август до 1 септември. Според Би Би Си, от началото на годината на територията на Русия и анексирания полуостров Крим са осъществени над 190 набези с дронове. Обект на офанзивите са жилищни здания, инфраструктура, само че през последните дни и военни бази.



Киев нападна по въздуха и с така наречен водни дронове. В Украйна нападенията подвигат бойния дух - освен на фронта, а и измежду жителите, а на руснаците демонстрират уязвимостта на техните градове. Посланието е ясно " Добре пристигнали в нашата действителност ". В Русия - звук от детонации, изпочупени прозорци и неустановеност - коя постройка ще бъде идната.



Максим Шеремет, на 27 години, от Киев има фабрика за произвеждане на дронове с 20 инженери и над 100 доброволци. За година са произвели 1200 дрона - бойни и разследващи. Обучили са и стотици оператори на безпилотни апарати.

" Когато всичко стартира, сътворих лаборатория, в която да се създават дронове за украинските въоръжени сили. Въоръжените сили вършат поръчки - за наземни контролни станции, или за дронове-камикадзета, за апарати, които носят тъкмо несъмнено количество товар, или ще имат разследващи функционалности. Ние започваме акция за събиране на средства или търсим вложител, или момчетата заплащат от джоба си за съставените елементи на дадената поръчка. "





А от кое място тъкмо идват дроновете, които падат на съветска земя - или има руснаци, които симпатизират на Украйна, или Киев изпраща диверсионни групи в Русия. Нито Москва, нито Киев ще разкрият сходна информация, само че е реалност, че дронове стигат на стотици км от фронтовата линия - до Москва - на 450 км и до Псков - на 600 км от украинската граница.

Ако Украйна стои зад нападенията, това би могло да се обърне против нея, разясняват анализатори. И освен поради ожесточаване на военните дейности, а и от морална позиция. Ако се следва прецизно буквата на закона, поразяването на цивилен обекти може да се класифицира като " тероризъм ". А това служи като съвършено опрощение за дейностите на Русия.



А Серхий Притула - украинска тв звезда и стендъп-комик, инициира акцията " От Украйна - БЕЗ обич! " 24 часа след оповестяването ѝ са събрани 9 милиона и 600 хиляди евро. С тях са закупени 142 дрона.

" От Украйна - БЕЗ обич! " - това е моето обръщение и мисля, че украинците го споделят. Без обич, само че... и без ненавист. Защото във връзка с руснаците - не става дума за ненавист, а чувство, че докосваш нещо грозно ", разяснява Притула.

Дроновете няма да решат хода на войната, считат екперти, само че сигурно трансформират салдото на силите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР