През последните няколко седмици едно 10-годишно българче придоби огромна популярност

...
През последните няколко седмици едно 10-годишно българче придоби огромна популярност
Коментари Харесай

Тео Давидов: Трябва да бъдеш добър на всяка тренировка и да се стараеш

През последните няколко седмици едно 10-годишно българче закупи голяма известност в света на тениса. Теодор Давидов впечатли с видео, в което играе, редувайки ръцете си по незабравим метод. Той сменя ръката и праща форхенди ту с лявата, ту с дясната, а това прикова вниманието на експерти от ранга на Брад Гилбърт и Пол Макнами.

Тео е феномен - един от дребното, които съумява да извършва форхенди по този метод! Той е на 10, роден е в София, само че живее в Съединени американски щати. Мечтае да бъде измежду най-хубавите в тениса и не се заблуждава, че това ще стане елементарно.

" Повечето пъти упражнявам 6 часа дневно. Вече съм привикнал, само че е много мъчно. Трябва на всяка подготовка да бъдеш най-хубав и да се стараеш доста ", безапелационен е малчуганът.

Тео стартира да тренира тенис когато е едвам на 2 години. " Виновен " е татко му Калин.

" Калин е треньор по тенис. Тео беше на 2 годинки, последователно, всеки ден. Като беше на 4 започнаха по два пъти дневно систематични тренировки. На него му харесва. Харесва му да пътува, да се среща с нови деца ", споделя майка му Елена.

Именно Калин първи насочва сина си да играе форхенд ту с лява, ту с дясна ръка. А повода е... опит.

" Идеята е чисто философка. Първоначално нямаше нищо общо с механически или стратегически прерогативи. Исках да бъде по-балансирана персона. Това е опит. Исках да видя дали лявата половина на тялото му може да повлияе на неговата персона, да бъде малко по-позитивен като човек, тъй като той е много огнена натура, има много мощни, интензивни страсти, от време на време в остатък. Доста екстровертен е, с преобладаваща лява половина на мозъка. Исках да видя дали, ангажирайки лявата страна на тялото, ще мога да допринеса за развиването на по-креативната част от неговата персона. Дали съумявам? Времето ще покаже. Забелязваме известна смяна. Малко по-малко от 3 години тренира с лявата ръка. Много е забавен процесът на развиване на лявата му ръка. Той е по-вътрешен, по-независим. Тео учи себе си. Лявата ръка се учи от дясната, едната част от мозъка - от другата. Забелязвам нови неща от него, от човешката душeвност. ", споделя той.

Иначе Тео е убеден, че това ще му помогне да стигне върховете, за които мечтае. Неговият обичан тенисист е Стефанос Циципас. И макар че първоначално е било много мъчно и изнервящо, в този момент неговата запазена марка му оказва помощ да побеждава противниците си.

" Пиша с лявата ръка, ритвам с десния и левия крайник. Повечето нещо върша с дясната ръка, с изключение на като играя тенис. Тенис на маса играя с лявата ръка и дясната ръка. Беше доста мъчно и изнервящо първоначално. С лявата ръка единствено грешах и губех против хора, които с бекхенд преди щях да ги удрям доста елементарно. Постоянно практикуваме бекхенд, всичките удари. Ако не се усещам удобно с форхенд, да мога и с бекхенд да играя в някои мачове. Също по този начин мога и бекхенд с една ръка ", споделя Тео.

" Знаем какъв брой е дълъг пътят в тениса. Много значимо е какво ще се случи след 3-5-10 години на корта и отвън него. Това, което демонстрира на корта е непосредствено отражение на каква персона е и по какъв начин се развива ментално, психически, физически. Нашият интервал е много холистичен, макар че прекарваме много време на корта, това не е самоцел ", прибавя бащата.

Семейството на Тео се занимава с йога. Тя също му оказва помощ по сложния път. Малкият тенисист, мама и баща са избрали да бъдат вегетарианци и са сигурни, че съумяват да набират нужните субстанции, с цел да може тенисистът да тренира пълноценно.

" Стараем се диетата да е уравновесена, храним се с протеини, много ядки, мляко, яйца, сирене, фасул, леща ", споделя Елена.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР