През последните няколко дни Столицата и други градове в страната

...
През последните няколко дни Столицата и други градове в страната
Коментари Харесай

За опасностите от смога

През последните няколко дни Столицата и други градове в страната са обгърнати в гъст смог и всеки от нас в друга степен претърпява отрицателните последици от това.

Вече може да проследим положението на въздуха над София в действително време в страницата на плана " AirBG.info ", който съставлява самостоятелна национална мрежа от станции за премерване на атмосферните условия и фините прахови частици и прави повече от 100 000 замервания на ден на територията на столицата.

Смогът над обитаемоте места може да се разграничава по състав според от това дали източникът му е най-вече изгарянето на въглища, дърва и газ, или се дължи на индустрията и превоза.

 Снимка 332951

Значение за състава му има и сезонът . Например през горещите и слънчеви дни доминира така наречен фотохимически смог , който се образува при взаимоотношението сред слънчевите лъчи и замърсителите с промишлен или транспортен генезис. Взаимодействието на азотните оксиди и летливите органични съединения под въздействие на високите температури и слънчевата светлина води до образуването на озон в приземния пласт на атмосферата, който може да провокира инфектиране на дихателната система, понижаване на функционалността на белия дроб и угнетяване на имунната система.

Освен озона, присъщ за летните месеци, смогът е кондензиран още с азотен и серен диоксид, въглероден оксид и фини прахови частици . Всички тези субстанции са изключително рискови за по-възрастните хора, децата и страдащите от астма или други болести на дихателната система , като провокират възпаления , раздразнение на очите и носа , както и изсушаване на лигавицата на носа и гърлото, което намалява способността на организма да се пази от вирусни или бактериални инфекции.

 Снимка 332952

Особено рискови са фините прахови частици, като вредата, която нанасят зависи от техния размер, химичен състав и от веществата, които са полепнали по тях, включително мутагени, ДНК-модулатори и други Основните източници на прахуляк са индустрията, превозът (включително частици от износването на гуми, катализатори и др.), енергетиката и битовото отопление, а метеорологичните условия през зимата постоянно пречат на разсейването на частиците и те дълго се задържат в атмосферата към източника си.

Колкото по-малък е размерът на праховите частици, толкоз по-опасни стават те, защото горните пътища на дихателната система не съумяват да ги филтрират и те навлизат надълбоко в белия дроб, достигайки даже до най-фините му отдели - алвеолите, откъдето могат да бъдат отстранени доста постепенно и мъчно.

Учените изследват въпроса за прекосяването на ултрафините прахови частици в кръвта и даже навлизането им в мозъка с всички последици от това.

Докато чакаме виновните институции да вземат ограничения, единственият метод, по който можем да се предпазим, е да понижим престоя си навън ... или да носим противогаз.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР