През последните години у нас се забелязва една крайно притеснителна

...
През последните години у нас се забелязва една крайно притеснителна
Коментари Харесай

Руско влияние или конспирация: Задълбочава ли се проблемът с проявите на антисемитизъм в България

През последните години у нас се вижда една извънредно притеснителна наклонност, която е обект на всевъзможни разбори и мнения. Става въпрос за зачестяването на случаите, в които обществено се употребява език на омразата и се популяризират послания с антисемитски темперамент. Какви са аргументите за това? Превръщат ли се сходни изявления в инструмент, посредством който избрани партии се пробват да привлекат повече гласоподаватели? И каква би трябвало да бъде реакцията на обществото? По темата с беседва Русалин Венев с Максим Делчев, председател на Централния израилтянски нравствен съвет и учебен шеф в Организацията на евреите в България „ Шалом “. 

Г-н Делчев, задълбочава ли се казусът с деянията на антисемитизъм у нас? 

Според мен, видовете прояви на ксенофобия и антисемитизъм в България се трансформираха и станаха доста по-видими. Допреди няколко години те се случваха основно в интернет пространството, както и в някои по-затворени и маргинални групи – като футболните агитки, да вземем за пример. Сега, обаче, те стават доста по-широко публикувани, аргументите за което са разнообразни. Сред тях са войната в Украйна и пандемията от COVID-19. Тук би трябвало да отбележим, че става въпрос не за съответни физически дейности, а за език на омразата, за думи и послания, които в някои случаи идват от хора с огромно публично въздействие, в това число и политици. 

Какви са аргументите за потреблението на сходна реторика? 

Не бих желал да злоупотребявам по въпроса за какво тези хора са решили да прибегнат до сходни послания. Явно са решили, че това би нараснало броя на хората, които ги поддържат. Истината е, че в Европа като цяло се следи навлизането на сходна реторика. Навсякъде тя има еднакъв произход, който в множеството случаи е обвързван с несъмнено съветско въздействие. Лесно може да се забележи, че огромна част от тези послания идват от чужбина и след това биват преведени на български език. Разбира се, има и изключения – като изображението със Соломон Паси, което си беше напълно родно „ създание “. Въпреки това, доста други материали и изявления, изключително около пандемията от COVID-19, бяха взети от задгранични източници и „ приспособени “ за нашата страна.

An exclusive CNN poll into anti-Semitism in Europe has found that one third of 7,000 people surveyed knew " little or nothing " about the Holocaust.

The survey also found that many people believe anti-Semitic stereotypes, and blame Jews for anti-Semitism.
— CNN (@CNN)
Защо огромна част от тайните теории, които напоследък се радват на забележителна известност, са директно свързани с антисемитизма? 

Антисемитизмът фактически е залегнал в основата на огромна част от тайните теории. Сред тях, да вземем за пример, е тази за съществуването на авторитетни еврейски общности, притежаващи неограничена власт и употребяващи големи финансови средства за основаването на нов международен ред. В интерес на истината, разпространението на такива изказвания е развой, почнал още през XIX век. Разбира се, някои послания се трансформират, само че риториката остава същата. В момента те се радват на по-голяма известност, тъй като времената, в които живеем, са несигурни. През 20-те и 30-те години на предишния век, изключително по време на Голямата меланхолия и в навечерието на Втората международна война, доста хора стартират да имат вяра в сходни теории и това се трансформира в една от аргументите за възхода на нацизма в Германия.

Става въпрос за едни и същи процеси и ние като общественост не сме сюрпризирани. От години предизвестяваме, че сходно нещо може да случи, само че в този момент за пръв път институциите стартират да обръщат внимание на тематиката. Що се отнася до деянията на антисемитизъм, до момента доста постоянно ми е било обяснявано, че причинителите им са единствено хулигани, вандали, един % от обществото ни, които са необразовани, а множеството българи не споделят това мнение. Ясно е, че има хора, които в действителност имат вяра в тайните теории и са подготвени да се борят против евреите, само че за жалост има и една по-пасивна външна страна, която непрекъснато бива „ облъчвана “ от послания с антисемитски темперамент и в следствие става все по-вярваща в тези хрумвания. 

A court in the German city of Munich has convicted a politician from the far-right Alternative for Germany (AfD) party over remarks comparing a coronavirus vaccination campaign with Nazi-era anti-Jewish pogroms.
— DW News (@dwnews)
Редица анализатори сигнализират, че някои партии употребяват антисемитизма като средство за привличане на повече гласоподаватели и това е извънредно притеснителна тенденция…

Основният проблем е, че тези партии не съблюдават обикновена демократична хигиена. Един от последните образци беше реакцията на партия „ Възраждане “ след публикуването на упоменатия към този момент колаж със Соломон Паси. Нито един път не чухме представител на тази групировка да каже, че сходна реторика е неприемлива. Вместо това, те означиха, че каналът, в който било публикувано изображението, не е техен, а и не познават създателя му – изказвания, които най-вероятно дават отговор на истината и въобще не ги оборвам. В същото време, обаче, от партията по този начин и не обявиха, че са срещу разпространението на такива послания. Именно това ни тормози – готовността за „ заиграване “ с тази толкоз деликатна тематика. Не бива да забравяме, че има образци в други страни, измежду които са Германия и Дания, за хора, които от реторика минават към физическо принуждение и закононарушения от ненавист. 

Каква би трябвало да бъде реакцията на обществото? 

Моят съвет към хората е да не подминават сходни случаи, да не считат, че няма проблем, че това е някаква криворазбрана демонстрация на свободата на словото. Да обръщат внимание. Искрено имам вяра, че в България би трябвало да има плурализъм на мненията. Много от хората, които са представители и симпатизанти на избрани партии, имат своите изцяло резонни упования към страната и обществото. Това, което съгласно мен е най-важното, е да не се минават границите на демократичността и уважението към останалите. Надявам се, че по-пасивната част от последователите на тези обединения ще съумеят да кажат: „ Да, съгласни сме с избрана част от тезите за стопанската система и политиката, само че не и с речта на омразата “. 

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР