Цената на тока на едро остава регулиранаОкончателно депутатите отложиха либерализацията

...
Цената на тока на едро остава регулиранаОкончателно депутатите отложиха либерализацията
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Кредитирането бумти; Забрана на хазартната реклама; Нови влакове

Цената на тока на едро остава контролирана
Окончателно депутатите отложиха либерализацията на пазара на ток на едро с една година – до 1 юли 2025 година Решението пристигна в предпоследния работен ден на Народното събрание и на фона на хиляден митинг на енергетици и миньори в центъра на София.
ЕРП-тата виждат отлагането на либерализацията като логически ход
Енергийната промяна по частичното освобождение на пазара на ток на дребно в България остана с куп нерешени въпроси и безизвестни – седем месеца след приемането ѝ. Де факто това е главната причина за отлагането ѝ с една година, а не рискът от повдигане на цените на тока за семействата, каквато опорка беше употребена от депутатите последните седмици.
„ Мини Марица Изток “ получиха 1 милиарда лева за рекултивация
В предпоследния си работен ден и на фона на митинг на хиляди енергетици и миньори в центъра на София, депутатите одобриха финансовата инжекция от 1 милиарда лева за „ Мини Марица Изток “. Проектът на решение беше скоростно входиран и признат в Комисията по енергетика в сряда и дефинитивно гласуван в пленарна зала в четвъртък. Очаквано и предизборно той беше признат единомислещо от вносителите от ГЕРБ, само че и от съвсем всички останали.
АЯР разреши на АЕЦ „ Козлодуй “ да работи с американско гориво
Няколко седмици преди упования планов ремонт на 5-ти блок на АЕЦ „ Козлодуй “, по време на който реакторът за първи път ще бъде зареден с друго от съветското нуклеарно гориво, Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) издаде лиценз за потребление на американско.
КЕВР санкции АЕЦ „ Козлодуй “ с 600 хиляди лева
Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) е глобила АЕЦ „ Козлодуй “ с 604 хиляди лева за неразрешено потребление (търговия) с вътрешна информация. Регулаторът оповестява, че сдружението е глобено в нарушаване на възбрана по Регламент на Европейски Съюз по отношение на интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с сила (REMIT).
Депутатите се забързаха със възбраната на хазартната реклама
Единодушно депутатите не разрешиха на първо четене хазартната реклама в медиите. Окончателните промени в Закона за хазарта ще бъдат гласувани на изключително съвещание във вторник, 30 април, по предложение на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това ще бъде и последното съвещание на Народното събрание преди следващите предварителни избори в България – към месец преди вота.
10% налог не стига: Защо непознатите вложения заобикалят България?
Гърция със междинни температури от над 30 градуса през лятото притегли Microsoft и Гугъл да изградят мощни дейта центрове. Електрическият Citroen C3 ще се прави в Сърбия. В Румъния пък се създават модели на Ford. Китайският авто производител BYD прави цех в Унгария, а Intel влага 4.6 милиарда евро в цех в Полша. Това е единствено щрихирана картина на конкуренцията за привличане на задгранични вложения в Източна Европа. България също взе участие в това съревнование. Често обаче наподобява, че вложителите я поглеждат, а след това я заобикалят. Най-ясният образец от последните години е Volkswagen
Българите желаят високи пенсии, само че 1/3 от тях укриват осигуровки
Масово за българите главният проблем на пенсионната система в България са ниските пенсии. В същото време обаче 1/3 от тях в избран интервал от време са укривали осигуровки, а над 40% не са съгласни с възможното им повишение. Това са част от изводите от изследване на Националния център за парламентарни проучвания, което бе показано в обществената комисия в Народното събрание и е измежду дребното такива в последните години.
Кредитирането бумти: Жилищните заеми се усилват с 23%
Жилищното кредитиране в България продължава да бумти, а формалната статистика не засича никакви признаци за закъснение. Данните на Българската национална банка (БНБ) демонстрират, че през март годишният растеж се форсира до 22.7% – невъобразим ритъм от 2009 година Общият стойностен размер на ипотечните заеми пък доближава 20.9 милиарда лева
Billa България към този момент вижда края на високите цени
Ако предходната година по това време високите цени бяха във фокуса на комерсиалните вериги, тази година обстановката е изменена. Натискът от високите цени на питателните артикули леко се облекчава и няма толкоз огромни провокации, колкото предходната година. Това изясни изпълнителният шеф на Billa България Вигинтас Шапокас по време на годишната конференция на компанията.
Столичното метро ще се разшири с две станции в посока „ Люлин “
След като към този момент започнаха разширенията на втория и третия метродиаметри на софийската подземна железница, напълно естествено пристигна ред и първата метролиния. Тя ще продължи в посока „ Люлин “ по бул. „ Царица Йоана “, където ще бъдат построени две нови станции, тъй че метрото да направи връзка със западната дъга на „ Околовръстен път “.
Идея за „ Червена зона “: Какво ще се случва на столичния бул. „ Патриарх Евтимий “?
Седмица, откакто плануваният ремонт на столичния бул. „ Патриарх Евтимий “ провокира недоволството на живеещите в региона, Столична община показа още веднъж плана през днешния ден. По време на брифинга бе разказано в детайли за бус лентата и велоалеята, които би трябвало да бъдат построени. Междувременно кметът на регион Средец Трайчо Трайков прокара концепцията за така наречен „ алена зона “ за паркиране.
Тунелът под Шипка ще се забави, само че и ще нарастне
По всичко проличава, че скоро няма да има светлина за тунела под Шипка. След като преди месеци някогашният районен министър Андрей Цеков съобщи, че „ плеяда от проблеми “ бавят плана, днес служебният отраслов министър Виолета Коритарова заяви, че заложените действия в идейния план от 2008 година не дават отговор на настоящите правила за строителство на пътища и тунели. Така освен, че тунелът няма да бъде издигнат през 2026 година, каквито бяха първичните периоди, само че и ще нарастне още.
Гвоздейков и „ Щадлер “ подписаха контракта за 7-те двуетажни влака по ПВУ
Служебният министър на превоза Георги Гвоздейков и полската компания Stadler Polska Sp. z o.o. подписаха контракта за 7-те двуетажни влака на стойност над 300 млн. лева без Данък добавена стойност. Срокът за доставка на новия преносим състав е 26 месеца, а средствата се обезпечават по Плана за възобновяване.
МТ започва пазарните съвещания за нов жп пътнически оператор
Министерството на превоза стартира пазарни съвещания по отношение на възлагането на нов контракт и избор на железопътен пътнически транспортьор. Документи се подават до 22 май, като задачата на консултациите е да се изследва евентуалният интерес на жп операторите.
Депутатите резервираха огромните комисиони на медиаторите в тол системата
Хората с увреждания ще имат право на безвъзмездна винетка за електрически автомобили с мощ до 160 конски сили. Това стана допустимо, откакто депутатите дефинитивно одобриха промени в Закона за пътищата, импортирани от „ Възраждане “. Тези промени бяха обединени със законопроект, засягащ тол системата, импортиран още през януари от „ Продължаваме промяната – Демократична България “, само че даже не бе разискван.
Интервю | Италианският бизнес уголемява вложенията си в България
Политическата неустойчивост е главното терзание за бизнеса в България – както за евентуални, по този начин и за актуалните вложители. Това описа в изявление за Economic.bg президентът на Конфедерация Италия Роберто Санторели.
„ Аурубис “ трансформира Пирдоп в европейски център за произвеждане на мед
Германският медодобивен колос „ Аурубис “ отваря нова страница в историята си в България. Компанията публично разгласи капиталова стратегия на стойност 800 млн. лева край Пирдоп и Златица. Тя ще се извършва в идващите четири години и затвърждава за следващ път уговорката ѝ към общността, страната, както и към по този начин сериозната суровина, от която европейската стопанска система се нуждае за декарбонизацията си.
Германската Envola оглежда Бургас за цех за новаторски термопомпи
Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина на три вложения на обща стойност 115 милиона лв., които да се развиват в Бургас през идващите години.
Lion’s Head купи три логистични парка в България в рекордна договорка
В сегмента на индустриалните парцели в България стъпва нов състезател. Lion`s Head Investment разгласи, че купува три логистични парка – в София, Варна и Русе – от портфолиото на Bulgarian Property Developments (BPD). Сделката е на стойност 71.4 млн. евро и е рекордна за българския пазар.
Габрово ще има първия си ритейл парк
В Габрово следва да бъде открит ритейл парк с обща застроен повърхност 4076 кв. метра. Той ще включва шест търговски обекта и паркинг, който ще бъде полуподземен. Входът и изходът за колите ще се реализира откъм ул. „ Вит “. Пешеходният достъп ще бъде от ул. „ Александър Стамболийски “.
Българската „ Телелинк “ договаря за придобивания в Словения и Румъния
Българската софтуерна компания Telelink Business Services продължава интензивно да се уголемява в района, само че и все по-смело да гледa оттатък познатия небосвод. През последните години тя се утвърди като един от разпознаваемите систематични интегратори в Югоизточна Европа.
Окрупняване на консултантския ESG бизнес: EY закупи denkstatt
Една от четирите най-големи международни компании за счетоводство и одит Ernst & Young (EY) закупи denkstatt – австрийският съветник с активност и в България. Фокусът на компанията е върху устойчивото развиване, а активността си в България развива от 2007 година В последните години е измежду водещите на пазара за зелени консултантски услуги.
Lidl отваря първия си аутлет за облекла и артикули за дома
Първият аутлет магазин на Lidl ще бъде в столичния квартал „ Люлин “. Селекцията от продуктите в магазина ще се разграничава от останалите обекти на марката, като предпочитано ще се оферират нехранителни артикули с до 70% понижение. Все отново ще участват и регулярните хранителни и нехранителни артикули, прецизираха от компанията за Economic.bg.
ГБС стартира градежа на открития паркинг на Летище София
Концесионерът на столичното летище – „ Соф Кънект “ – стартира строителството на открит паркинг на Терминал 2. Той ще е ситуиран на повърхност от 25 000 кв. м и ще обезпечи на пътуващите близо 1000 спомагателни паркоместа. Предвидени са и места за електрически коли с прилежащи зарядни станции. Проектът е на стойност над 7 млн. лева и ще се извършва от най-голямата строителна компания в България – „ ГБС-Инфраструктурно строителство “.
Avolta отвори на Летище София най-големия безмитен магазин в България
От през днешния ден пасажерите през Летище София ще могат да пазарят в най-големия безмитен магазин в България. Той е част от швейцарската верига Avolta и се намира директно след инспекциите за сигурност. Обектът е ситуиран на повърхност от 1 773 кв. м и предлага десетки световноизвестни марки – както за храни и питиета, по този начин и за козметика, аксесоари и други.
Стагнация и структурни проблеми – по какъв начин наподобява пазарът на труда в България
Пазарът на труда в България е в прочут застой, определян даже като " застоялост " от експерти. Това умозаключение се базира на статистическите данни, които демонстрират, че в последните 3 години безработицата е стабилно в диапазона 4 – 5.5%, като сега е по-скоро в горния завършек на това число.
Нова винарска маза следва да бъде построена в с. Долна Диканя
„ Винарска маза Камея “ ООД възнамерява да построи ново произвеждане с дегустационна зала в околност Шунева Падина, с. Долна Диканя, общ. Радомир, област Перник. Освен това ще бъде построени офисна и битова елементи, както и ферментационно помещение. Ще има още и складова част, както и помещение, в което виното ще се отглежда в бъчви. Към момента към този момент е насадено и ново лозе в границите на имота. Ще се обработва както закупеното от други лозарски региони грозде, по този начин и създаденото на място.
Община Бургас строи ново учебно заведение на метри от морето
Община Бургас ще кандидатства за създаване на ново учебно заведение и на още две образователни здания. Средствата са обезпечени по Плана за възобновяване и резистентност, посредством процедурата „ Изграждане на нови здания на учебни заведения и детски градини “. Общинският съвет към този момент даде зелена светлина на плана. Одобрено бе авансово единодушие за прекачване на заведение на ПК „ Наркооп “, намиращо се на определения терен за строителството, както и обезщетяване на потребителската кооперация с право на градеж върху общински парцел.
Дигитални науки и зелени технологии: Как платформата „ Буки.bg “ поддържа българските учебни заведения
От 2011 година насам „ Училищна Телерик Академия “ организира школи по програмиране и цифрови науки в страната, като всяка година академията съумява да обезпечи на 2000 – 3000 деца гратис образование. В просветителната система обаче има над 700 хиляди възпитаници, по тази причина екипът на академията стартира да мисли в посока по какъв начин да направи налични основаните от тях стратегии за повече деца в България.
София губи позиции в показателя на смарт градовете
София продължава да губи позиции в класацията на най-интелигентните градове. В тазгодишния Smart City Index българската столица пада с две места до 113-о. За съпоставяне, през 2021 година беше класирана 103-а, а през 2020 – 87-а.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР