През последните години културното влияние на Южна Корея извън пределите

...
През последните години културното влияние на Южна Корея извън пределите
Коментари Харесай

Докъде стигна кулутрното влияние на Южна Корея

През последните години културното въздействие на Южна Корея отвън рамките на Азия се усеща все по-осезаемо и допълнително сфери. Тази наклонност се дължи най-много на нейните надарени жители, които набраха международна известност в развлекателната промишленост.
 Понг Джун Хо, „ Паразит “ и по какъв начин киното може да помогне в разрешаването на обществени проблеми
Режисьорът на „ Паразит “ се изпарвя против насилието

Как киното може да помогне в решаването на обществени проблеми

От кино лентата на Понг Джун Хо " Паразит " през K-поп групите BTS и Blackpink до сериала Squid Game на Netflix - малко на брой са тези, които не са чували за тези имена и заглавия.

Южна Корея настава стилно и решително и в стилната промишленост със своите истински дизайнери, а козметичните компании и по-суетните консуматори залагат на редица корейски артикули и трикове за разкрасяване.

В резултат на надигащата се културна корейска вълна, известна и като hallyu (халю - бел. а.), нищо чудно, че Оксфордският речник на британския език актуализира наличието си, като включи 26 корейски думи.

Сред публично приетите чуждици от академичната колегия в Университета в Оксфорд са aegyo (егьо - бел. а.), която значи " сладостен или обаятелен ", да вземем за пример. Не липсват и имена на обичайни ястия от вида на chimaek (чимаек), или пържено пиле, което се сервира с бира, прецизират още от Hypebae.
 Coldplay, BTS и общият им сингъл „ My Universe “ от албума Music Of The Spheres на Coldplay
Coldplay са ни приготвили изненада

Със специфичното присъединяване на BTS

Като се има поради мощността на корейската културна инвазия, както и броя на непознатите думи в българския език от британския, нищо чудно някои от гореспоменатите образци скоро да се появяват и в нашия формален речник.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР