През последните години броят на диагностицираните жени с колоректален рак

...
През последните години броят на диагностицираните жени с колоректален рак
Коментари Харесай

Тези напитки причиняват рак при жените

През последните години броят на диагностицираните дами с колоректален рак се усилва, изключително при хора под 50-годишна възраст.

Изследователи и до ден сегашен се пробват да разрешат загадката каква е повода за необятното разпространяване на тази по този начин тежка диагноза, предава zdrave.to.

Ново изследване на Медицинският факултет на Университет във Вашингтон откриха връзка сред избрани питиета, които хората употребяват всекидневно и покачвания риск от рак на дебелото черво при дами под 50 годни.

Резултатите демонстрират, че несъразмерната консумация на сладки питиета през юношеството (на възраст от 13 до 18 години) може да усили риска от болестта.

Изследването е оповестено на 6 май в списание Gut и дава спомагателна поддръжка за напъните за публично здраве, с цел да насърчи хората да понижат захарта.

„ Колоректалният рак при младежите е относително необичаен, само че фактът, че честотата му нараства през последните десетилетия и не е ясно за какво, би трябвало да обърне фокуса върху него, а предварителната защита да стане приоритет “, споделя създателят на научното проучване Ин Цао, професор по хирургия и медицина в Катедрата по публично здраве във Вашингтонския университет.

„ Поради нарасналата периодичност на рака на дебелото черво при по-младите хора, междинната възраст на диагностицираните е спаднала от 72 на 66 години “, прибавя той.

Жените, които пият единствено чаша подсладени със захар питиета седмично, имат над два пъти по-малък късмет да развият рак на дебелото черво. Изследователите пресмятат 16% нарастване на риска от развиването му.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР