През последните две години написах няколко материала относно ситуацията в

...
През последните две години написах няколко материала относно ситуацията в
Коментари Харесай

Това, което се случва в Косово, засяга САЩ, Европа и света

През последните две години написах няколко материала по отношение на обстановката в Косово и по какъв начин поредните държавни управления са провалили народа си. Но когато министър председателят Курти пое властта, се почувствах удовлетворен, че Косово най-сетне избра министър-председател, който щеше да се оправи с ситуацията и да извади страната си от 12-годишното й крах, написа за " Алгемайнер " доктор Алон Бен-Меир, професор по интернационалните връзки в Центъра за световни въпроси в Нюйоркския университет.

С най-хубави планове обаче целите на Курти не съответстваха с това, което обществото желае и се нуждае. Той стана захласнат от това, което президентът на Сърбия Вучич споделя или прави и по-специално искаше да наложи властта си върху етническата сръбска общественост в Косово. Все още имам вяра, че Курти може да промени курса и да насочи страната си към траектория, която е в сходство с неговата визия да направи Косово самостоятелна и просперираща народна власт - само че единствено в случай че пренасочи целите си във вътрешния и външния си дневен ред.

Наскоро той прикани за коригиране на връзките със Сърбия, което, надяваме се, алармира за по-светло бъдеще.

Има пет обстоятелството, които могат трагично да трансформират курса на Косово към по-добро.

Да стартираме с това, че Европейски Съюз и Съединени американски щати в последна сметка са гарантите за независимостта на Косово. В последна сметка тези две сили направиха допустимо Косово да стане суверенна страна. Би било стратегически саморазрушително, в случай че се откажат от своя ангажимент. Курти показва късогледство, като не последва препоръките им и вместо да ускори сериозните връзки сред страната си и ЕС-САЩ, той ги отхвърли, изключително по отношение на нуждата от нови избори в регионите с преобладаващо етническо сръбско болшинство в Северно Косово.

Последните избори бяха бойкотирани от косовските сърби; единствено пет % от общото население на региона са дали своят вот. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи в отговор на безредиците: " Остро осъждаме дейностите на държавното управление на Косово, които ескалират напрежението на север и усилват стабилността ".

Объркващо е за какво министър-председателят на Косово, страна, която зависи съвсем извънредно от политическата поддръжка, икономическата помощ и гаранциите за сигурност на Съединени американски щати и Европейски Съюз, би се противопоставил на техните рекомендации по отношение на общините с болшинство от сърби в Косово. Това накара американски фигури, в това число американският дипломат в Сърбия Кристофър Хил, да заявят напряко за Курти: " Имаме някои доста фундаментални проблеми с него дали можем да разчитаме на него като сътрудник. "

Второ, Курти наподобява не прави оценка обстоятелството, че за Съединени американски щати и Европейски Съюз Косово е неразделна част от общия им стратегически интерес на Балканите, изключително в този момент, когато войната в Украйна бушува и съветският президент Путин ще направи всичко допустимо, даже със мощ, за дестабилизиране на района. И като се има поради религиозната, историческа и културна принадлежност сред Русия и Сърбия, явно е, че Путин би употребявал тези връзки в оптималната степен, с цел да обслужва непосредствените си ползи.

По този метод, с цел да понижат въздействието на Путин върху Вучич, Съединени американски щати и Европейски Съюз би трябвало да се приспособят към Вучич, само че единствено до известна степен, без да компрометират националната сигурност на Косово. Това не значи, че отводът на Вучич да признае Косово и неналичието му на съдействие са допустими, само че ненужното му отчуждаване е контрапродуктивно както за националните ползи на Косово, по този начин и за стратегическите ползи на Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Трето, Курти отделя и продължава да отделя прекомерно доста време на общините с болшинство от сърби. Започвайки със разногласието за регистрационните табели, през различията към Асоциацията на сръбските общини, до злощастните избори в регионите със сръбско болшинство, всички тези проблеми отклониха Курти от главната му задача да се грижи за потребностите на своя народ.

Наистина, без значение от това какъв брой надалеч може да стигне Сърбия, с цел да подтикне косовските сърби да вземат участие в каквито и да било антиправителствени действия, те не могат да застрашат независимостта на Косово по никакъв логичен метод. Въпреки че Вучич няма да го признае, той знае прекомерно добре, че не може в този момент или в който и да е миг в бъдеще да завземе регионите с болшинство от сърби в Косово.

Четвърто, много озадачаващо е, че за един министър-председател, който енергично се стреми да интегрира Косово в Европейски Съюз, той отчуждава самия Съюз, към който желае да се причисли, като в същото време не съумява да вземе всички нужни ограничения, с цел да отговори на социално-икономическите, политическите и демократични стандарти. От деня, в който се издигна на власт, Курти трябваше да влага по-голямата част от своето време, запаси и политическо въздействие, с цел да усъвършенства фрапантно виталния стандарт и качеството на живот на всеки елементарен жител на Косово.

Трябваше да се концентрира върху огромна част от това, което даде обещание да направи, в случай че бъде определен. Това включва икономическо развиване, привличане на локални и задгранични вложения за обезпечаване на благоприятни условия за работа и попречване на " приключването на мозъци ", което визира всяка промишленост и подкопава обществената тъкан на Косово.

Курти също даде обещание да усъвършенства просветителната система посредством създаване на нови учебни заведения, увеличение на заплащането на учителите и основаване на елементарен достъп до учебници; модернизиране на огромна част от разпадащата се инфраструктура; обезпечаване на по-добро и по-достъпно здравеопазване; възстановяване на жилищните условия; и несъмнено, унищожаване на корупцията. Той би трябвало да насочи вниманието си към тези области.

Пето, макар че Вучич не желае да отблъсне Русия заради гореспоменатите аргументи, Вучич към момента желае Сърбия да се интегрира в Европейски Съюз. Той знае, че бъдещият разцвет и напредък на Сърбия зависят от Европейски Съюз и с цел да реализира това, той ще би трябвало да извърши стандартите на Европейски Съюз посредством цялостно съблюдаване на демократичните правила и правата на индивида и възстановяване на социално-икономическите условия в страната. Но признаването на независимостта на Косово остава главно изискване за приемането на Сърбия в Европейски Съюз.

Тъй като Европейски Съюз има персонален интерес да одобри балканските страни в Европейски Съюз и да попречи на Русия да откри мощна опора в някоя от балканските страни, Европейски Съюз би трябвало да сътвори удобна атмосфера за реализиране на тази цел. Поради тази причина Европейски Съюз желае да сътвори равнопоставени условия, които ще разрешат на Сърбия да се дистанцира от Русия, като в същото време завоюва известна позиция към интеграция в Европейски Съюз.

Но с цел да се случи това, Косово също би трябвало да изиграе своята роля. Тоест, колкото по-малко Курти отблъсква Белград и колкото по-кооперативен става със Сърбия, толкоз повече слага Вучич в отбранителна позиция. Това никога не е успокояване на Сърбия за сметка на Косово, тъй като в последна сметка и двете страни би трябвало да разрешат спора си, в случай че се стремят към участие в Европейски Съюз.

Вярвам, че Курти може да има всичко належащо, с цел да промени курса и да се концентрира върху това, за което хората копнеят. Те желаят работа, желаят благоприятни условия, желаят да порастват и просперират, желаят да се усещат сигурни и предпазени, желаят да бъдат свободни да показват себе си без да им се вреди и желаят да бъдат чути. Това е сигнал за пробуждане и Курти е добре да се вслуша, преди да е станало прекомерно късно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР