През последните дни всички с интерес следим една оживена дискусия

...
През последните дни всички с интерес следим една оживена дискусия
Коментари Харесай

Донев: Параванът замени тъмната стаичка, не разбирам защо ми искат указания за този "сложен" въпрос


„ През последните дни всички с интерес следим една оживена полемика към едно от въведенията към Изборния кодекс – параваните за гласоподаване. Добре знае се, че отвън Изборния кодекс параванът е преносима бариера и нормално служи, с цел да прикрива дейностите ти, когато застанеш зад него “, сподели служебният министър председател Гълъб Донев при започване на днешното съвещание на Министерския съвет.

" В Изборния кодекс параванът размени кабината за гласоподаване – по-популярна като тъмна стая. Предназначението му е същото – да обезпечи тайната на вота. Добре знае се също, че предшественикът на паравана – така наречен тъмна стаичка, в никакъв случай не е предизвиквала ужас и съмнения при тълкуването ѝ ", напомни Донев.

" Тъмната стаичка, макар че нито е стаичка, нито е тъмна, в никакъв случай не е обърквала ЦИК, РИК, СИК, ОИК при естественото пояснение на единственото ѝ предопределение – гласоподавателят да направи своя избор в пространство, предпазено от непознати очи. Параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата стоят по същия метод. Тъй като са необясними за мен и сътрудниците от Министерския съвет причините на секретари и на районни изборни комисии, които се обръщат към мен за инструкции по този „ комплициран “ въпрос, ще заявя ясно – Министерски съвет няма обвързване да разказва техническите параметри на параваните, зад които би трябвало да гласоподават жителите ", сподели още Гълъб Донев.

По думите му стандартизацията в тази ситуация може единствено да ограничи общинските изборни комисии и да ги лиши от опцията да се съобразят с размерите на помещението за гласоподаване и разположението на масите, урните и машините.

" В този смисъл разбираме отхвърли на ЦИК да упражни ролята си на орган, даващ методически инструкции по отношение на изборния развой ", приключи служебният министър председател.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР