През последните дни търговци на месо и фермери алармираха за

...
През последните дни търговци на месо и фермери алармираха за
Коментари Харесай

Има ли вносно агнешко на пазара, което се продава за българско

През последните дни търговци на месо и фермери сигнализираха за заплаха от заливане на българския пазар с агнешко от Северна Македония и други трети страни.
 
Част от търговците в пограничния със Северна Македония Благоевградски район стигнаха по-далече в изказванията си - съгласно едни от огромните вносители и търговци на месо в региона македонското агнешко ще бъде продавано у нас като българско и с български щемпел, оповестява БНР.

Проверка в част от комерсиалните обекти в Благоевград също откри, че 10 дни преди Великден агнешко месо или към момента няма или то е с български щемпел.

БАБХ също започнаха масирани инспекции в кланици и търговски вериги по отношение на терзанията на Овцевъдната асоциация, че досега над 200 тона агнешко е импортирано в България от прилежаща Македония на цена под 7 евро за кг, което компрометира пазара на българското агнешко месо. Асоциацията даже разгласи протестна подготвеност поради безконтролния импорт на агнешко месо от Република Северна Македония, само че след това се отхвърли.

С пет лв. по-скъпо ще бъде агнешкото за Великден

Възможно ли е вносно агнешко да бъде заклано у нас и да му се сложи български, наследник щемпел изяснява доктор Калина Милушева, началник-отдел " Контрол на храните " при Областната дирекция по сигурност на храните Благоевград. По думите й трупното агнешко, което се внася в България и живото, което се коли в български кланици се отбелязва с червен щемпел, а не със наследник, както е за българското месо.
 
 istock istock
Тя посочи, че в област Благоевград македонски агнета няма за кръвопролитие, има гръцки единствено в две кланици. Те се маркират с червен щемпел и в документа, който потегля от кланицата към предприятието или месарския магазин е отразено, че животното е отгледано в една страна, а единствено е заклано в България и печатът му е наложително червен, а не наследник.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР