През последните дни се разпространяват неверни твърдения на заместник-кмета на

...
През последните дни се разпространяват неверни твърдения на заместник-кмета на
Коментари Харесай

НИНКН: Проектът за Небет тепе трябва да се преработи, против...

През последните дни се популяризират погрешни изказвания на заместник-кмета на Община Пловдив Пламен Райчев за повече от 4-месечно закъснение на съгласуването на плана „ Небет тепе “, твърди шефът на Националния институт за недвижимо културно завещание /НИНКН/ арх. Петър Петров в ревю, изпратено до " Марица ".



Той акцентира, че документите за част от петте подобекта по плана „ По крепостните стени на Филипопол “ се бавят, само че не поради НИНКН.

Арх. Петров припомня, че на 23 август 2021 година община Пловдив е внесла за координиране плана „ По крепостните стени на Филипопол “ с 5 подобекта по завършилата преди година Оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014-2020 година “. Защо вносителят се оправдава с НИНКН не е въпрос към института.



Становищата на НИНКН за плановете, свързани с опазването на недвижимото културно завещание в България, се приготвят от специалистите на НИНКН по реда на Закона за културното завещание в 4-месечен период и се изпращат на министъра на културата. Срокът за координиране на плана за Небет тепе е 23 декември 2021 година

Проектът за Небет тепе е обвързван с емблематични за Пловдив недвижими културни полезности. Процедурата, по която община Пловдив кандидатства, е „ Развитие на туристически атракции “ - археологическият комплекс „ Небет тепе “ е избран като „ атракция “. Избраният способ за възлагане е инженеринг.

За плана за подобект „ Анастилоза, консервация, реституция и експониране на древен комплекс „ Източна врата “ на Филипопол “ шефът на НИНКН арх. Петър Петров е подписал мнение на 29 ноември 2021 година Същия ден документът е изпратен на министъра на културата с предложение да съгласува плана.

За подобекта „ Консервация, реституция и експониране на археологическия комплекс „ Небет тепе “ – зеленина и археология “, научният началник на археологическите изследвания София Христева е внесла на 30 септември 2021 година несъгласие до служебния министър на културата, че планът е в прорез със Закона за културното завещание.

Археологът акцентира, че планът не е съгласуван с археологическите изследвания през 2016 и 2017 година, а е направен въз основа на план отпреди 15 година В мнението се споделя: „ Съставителите на този план не съблюдават и/или не познават Закона за културното завещание. Не са осведомени и/или подценяват мненията и заданията към плана, който приготвят. Не демонстрират почитание към археологическата просвета и археолозите като учени и към Археологическия музей в Пловдив като институция “.

За да бъде координиран, този план би трябвало да бъде модифициран, акцентира арх. Петров.

По същата причина археологът отхвърля да подпише мнение за подобекта „ Реконструкция на детайлите от техническата инфраструктура и благоустрояване на подходи към археологически комплекс „ Небет тепе “.

Проектът не е съгласуван с археологическите изследвания през 2016 и 2017 година, които се реализират с финансовата поддръжка на фондация „ Америка за България “. Решението на този проблем е в пълномощията на шефа на Регионалния археологически музей – Пловдив и на Община Пловдив. НИНКН няма такива пълномощия.

Двата плана - за подобектите Баятова и Бакалова къщи, са забавени със седмица след крайния период 23 декември 2021 година Забавянето е вследствие на подозрения за нарушени авторски права, което наложи спомагателни инспекции. През тази седмица мненията ще бъдат изпратени на министъра на културата.

Това са обстоятелствата. Ето още няколко обстоятелството, които показва шефът на НИНКН.

Институтът съгласува всеки план за интервенция след деликатна и подробна инспекция и прецизна оценка, тъй че недвижимите културни полезности да не бъдат омаловажавани до „ атракции “ с унищожена историческа стойност. В близкото минало има десетки образци за такива безчовечен дейности и обезобразени монументи на културата.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов сведе под санитарния най-малко специалистите на НИНКН, като че ли с желание да закрие института, твърди още шефът.

Арх. Петров изяснява, че специалистите на НИНКН са свръхнатоварени, тъй като към 50 души носят отговорността за към 40 000 обекта на недвижимото културно завещание, в това число за мненията по плановете за интервенция. Регионалното звено на института в Пловдив и всички звена в страната са закрити преди десетилетия по неразбираеми аргументи.

Само един главен специалист приготвя мненията за големия брой обекти на културното завещание в Пловдив. По тази причина предложих нова конструкция и увеличение на експертния състав на института.

Голяма част от плановете за интервенция по обекти от недвижимото културно завещание в България са с доста неприятно качество. Заради това към този момент са изгубени необратимо стотици скъпи монументи на отминалото време. Аргументът „ да не загубим пари от Европейски Съюз “ е неплатежоспособен пред заплахата да загубим културно завещание поради некадърни планове.

Община Пловдив е избрала метода инженеринг за 5-те подобекта на Небет тепе. Това значи, че планът и осъществяването са изцяло подвластни от строителната компания-изпълнител. В България са необичайност строителните компании с такава специализация. Но има потресаващи образци за заличаване на монументи на културата от строители, смята арх. Петър Петров.

" В международната процедура методът „ инженеринг “ е доста противоречив, тъй като строителят диктува на проектанта какво и по какъв начин да прави. Интересът на строителя е да обезпечи минимално качество на оптималната цена. По тази причина инженерингът е неуместен способ, когато става дума за опазването на културно завещание. Инженерингът в реставрацията е процедура на неяснота и безконтролност, а евентуално и на корупция.

Една от първите ми срещи като шеф на института беше с основните архитекти на общините от НСОРБ. Постигнахме единодушие, че неприятните практики от предишните години би трябвало да бъдат прекъснати ", разяснява арх. Петър Петров.

Свързани вести Общината: Нямаме мнение от НИНКН за какво се бави планът за Небет тепе Реставрацията на Небет тепе 4 месеца буксува в НИНКН Фирми от Карлово и Търговище реставрират Небет тепе Спряха по телефона европейски план за 8 милиона
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР