През последните дни политиците в Пекин и Вашингтон не се

...
Коментари Харесай

Без китайски фирми на борсите в САЩ - какъв ще е ефектът

През последните дни политиците в Пекин и Вашингтон не се схващат по доста въпроси. И въпреки всичко по тематиката за преустановяване на листването на китайски компании на американските тържища те са в необикновена естетика. Сривът на китайска група за доставка на питиета Luckin Coffee през предходната година, която се търгуваше на Nasdaq и беше уличена в манипулиране на продажбите си, провокира още веднъж политически недоволства в Съединени американски щати. Резултатът беше Законът за отчетност на задграничните компании, който изисква сдруженията, търгувани на американски тържища, да се подлагат на одити или да бъдат делистнати в границите на три години. Точните правила към момента се изготвят, само че евентуално в последна сметка ще включват голям брой от акции.

Китай от своя страна наподобява удовлетворена, че фирмите ѝ може да изоставен американските пазари. Китайските регулатори не изглеждаха обезпокоени, когато дейностите им срутиха цената на акциите на Didi Global, китайска компания за споделени пътувания, единствено няколко дни откакто тя пусна книжата си на борсата в Ню Йорк. Новите правила по отношение на контрола на киберпространството в страната ще затруднят някои компании с листването отвън Китай. Внезапна смяна в разпоредбите в края на юли забрани на компаниите за онлайн образование, обслужващи деца в учебна възраст, задгранично листване, изтривайки милиарди долари от няколко китайски акции, търгувани в Ню Йорк.
Губещи вложители
Колкото и необичаен да е този миг от китайско-американското съгласие, той надали носи положителни вести за вложителите. Американският пазар е хазаин на китайски компании на стойност към 1.5 трлн. $. Такава голяма пазарна стойност до момента не е била изхвърляна от тържищата. И по този начин не е ясно какви вреди може да аргументи премахването на акциите на акционерите им?

Забележително е, че китайските компании към момента се търгуват в Ню Йорк. Вече десетилетие Пекин и Вашингтон спорят за ориста на китайските американски депозитарни разписки (ADR), както се назовават акциите на задгранични компании, търгуващи се в Америка. Тъй като вълна от счетоводни кавги, свързани с листваните в Ню Йорк китайски компании, стартира да залива пазарите през 2011 година, американските регулатори започнаха да упорстват за приемане на достъп до избрани счетоводни документи. Китайските чиновници се окопаха, отказвайки настояванията и даже трансформирайки шерването на материалите в закононарушение.

Има някои акции, за които делистването няма е толкоз мъчително. В доста контракти за ADR се споделя, че вложителите могат да обръщат тези акции в съответни скъпи бумаги, котирани на други тържища, отбелязва Уей Шан-Джин от Columbia Business School. Някои от най-големите китайски компании са готови, преследвайки вторични листинги в Хонконг, на които могат да се трансферират акции. Това стартира с BeiGene, биотехнологична група, когато стартира вторична регистрация в Хонконг през 2018 година Alibaba, която набра 25 милиарда в Ню Йорк през 2014 година, организира второ листване в Хонконг през 2019 година, с цел да събере още 11 милиарда От 236 китайски компании, котирани в Ню Йорк, 16 имат вторични разгласи в Хонконг, с обща пазарна капитализация 980 милиарда $.

Ситуацията наподобява по-мрачна за акционерите в други компании. Цените на акциите ще се намалят заради вероятността за неустойчивост. (Китайският показател Nasdaq Golden Dragon, който наблюдава китайските компании, котирани в Ню Йорк, е понижен с 45% от февруари.) Това ще даде опция на мениджърите и другите вътрешни лица в компанията да изкупят на ниска цена книжата от американските акционери, споделя Джеси Фрид на юридическия факултет на " Харвард ". В последна сметка фирмите биха могли още веднъж да се листнат в Китай или Хонконг при доста по-високи оценки, само че първичните вложители в ADR няма да видят и стотинка от преместването. Малко евентуално е акционерите да имат право да преразглеждат оценката, при която фирмите са се трансформирали в частни, отбелязва Shaswat Das от адвокатска адвокатска фирма King & Spalding.
Капитал - брой 33 По-лошият сюжет
Има още по-лош сюжет. Някои компании може просто да " изчезнат ", което значи, че те стопират да рапортуват на американските регулаторни органи и са отстранени от борсата без никакво назад изкупуване. Това може да звучи пресилено, само че се е случвало и преди. В резултат на счетоводните кавги от преди десетилетие повече от 100 китайски компании изчезнаха от тържищата в Ню Йорк, унищожавайки пазарна стойност към 40 милиарда $. Мнозинството от фирмите не компенсира вложителите. А акционерите като цяло имат дребен късмет да възстановят загубите - защото множеството китайски групи имат малко активи в Америка, ядосаният акционер, който търси правна отбрана, ще би трябвало да се обърне към китайски съд, споделя Джоел Грийнбърг от друга адвокатска адвокатска фирма, Arnold and Porter.

Следователно интелигентният ход би бил да не си акционер в тези акции, когато делистването наближава. Но тук е уловката. Преди 10 години специалистите също приканиха за отказването от китайските компании. Пазарната капитализация на китайските компании, котирани на американските тържища, се е нараснала 10 пъти от този момент.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР