През последните десетилетия американците предпочитат да изстрелват полярните си спътници

...
През последните десетилетия американците предпочитат да изстрелват полярните си спътници
Коментари Харесай

УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля спътник в полярна орбита – първото полярно изстрелване от Флорида след 1969 г.

През последните десетилетия американците избират да изстрелват полярните си спътници от базата Ванденберг в Калифорния, защото ракетите, които се насочат на юг, прелитат над океанска повърхност, а не над обитаеми места. Не е по този начин, когато се изстрелва от източния бряг – тогава ракетите прелитат над Куба. През 1960 година се случва любопитен случай – по време на изстрелването на ракета “Тор ”, фрагменти от нея попадат на кубинска територия и убиват крава на име Руфина. След случката Фидел Кастро упреква американците в “жестока офанзива и нарушение на въздушното пространство на Куба ”. В последна сметка Съединени американски щати дава обезщетение от $2 милиона, с което бедната Руфина влиза в историята като най-скъпата крава в света.

Изстрелвайки спътници от Ванденберг, Щатите се защищават от сходни куриозни случки – само че за жалост тази база е по-отдалечена от екватора спрямо Кейп Канаверал, заради което изстрелването в съответни полярни орбити е по-трудно и изисква повече гориво. Ето за какво СпейсЕкс работиха взаимно с американските Военновъздушни сили, с цел да минимизират рисковете от рухване на парчета върху обитаеми места. Така през първите минути след старта “Фолкън 9 ” се насочи в югоизточна посока и по този начин ракетата не мина над градовете във Флорида, след което по време на работата на втората степен се насочи непосредствено на юг, с цел да се получи мечтаният орбитален надолнище. Тогава спътниците прелетяха непосредствено над Куба, само че към този момент височината беше задоволително огромна и рискът от рухването на отпадъци при възможна злополука остана пренебрежимо невисок. 

Малко факти за днешния полет – първата степен на “Фолкън 9 ” e летяла на две предишни товарни задачи до МКС през декември 2019-та и март 2020-та. Освен това степента се завърна сполучливо на Земята след изстрелването – само че не върху плаваща платформа в океана, а върху наземна площадка на Кейп Канаверал. Това бе едвам второто кацане по суша през 2020-та година, като първото бе на 7-ми март.

И трите спътника са позиционирани в техните целеви орбити, затова задачата е изцяло сполучлива. 

Запис от днешния полет: Youtube връзка.

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР