През последните 10 години в света са били убити 958

...
През последните 10 години в света са били убити 958
Коментари Харесай

Близо 1000 журналисти са убити през последните 10 години

През последните 10 години в света са били убити 958 публицисти, заяви Върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Фолкер Тюрк, представен от ДПА. 

През същия интервал над хиляда публицисти са били вкарани в затвори, сподели той при започване на конференция във Виена, отдадена на отбраната на работещите в медиите. " Този брой е недопустим ", съобщи Тюрк във видеообръщение от Женева.

Конференцията е проведена от австрийското министерство на вътрешните работи взаимно с Организация на обединените нации във връзка 10-годишнината от въвеждането на Плана за деяние на Организация на обединените нации за сигурността на публицистите, съобщи Българска телеграфна агенция.  

По думите на Тюрк проектът е постигнал триумфи, защото в към 50 страни са били основани или подсилени ограниченията в отбрана на медийните експерти. През последните години междинният брой на убитите е намалял, само че са нужни още старания за запазване на публицистите, акцентира той.

" Всякаква и всяка опасност за публицист е опасност за вашите права, моите права и правата на всички за независимост на информацията, мнението и изразяването ", акцентира шефът на правозащитната организация на Организация на обединените нации. Той заяви още, че от 2006 година насам едвам 13% от убийствата, свързани с медии, са били сполучливо разследвани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР