През последната седмица редица европейски държави регистрираха забавяне на разпространението

...
През последната седмица редица европейски държави регистрираха забавяне на разпространението
Коментари Харесай

Как го правят в Европа? Вижте как няколко държави поетапно се връщат към нормалното

 През последната седмица редица европейски страни записаха закъснение на разпространяването на ковид и оповестиха поетапно отхлабване на ограничаващите ограничения. В света сега най-тежко засегнатата страна е Съединени американски щати с над 1 милион инфектирани. Следват Испания, Италия, Франция, Англия и Германия, като от тези 5 страни единствено Англия не счита да облекчава режима. Южната ни съседка Гърция също разгласи проект за поетапно анулиране на рестриктивните мерки.

Всяко държавно управление има друг метод и позволява стартирането на разнообразни действия от своите съседки. Ето част от проектите на някои страни за " връщане към новото обикновено ".

Франция



От 11 май Франция ще стартира също да отхлабва ограниченията, наложени в битката против ковид, разгласи министър председателят Едуар Филип на 28 април. Страната е записала повече от 160 000 случаи на ковид и съвсем 24 000 умряли.

Детските градини и началните учебни заведения ще отворят на 11 май, само че визитата ще е непринудено. След това ще се обмисли и отваряне на вратите на класните стаи и за по-големите възпитаници. Броят на учениците в клас ще бъде стеснен до 15 души, гратис ще остане отдалеченото образование, обобщава Дневник.

Магазините ще мога да отворят от средата на май, като се изключи тези в моловете. Ресторантите и кафенетата ще би трябвало да останат затворени. За излизане на открито от 11 май няма да се изисква декларация, както до момента. Библиотеките и дребните музеи ще отворят на 11 май, само че огромните музеи - не. Храмовете може да останат отворени.

Поне до 1 юни заведенията за хранене и кафенетата ще би трябвало да останат затворени както и плажовете. В края на май кабинетът ще обмисли дали да разхлаби и тези ограничавания.

Правителството предлага и 70% от транспортната мрежа в Париж да стартира работа от 11 май като маските ще бъдат наложителни. Междуградските пътувания ще би трябвало да бъдат единствено по професионални или фамилни аргументи.

Франция желае и да продължи всеобщото тестване с 700 000 теста всяка седмица. При позитивен резултат инфектираните ще се слагат под наложителна карантина. Ще бъдат тествани и всички контактни персони, без значение дали имат признаци.

Италия



Още в понеделник министър председателят Джузепе Конти очерта проектите си за облекчение на обсада, въведена в Италия на 9 март. Страната има регистрирани над 201 000 случаи на COVID-19 и е на второ място по брой на умрелите – 27 359. Въпреки това държавното управление разгласи, че ще отстрани последователно 7-седмичната цялостна обсада, откакто записва най-ниската си дневна смъртност в края на предходната седмица.

От 4 май хората ще могат да посещават свои близки като не се събират на огромни групи и носят маски. Ще проработят и някои фабрики, строителни компании и търговци на едно. Ще отворят и парковете и градинките. Ще се разрешат и погребенията с не повече от 15 души присъстващи. Движението сред районите остава неразрешено, а учебните заведения – затворени до септември.

Търговците на дребно ще отварят на 11 май. Повечето магазини за търговия на дребно, музеите, книжарниците и библиотеките ще бъдат отворени от 18 май. На 1 юни ще отворят питейните заведения и заведенията за хранене, когато ще отворят порти и салоните за хубост.

Австрия



Австрийските министри на опазването на здравето, вътрешните работи, на стопанската система и на туризма оповестиха, че стартират последователно унищожаване на ограничаващите ограничения от 1 март, оповестява Българска телеграфна агенция. Според тях продължаващата наклонност на понижаване на болесттите дава съображение за новите стъпки. Австрия досега е записала над 15 000 случая на COVID-19 и по-малко от 600 умряли.

От 1 май са позволени срещите на родственици и другари, организирането на тържества, само че групите не трябва да надвишават 10 души. Максималният брой на присъстващите на заравяне е 30 души. Разрешава се и отдалеченост под 1 метър сред хората в публичния превоз.

От 29 май ще бъдат отворени и хотелите, откритите къпални, заведенията за хранене и туристически атракции, само че под прецизни и в детайли разказани правила за съблюдаване на хигиена и минимална отдалеченост.

Министрите подчертаха, че при най-малкото подозрение за заплаха от ново нарастване на болесттите ограничаващите ограничения незабавно ще влязат в действие още веднъж.

Германия



Германският канцлер Ангела Меркел разгласи поетапно разхлабване на ограничаващите ограничения още от 20 април. Страната вкара рестрикции в средата на март. До момента в Германия има съвсем 160 000 случая на ковид и над 6 000 умряли, само че държавното управление регистрира закъснение на разпространяването на болестта в средата на април и стартира облекчение на режима, написа Дойче Веле.

От 20 април всички провинции имаха позволение да отворят дребните магазини и всички автокъщи, магазини за колела и книжарници. Училищата отварят класните стаи поетапно според от провинцията сред 20 април и 4 май. Детските градини остават затворени.

Федералното държавно управление предложи носенето на защитни маски на публични места, само че не вкара сходно предписание. Ограниченията за събирания остават най-малко до 4 май. Според тях е неразрешено събирането на повече от двама души, като изключения важат за членовете на едно семейство или общо домакинство. Пътуванията за туризъм и посещаване на родственици остават неразрешени, както и пътуването отвън страната без наложителни аргументи.

На 4 май могат да стартират работа фризьорите, само че питейните заведения, кафенетата и заведенията за хранене към този момент остават затворени. Затворени остават и културните институции, театрите, оперите. Забраната продължава да важи и за басейните, детските площадки за игра, фитнесите, козметичните студиа, студиата за разтривки и татуировки. Големи мероприятия като футболни мачове и концерти са неразрешени до 31 август.

Испания



Правителството на Испания избра друг метод от своите съседи. Страната разгласи обстоен проект за отхлабване на ограниченията, само че той не е привързан с дати. Състои се от 4 етапи с гъвкава дълготрайност. Държавата се надява, че " новата нормалност " ще бъде достигната след 6 до 8 седмици, само че това зависи от ежедневните данни за инфектирани, извършване на ограниченията от бизнеса и данните за напредвания отвън градовете, както и потенциала на здравната система, оповестява Дневник.

Испания сега е третата страна по брой на случаите с COVID-19 с 232 000 инфектирани. Починалите са близо 24 000. На 13 март бяха въведени едни от най-драстичните ограничения за ограничение на болестта, в това число и 2 седмици на " икономическа хибернация " в цялата страна. Децата нямаха право да напущат домовете си до 26 април, когато за тези над 14-годишна възраст влезе позволение да го вършат за час сред 9 и 21 ч.

Нулевата фаза от проекта на държавното управление стартира на 4 май, когато Балеарските и Канарските острови ще стартират разхлабване на ограниченията, а седмица по-късно ще последват и континенталните области. В този стадий ще се разреши отварянето на фризьорски салони и други обекти с авансово записан час. Ресторантите ще могат да стартират работа още веднъж единствено с доставки по домовете.

В първата фаза ще отворят заведенията за хранене, само че единствено външните им маси, както и дребните магазини, хотели и хостели. Втората фаза планува отварянето на кина и театри с една трета от потенциала и отваряне на образователни заведения единствено за осъществяване на изпити.

При последната трета фаза, която министър председателят се надява да стартира през средата на юни, се планува отваряне на заведенията за хранене на по-голям потенциал, само че при прецизното делене на потоците от клиенти. Търговските обекти ще могат да позволяват повече клиенти и ще има благоприятни условия за напредване в страната.

Гърция



Във вторник гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис показа проекта си за последователното унищожаване на ограничаващите ограничения, които бяха въведени на 23 март. В страната досега има 2566 инфектирани и 138 умряли от COVID-19.

На 4 май дребните магазини, в това число и книжарници и фризьорски салони, ще могат да стартират работа. Гърците ще могат да напущат домовете си без да би трябвало да пращат SMS, само че няма да могат да пътуват отвън регионите, където са регистрирани, че живеят.

Училищата и църквите ще отворят порти последователно от 11 май. В храмовете би трябвало да се съблюдават строги правила за оптималния брой вярващи, позволен в църквата едновременно. Трите етапи на проекта за унищожаване на блокадата в страната се чака да приключат доникъде на юни, само че държавното управление предизвестява, че може да отсрочи отхлабването на рестриктивните мерки, в случай че има риск от връщане на епидемията.

Правителството възнамерява да разреши отварянето на целогодишно работещите хотели, заведенията за хранене, кафенетата и моловете на 1 юни при спазването на отдалеченост и носенето на маски. Границите на страната остават затворени за туристи от страни отвън Европейския съюз. Предстои да стане ясно и под какви условия и по кое време Гърция ще облекчи пропускателния режим за хора от прилежащите страни, само че това няма да е по-рано от средата на юни съгласно изявления в гръцките медии, написа още " Свободна Европа ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР