През последната седмица от BMW заявиха, че ще изтеглят още

...
През последната седмица от BMW заявиха, че ще изтеглят още
Коментари Харесай

Изтеглянията на автомобили от пазара поради бъгове в електрониката се увеличават

През последната седмица от BMW обявиха, че ще изтеглят още 295 хиляди автомобила в обединеното кралство заради риск от пожар

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Toyota ще продава електрически автомобили в Китай под марката на GAC

Целта на японската компания е да извърши идните квоти за продукцията на електрически коли в страната
19 май 2018
Цената на петрола мина 80 $ за пръв път от 2014 година

Международната организация по енергетика предизвести, че високите цени могат да се отразят отрицателно на потреблението
17 май 2018
Джордж Сорос купи облигации за 35 млн. $ от Tesla

Милиардерът залага на бизнеса с електронни коли на Илън Мъск
16 май 2018 Въпреки че колите са все по-безопасни и по-технологично напреднали от всеки път, броят на изтеглени от пазара коли заради бъгове се е нараснал доста през последните години. Само в Съединени американски щати броят им се е утроил през последните 20 години от 19.4 млн. в годините до 1996 година до 53.1 млн. през 2016 година, като изгледите са тази наклонност да се резервира и в околните години, оповестява Financial Times.

Около 20% от всички коли в приложимост в Съединени американски щати са били връщани през последните три години, а в Обединеното кралство този брой понастоящем е към 3 млн. До огромна степен тези всеобщи изземвания на транспортни средства се обясняваха с проблемите по въздушните възглавници Takata и бъговете в започващите ключове на General Motors. Наред с това обаче през последните години доста е повишен броят на колите с фабрични софтуерни недостатъци, което е и една от двете съществени аргументи за растежа в броя на изтеглените коли.

Електрониката по колите се развива доста по-бързо през последните години, което значи, че софтуерни бъгове за разлика от механичните недостатъци засягат не просто една или няколко партиди, произлизащи от дадена индустриална линия, а всички коли на даден производител. Това значи, че милиони коли в международен мащаб са евентуален обект на връщане в сервизите, което е скъпо и мъчно и евентуално ще принуди автомобилните производители да завишат качествените си критерии и броя на тестванията преди продажба.

Броят на изтеглените коли, свързани с електронните повреди, се е нараснал до 30% годишно през последните 5 години, съпоставено със приблизително 5% на година сред 2007 и 2012 година, съгласно данни на консултантската компания AlixPartners.

Недостатъчен надзор върху качеството

Втората причина евентуално сериозна причина за автомобилните недостатъци са стратегиите за понижаване на разноските на производителите. Според AlixPartners производители на коли, които оперират на интернационално равнище, са съкратили личния състав си към отделите за надзор на качеството след финансовата рецесия с сред 30% и 50%.

Наред с това тези позиции не бяха изцяло запълнени в последните години, през които браншът регистрира растеж, заради нуждата от средства за вложения в създаването на нови технологии като електрически и самостоятелни коли.

Някои от проблемите, свързани с контрола по качеството, са тривиални, като да вземем за пример случая с Lamborghini, които изтеглиха хибрида си Centenario на стойност 1.7 млн. $, защото стикерът, указващ оптималното възможно тегло в автомобила, не е бил правилен. Други случаи обаче са евентуално доста по-сериозни, като да вземем за пример решението на Ford да прибере 1.4 млн. автомобила в Съединени американски щати, тъй като кормилата им могат да се разхлабят или даже да паднат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР