През последната година има подобрение на финансирането на висшите училища

...
През последната година има подобрение на финансирането на висшите училища
Коментари Харесай

Работи ли университетите да вземат повече пари за повече качество - първи резултати

През последната година има усъвършенстване на финансирането на висшите учебни заведения като се финансиране съгласно качеството на обучение. Наблюдава се и по-високо равнище на научни продукции, както и на реализация на студентите. Това стана ясно на профилирана конференция, на която беше показана настоящата информация по " Реинтинговата система на висшите учебни заведения в България " - за 2021 година.

Според данните, има увеличение на броя на студентите - предходната година са били под 200 000, а в този момент има нарастване с 2%. Наблюдава се и растеж на новопостъпилите задграничните студенти в направленията на медицината, стоматологията и ветеринарната медицина.
Висшистите работят на позиции за среднисти, само че проблем няма
Безработицата измежду приключилите висше обучение в последните 5 години е рекордно ниска, едвам 2.2%. Това, значи, че изискванията се под...

В професионално направление пораства и желанието към сферите на образованието и опазването на здравето. Най-желаната преди години компетентност стопанска система, в този момент се е оказва минимум мечтана.Това, което стана ясно и на самата конференция е, че в случай че години наред стопанската система, правото и администрацията са били най-желаните специалности, то в този момент, дали поради новия метод на живот, медицината, педагогиката и стопанската система са отпред на топ 3.

Безработицата измежду младите вишисти се усилва и доближава до 3,5% в някой браншове и това е най-високото равнище от 2005 година насам. Причините се коренят поради наложените пандемични ограничения, а сферите които обгръща са в региона на туризма и обществените действия.

Интересен факт е, че преди пандемията единствено три от специалностите са били над прага на 3%-ната безработица, до момента в който в този момент над 31 бранша са били наранени от рецесията с COVID-19.

По инциатива на в. " 24 часа " " Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България " беше показана за 11 път през днешния ден (02.12.2021) в Министерството на образоването и науката. Рейтинговата система е добър общ индикатор по отношението на задачите, които си слагат университетите. Рейтинговата система е в помощ на кандидат-студентите и ги ориентира къде да продължат своето обучение, както и да видят висшите образователни учебни заведения какви вероятности и реализация оферират. Повече информация от направената статискика може да намерите на уеб страницата на рейтинговата система на университетите в България. 
Държавата към този момент има съответни хрумвания по какъв начин да затваря безполезни университети
Как страната да може да закрива университети - отговор на този въпрос показва нов план за промени в Закона за висшето обучение,...

Още:

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР