През първото тримесечие на 2023 г. централните банки по света

...
През първото тримесечие на 2023 г. централните банки по света
Коментари Харесай

Рекорден обмен на китайския юан между централните банки

През първото тримесечие на 2023 година централните банки по света изтеглиха невиждано количество китайски юани от валутните суап линии.

Това събитие служи като индикатор за възходящата значителност на юана на интернационалната сцена.

Валутните суапове включват едновременното разпределяне и заемане от централните банки на валутите на другата страна със съглашение за замяна на главницата и заплащане на контрактуван лихвен % на избрана бъдеща дата.

Китайската национална банка (КНБ) оповести, че в края на март общият непогасен излишък по всички валутни суапове е достигнал 109 милиарда юана ($15.6 милиарда), отбелязвайки втория по величина тримесечен скок в историята.

Освен това тази сума надвиши равнището от края на 2022 година с 20 милиарда юана. КНБ не оповести съответните страни, които са се възползвали от това облекчение.

Това повишаване се дължи на обстоятелството, че от ден на ден страни избират да уреждат търговията си с Китай, употребявайки локалните си валути, като по този метод понижават зависимостта си от щатския $.

Например през април Аржентина разгласи, че ще употребява суаповата си линия, с цел да финансира вноса от Китай в отговор на спада на песото. Бразилия също се съгласи да урежда някои покупко-продажби в локални валути и предприе ограничения за улеснение на транзакциите в юани с Китай.

Макар че строгият финансов надзор в Китай съставлява забележителна спънка за повишение на статута на юана, глобите на Съединени американски щати против страни като Русия индиректно подкрепят популяризирането на юана като опция за интернационалните транзакции.

Въпреки това не всички страни могат да се възползват от линиите си за продан с КНБ. Например Шри Ланка не може да употребява суаповото си съглашение с Китай на стойност $1.5 милиарда заради условие, обвързвано с броя на месеците на покритие на вноса.

Въпреки това възходящото въздействие на китайския юан провокира угриженост измежду американските съдружници. Юанът към момента е надалеч от това да се трансформира в международен стандарт, защото американският $ продължава да господства в над 80% от интернационалната търговия.

Преминаването от сегашната одобрена система ще изисква обилни старания и дълъг интервал от време.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР