През първото полугодие на годината средните цени на електроенергията за

...
През първото полугодие на годината средните цени на електроенергията за
Коментари Харесай

България е в топ три с най-евтина електроенергия за домакинствата в ЕС

През първото полугодие на годината междинните цени на електрическата енергия за бита в България са били 10,9 евро за 100 киловатчаса, при приблизително равнище за Европейски Съюз от 23,5 евро за 100 киловатчаса. Така страната ни се подрежда на третото място измежду страните с най-евтина електрическа енергия за семействата в Евросъюза.

Данните са на европейската статистическа агенция Евростат.

През първата половина на предходната година междинната цена на тока за българските семейства бе 10,2 евро за 100 киловатчаса, при междинна цена за Съюза от 22 евро за 100 киловатчаса. Между първите шест месеца на предходната година и същите месеци на 2022 година електрическата енергия за бита е коствала повече с 6,8 на 100. 

В същото време сметките за газ на родните семейства са поскъпнали със 108 на 100, което е третият максимален растеж измежду страните от Европейски Съюз, като преди нас са Естония (+154 на сто) и Литва (+110 на сто).

Само в пет страни от Европейски Съюз електрическата енергия е поевтиняла.

Цените на електрическата енергия за семействата се е повишила в 22 от страните членки на Съюза през първата половина на актуалната година на годишна база. Най-много са поскъпнали сметките за ток в Чехия (+62 на сто), Латвия (+59 на сто) и Дания (+57 на сто). На другия завършек на скалата измежду страните с по-ниски сметки за електрическа енергия за бита по отношение на предходната година са били Нидерландия (-54 на сто), Словения (-16 на сто), Полша (-3 на сто) и Португалия и Унгария (-1 на 100 за всяка).

Намаленията на цените в Нидерландия, Словения и Полша са били свързани с отпущането на държавни дотации и помощи, до момента в който в Унгария цените са контролирани от страната.

Цените на газа са се повишили в съвсем всички страни членки на Европейски Съюз.

Между първата половина на предходната и първата половина на актуалната година цените на газа са скочили в 23 от 24-те страни членки, за които има налични данни. Най-рязко скочиха сметките за газ в Естония (+154 на сто), Литва (+110 на сто) и България (+108 на сто).

Единствената страна от Евросъюза, в която цените на природния газ за битовите консуматори са спаднали през същия интервал е Унгария (-0,5 на сто), където цените са контролирани.

Конвертирани в евро, междинните цени на газ за семействата през първата половина на 2022 година са били най-ниски в Унгария (2,9 евро за 100 киловатчаса), Хърватия (4,1 евро за 100 киловатчаса) и Латвия (4,6 евро за 100 киловатчаса), а най-високи в Швеция (22,2 евро за 100 киловатчаса), Дания (16,0 евро за 100 киловатчаса) и Нидерландия (12,9 евро за 100 киловатчаса).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР