През първата седмица на март тесните пътечки на московския Рижки

...
През първата седмица на март тесните пътечки на московския Рижки
Коментари Харесай

8 март в Русия: повече лалета и рози, отколкото дебати за правата на жените

През първата седмица на март тесните пътечки на московския Рижки пазар за цветя се задръстват от купувачи: не може да става и дума да се наруши традицията, пуснала здрави корени в Русия, където интернационалният ден на правата на дамите се приема доста съществено, написа Оля Чиховлас от Франс прес .

Работодатели се стичат на Рижкия пазар от четирите краища на съветската столица, с цел да купят цветя за своите служителки – бит, датиращ от руската ера.

8 март е формален празник в Русия и грижливо се съблюдава от популацията. Въпреки това става дума повече за лалета и рози, в сравнение с за диспути за правата на дамите.

За всеки формален празник (а в Русия те са многобройни) 53-годишната Раиса Кетагурова идва в Москва от Северен Кавказ, с цел да продава цветя. Никой различен празник не е толкоз печеливш, колкото 8 март, твърди тя. Тогава продавачите на цветя могат да завоюват до " 15 пъти " повече от нормално. Нейните жълти мимози идват от Абхазия, проруски грузински сепаратистки район, който де факто е под контрола на Москва, а лалетата са импорт от Беларус.

Снимка: EPA

" Много се веселя, че в Русия почитат дамите ", споделя тя пред Агенция Франс Прес. " Разбира се, мъжете печелят повече, само че постоянно е било по този начин ", прибавя тя, твърдейки, че " времената са напът да се трансформират ".

Едва виждаща се сред лалетата на дребната си сергия, Сайора Курбанова изяснява, че не обича 8 март, тъй като " би трябвало да работи без отмора ". Младото 18-годишно момиче е дошлo в Москва от Крим дружно с родителите си, преминавайки по големия мост, издигнат предходната година по заповед на съветския президент Владимир Путин, с цел да свърже украинския полуостров, анексиран от Русия през 2014 година, с останалата част на страната.
8 март е Международният ден на дамата В столицата ще се организира обичайното Шествие за правата на дамите
Семейството ѝ стартира да се приготвя за 8 март до три месеца по-рано, а този мост, който разгневи Киев и Европейски Съюз, улеснява доста задачата им. По-рано е трябвало да пътуват с ферибот, с цел да избегнат следената от Киев украинска територия.

Преди 8 март цените на цветята могат да набъбнат дотолкоз, че управляващите се виждат принудени да разгласят война на амбулантните търговци. Според Тарас Белозоров, представител на комерсиалния отдел в московското кметство, всяка година с приближаването на празника цената на цветята скача с " близо 20 на 100 ".

Снимка: Reuters

Московското кметство предизвести тази седмица, че 360 служители на реда ще вземат участие в акции против продавачите, които се настаняват тук-там, разнообразни от тези, планувани от управляващите. Открита е специфична телефонна линия за подаване на сигнали за търговци, които надуват цените.

Поради студения климат единствено 30 на 100 от продаваните в Русия цветя се отглеждат в страната. Останалото се внася от Еквадор и Холандия.

На Рижкия пазар най-хубавите клиенти са работодателите и служителите, които купуват цветя с кашони за своите компании и институции.

59-годишният Валерий Савелиев е купил букет с лалета за всяка от десетте служителки, които работят в неговото мебелно дружество. " Такава е традицията ", изяснява той, въпреки да признава, че традицията от руско време е остаряла. " Дали и в другите страни честват по този начин 8 март? ", съмнява се той.

(БТА)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР