През първата половина на 2022 г. инвестициите в страната намаляват,

...
През първата половина на 2022 г. инвестициите в страната намаляват,
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Инвестициите в България са спаднали през първото полугодие, взимаме всички мерки за обръщане на тенденцията до края на годината

През първата половина на 2022 година вложенията в страната понижават, по тази причина една от първите ни задания бе да вземем всички ограничения за превръщане на трендовете. Това сподели министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов в утринния блок на Българска национална телевизия. По думите му към този момент започват работни групи с бизнеса и са извършени срещи с комерсиалните ни аташета за доста по-активно и целеустремено показване на опциите за бизнес в България.

„ Водим съответни диалози и променяме напълно метода. Няма да допуснем компании да напущат страната ни, поради бюрократични пречки ", акцентира министър Николов. Той даде образец с индустриално дружество, вложило в Габрово, което обмисля излизане от страната ни, тъй като 6 месеца не може да получи лиценз от страната за своята активност. „ Тук не приказваме за документални несъответствия, а за липса на воля от страната да организира съвещание на профилиран съвет, който дава тези лицензи. Това е административен произвол, който няма да продължи и ден в границите на нашия мандат ", безапелационен бе икономическият министър.

Министър Стоянов разяснява и обстановката в обществените сдружения в системата на Министерството на стопанската система и промишлеността. „ Всеки ден излизат нови скандални неща. Последното открито в ДКК е, че в последните дни на предходните ръководещи, са сключили контракт с адвокатско сдружение, на което всеки месец се изплащат по 3 хиляди лева, без значение дали е свършена работа или не ", заяви министър Стоянов. Той даде последователност на нещата, които са се случвали в дните сред промяната на остарелия и новия министър на стопанската система и промишлеността:
- На 1 юли ДКК подписват контракт с адвокатско сдружение за по 3 хиляди лева на месец абонамент без значение дали е осъществявана работа с единствена алтернатива на преустановяване - погашение на обезщетение за 3 месеца.
- На 7 юли изпълнителният шеф на ДКК си дефинира сама обезщетение от 6 заплати, в случай че бъде освободена.
- На 5 август „ Кинтекс " превеждат към 800 хиляди лева на офшорна компания в Дубай.
- На 8 август, без търг и конкурс, ВМЗ превеждат 3 млн. лева задатък на строителни компании.

„ Всичко наподобява като авансово готова скица, която е задействана незабавно щом официално мандата на предходния министър е завършил, само че към момента ние като ново управление нямаме действителната картина на протичащото се ", сподели министър Стоянов. По думите му следва ДКК да разпореди одит на дъщерните ѝ сдружения, с цел да се види цялостната картина и действителното положение.

„ ВМЗ съветват дейностите си с ПР експерти, а не с адвокати ", по този начин министърът разяснява дейностите на завода през последните дни. Той изясни, че до момента в който се чакат отговори на въпроси за големи суми, изплатени без претекстове от досегашните ръководители, се хвърлят димки, които да заблудят публичното внимание.

„ Изключително притеснително е, че сме в обстановка всички взети решения от ДКК през последните месеци да се окажат оскъдни ", сподели министър Стоянов. Той изясни, че това се е случило след решението на предходния министър на стопанската система и промишлеността бордът на сдружението да бъде понижен на 4 индивида, което е в прорез със закона. „ Има трайна правосъдна процедура на Върховен касационен съд, която показва, че при такава обстановка взетите решения на управлението са оскъдни. Това ще породи домино от проблеми и в дъщерните сдружения в ДКК, с които би трябвало да се оправяме в незабавен порядък ", добави Никола Стоянов и акцентира, че до момента в който той е министър всички решения и дейности ще бъдат напълно съобразени със закона.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР