През октомври активността на банките беше висока. Тя отново беше

...
През октомври активността на банките беше висока. Тя отново беше
Коментари Харесай

Банките продължават да подобряват офертите за потребителски кредити

През октомври интензивността на банките беше висока. Тя още веднъж беше ориентирана най-вече към промени в изискванията по потребителски и ипотечни заеми. При двата типа артикули измененията главно бяха изразени в намаления на лихви. Някои такси също претърпяха корекции, само че те не бяха задоволително изразени, с цел да бъдат акцент в интензивността на банките през октомври. Това сочи разбор на финансовия портал MoitePari.bg.

При спестовните артикули банките продължиха да забавят темпото на измененията и през октомври интензивността не беше висока. Ако единствено до преди няколко месеца беше всекидневно броят на банките, трансформирали офертите си през месеца, да са над 10, то в този момент техният брой е редуциран на половина. По-ниската интензивност, съпроводена с по-умерените намаления в лихвените равнища, са причина за фрапантното закъснение в темпа на спад на лихвите по депозити. Коледни предложения и промоции при тези артикули надали можем да чакаме в края на годината, заради което декември наподобява елементарно предвидим.

Срочни депозити

Според наблюденията на анализаторите октомври отмита с корекции в изискванията по депозити при пет банки.

БНП Париба С.А.- клон София намали с 0,2 пр.п. лихвите на промоционалните си предложения в лв. и с 0,15 пр.п. тези в евро. С толкоз се намалиха и лихвите по общоприетата оферта на банката в лв..

В началото на месеца Токуда банк намали минимално – с 0,05 – 0,10 пр.п. лихвените равнища по депозит „ Токуда Инвест “.

В края на месеца ОББ намали минимално (с 0,03-0,05 пр.п.) лихвените равнища по депозит „ На разположение в лв. и евро.

Отново в края на месец октомври Търговска Банка-Д намали лихвените равнища на преобладаващата част от срочните депозити за физически лица. Пониженията на лихвите в офертите бяха с 0.05-0.10 пр.п.

Сибанк също намали лихвените равнища по срочни депозити. Това се случи в края на октомври, като измененията засегнаха съвсем всички предложения на банката, предлагащи се в лв. и евро. Пониженията в лихвените равнища се движиха в границите сред 0,05 и 0,20 пр.п.

Спестовни сметки

ОББ намали лихвените проценти по „ Отворен депозит “. Пониженията бяха минимални, като лихвата се намали с 0,01-0,02 пр.п.

Търговска Банка-Д намали лихвените проценти по безсрочния си депозит „ Д Банк + “. Пониженията бяха в диапазона сред 0,05 и 0,15 пр.п.

Потребителски заеми

През октомври банките продължиха да усъвършенстват офертите за потребителски заеми. По данни на анализаторите 4 банки са подобрили офертите си, като 3 са почнали предложение на нови промоции. Очакванията на анализаторите са, че тази наклонност ще се резервира най-малко до края на годината , като се чака също по този начин банките да продължат да усъвършенстват офертите си, около коледните и новогодишни празници.

Societe Generale Експресбанк стартира да предлага нов промоционален заем с рента 4,44% в лв. и евро. Кредитът се предлага с оптимален период не по-дълъг от 4 години, а сумата, за която може да се кандидатства е сред 30 000 и 50 000 лева

При другата промоционална оферта на банката имаше известни промени в изискванията, като банката увеличи с 0,5 пр.п. лихвата (от 6,49% на 6,99), само че намали таксата за утвърждение, като съгласно новите условия тя е с 25% по-ниска. Промоционалните предложения са годни до края на месец декември.

В началото на месеца Банка ДСК удължи периода на промоцията по потребителски заеми, при които се обезпечава превод на работна заплата в банката. По-ниските лихви и такси за разглеждане на документи са годни до края на октомври.

Считано от 02.10.2017г. Търговска Банка Д АД започва промоционалната акция за потребителските заеми. Кампанията е обвързвана с даване на 0,4/ 0,5 пр.п. по-ниска рента, при прилагане на пакет „ Модерато “ или пакет „ Алегро “, както и издаване на кредитна карта. Промоционалните условия са годни до края на годината.

Банка Пиреос промени размера на месечната награда по застраховка „ Живот “. Според новите условия тарифната ставка ще се дефинира от възрастта и здравния статус на клиента.

Пощенска банка започва нова промоционална акция на потребителските заеми. Промоционалните условия се показват в даване на 0,5 пр.п. по-ниска рента, като промоцията е годна за клиенти, които са част от утвърдени от банката компании и институции и които обезпечат превод на работна заплата в банката.

Обединена Българска банка усъвършенства изискванията по потребителски заеми за физически лица. Лихвите бяха намалени с 0,033 пр.п. при всички новоотпуснати заеми. Също по този начин банката удължи периода на промоцията по всички потребителски заеми, съгласно изискванията на която банката не събира такса за разглеждане на документи. Промоцията беше удължена до края на годината.

Банката стартира предложение на нов заем с наименованието „ Голям заем “. Заемът се дава за суми от 20001 до 50 000 лева за период не по-дълъг от 48 месеца. Лихвата е в размер на 4,76% и има единствено една такса в размер на 250 лева, която е за кредитна оценка.

Жилищни и ипотечни заеми

Месец октомври беше един от най-динамичните от началото на годината. Шест банки започнаха промени по своите артикули. Това сочат наблюденията на MoitePari.bg за интензивността на банките при тези артикули през октомври.

Банка ДСК увеличи от 1,65 лева на 2 лева месечната си такса за поддръжка на разплащателна сметка. Другите условия, свъразни с продуктите й бяха продължени със период на годност до 31.01.2018 година

Банка Пиреос България намали с 4 б.п. лихвата при цялостна отговорност на кредитополучателя по заема си с закрепена рента за първите 18 месеца.

СИБанк предприе редица корекции по своите артикули както следва:

- Лихвата по заем „ Реалност “ и Кредит за рефинансиране беше намалена с 30 б.п.;

- Лихвите по заем с закрепена рента за първите 2 години беше намалена с 20 б.п.;

- По заем с закрепена рента за първите 5 година лихвата за първите 60 м. беше намалена с 45 б.п., а за останалия период – с 60 б.п.

- По заема за настоящи потребности лихвата беше намалена с 25 б.п.

По всички заеми отпадна застраховка „ Имот “, а таксата за разглеждане на документи (където се изисква такава) беше намалена от 120 лева на 100 лева

Промоционалните условия са годни до 31.12.2017 година

Пощенска банка беше идната, която предприе промени по своите артикули. По своя потребителски заем с ипотека банката отстрани таксата за оценка на обезпечението и таксата за разбор на обезпечението. Условията са в действие до 30.11.2017 година

През октомври банката предложи и нов заем с стратегия „ ФЛЕКСИ “ за рефинансиране на заеми за суми над 100 000 лева

Всички останали условия по артикули са в действие до 31.12.2017 година

Следващата банка с промени беше Д Банк. По своя заем „ Наш дом “ за рефинансиране банката предприе намаляване на лихвените равнища с 50 б.п. С 1 пункт бяха намалени лихвите по потребителския заем с ипотека. През миналия месец банката предложи на своите клиенти два нови пакета – Алегро и Модерато.

ОББ беше последната банка с промени през октомври. Банката предприе уеднаквяване на лихвите по заеми в лв. и евро. Лихвата по заем за покупка на жилищен парцел, строителство, довършителни работи и рефинансиране от други банки към този момент е с размер 3,95% при прилагане на пакет „ Комфорт “. 4% е лихвата при заем за покупка на жилищен парцел, строителство и довършителни работи, без прилагане на пакет „ Комфорт “.

По всички заеми на банката отпада таксата за юридическо обслужване (100 лева.) и застраховка „ Имот “. Промоционалните условия са в действие до 31.12.2017 година

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР