През новата учебна годинаНад 80% от класовете ще работят с

...
През новата учебна годинаНад 80% от класовете ще работят с
Коментари Харесай

Хартиеният дневник и бележник - в историята

През новата образователна година
Над 80% от класовете ще работят с електронна документи

Безплатните учебници са получени, качени са и на уеб страницата на МОН

Хартиеният дневник и бележникът са на път да останат в историята, откакто в над 80% от класовете у нас през новата образователна година оценките и отсъствията ще се вписват по електронен път. Оказва се, че едвам 5669 от общо 32 587 паралелки в страната са поискали да продължат да работят на хартия, оповестиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

До момента ведомството е отпуснало пари за електронни дневници в 1890 учебни заведения от всички над 2200 школа. За съпоставяне през предходната образователна година с електронен дневник работеха 1700.

Средствата още веднъж са обезпечени по Национална стратегия “ИКТ в системата на предучилищното и учебното образование”, която продължава да приема поръчки и през идната образователна година.

Продължава да има и три разновидността за работа, които шефовете могат да избират. Те са дали да бъдат с електронна документи, дали с хартиена или и с двете по едно и също време.

Справка на МОН демонстрира, че поръчките за доставка на хартиени дневници са намалели повече от два пъти по отношение на образователната 2020/2021 година Между два и три пъти по-малко са поръчаните на хартия персонални училищен картони, бележници и дневници на групи в детските градини.

Все отново хартиената учебна документи към този момент е доставена до всички просветителни институции, които са поискали такава.

Получени са и безплатните учебници, които страната обезпечава за учениците от I до VII клас. Електронните им разновидности са с идентично наличие и са налични на уеб страницата на МОН.

Условия
Обучение у дома над месец, в случай че детето е стимулирано
Онлайн при 10% инфектирани



Проф. Николай Денков обясни насоките, които МОН дадоха преди старта на образователната година.

Възможността родителите да оставят децата си на образование у дома повече от 30 дни остава и тази година, само че след позволение от началника на районното ръководство по обучение и то с увещание, че ученикът е стимулиран. “С други думи детето няма да изпадне от системата, а ще употребява отдалеченото образование оптимално ефективно”, изясни министърът на образованието проф. Николай Денков пред Българска национална телевизия.

Той обясни насоките, които пусна преди ден МОН по отношение на новата образователна година. Онлайн ще се учи в три случая - “Когато имаме висок % инфектирани деца - до 10%. Вторият случай е обвързван с първия - когато има прекалено много инфектирани учители, тъй че да не може да се реализира присъствено образование. Другият случай е когато здравното министерство излезе със експлицитна наредба, че учебните заведения би трябвало да бъдат затворени или наред с другите заведения, или надлежно би трябвало да бъде понижен присъственият банкет - тогава може да се мине на ротация”.

Според Денков има голяма смяна на насоките от предходната година. “Миналата година тъкмо съгласно области напълно се затваряха образователни заведения и това е доста друго по отношение на в този момент. Това беше един от главните недоволства предходната година”, изясни министърът.

Гъвкави правила при основна причина
Променят насоките при нов вариант


Как да реагират учебните заведения при нов вариант ще могат да дописват от МОН в насоките си.

Насоките за новата образователна година на МОН са съобразени с последните познания на науката и има подготвеност, при нужда, те да бъдат променяни - когато има нови условия и нов вариант на вируса. Това се разбра от думите на просветния министър проф. Николай Денков, който бе на срещата на началника на РУО София-град Ваня Кастрева за новата образователна година с шефовете на столичните учебни заведения и центровете за поддръжка.

“Това възобновяване на насоките ще стане, когато има основна причина за това”, посочи просветният министър.

По думите му осведомителната система на МОН била надградена и разрешавала във всеки ден да се наблюдава какъв брой са инфектираните, карантинираните и заболелите в съответния интервал.

По този метод от МОН ще могат да оказват помощ на учебните шефове за вземането на решения, когато се постанова затварянето на паралелка и прекосяването към образование в електронна среда от разстояние.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР