През миналата седмица стана ясно, че ръководството на Уимбълдън иска

...
През миналата седмица стана ясно, че ръководството на Уимбълдън иска
Коментари Харесай

Критики от високо: Гари Каспаров осъди подкрепата на Джокович към руските атлети

През предходната седмица стана ясно, че управлението на Уимбълдън желае да забрани присъединяване на всички състезатели от Русия и Беларус в тазгодишното издание на шампионата. Организаторите целят по този метод да изразят поддръжката си към Украйна, която беше нападната от съветските войски преди към 2 месеца и към този момент няма признаци войната да бъде прекъсната, въпреки че към този момент се стигна до голям брой почтени жертви.

" Искаме да покажем някакъв тип съпричастност към всички, които са потърпевши от събитията в Украйна. Както всичко по света, то и ние осъждаме противозаконните съветски дейности и деликатно преценихме обстановката предвид на нашите отговорности към играчите, международната общественост и почитателите. Наша отговорност е да изиграем своята роля в напъните на държавното управление, бизнеса и на спорта за ограничение на съветското въздействие. В изискванията на невиждана и неприемлива военна експанзия ще бъде недопустимо режимът на Русия да се възползва от присъединяване на съветски и беларуски състезатели в конкуренцията. Това са и аргументите, заради които отхвърляме да приемем представители на тези страни в тазгодишното издание на шампионата " - гласи формалното изказване.

Новината провокира доста реакции в тенис обществеността, а Новак Джокович осъди остро този ход от страна на третото " мейджър " съревнование през сезона. Световния номер едно не скри несъгласието си с държанието на британците и изрази позиция по какъв начин спортът не трябва да бъде смесван с политиката. Джокович показа, че тук става въпрос за чиста форма на дискриминация и спортистите не трябва да дават отговор за държанието на своите политически водачи. Сърбинът подсети, че в тениса има предписание, което гласи, че всеки състезател има право да взе участие в даден шампионат, опирайки се на неговото място в ранглистата, а не на неговата народност.

Тези думи на 20-кратния първенец от Шлема пък по никакъв начин не се харесаха на именития гросмайстор Гари Каспаров. Руснакът е един от най-великите шахматисти в историята, като може да бъде счетен за истински вундеркинд, печелейки международната купа на едвам 15-годишна възраст. Каспаров по никакъв метод не застава на страната на своята татковина по време на военните събития и изрично се разграничава от позицията на балканеца, опонирайки му по следния метод:

" Руснаците може да играят с мястото си в ранглистата, само че убиват по народност. Руските спортисти поддържат дейностите на Путин, съдейки по тяхното безмълвие и липса на позиция по отношение на протичащото се. Изключително неуместно е сърбин да разяснява тематиката, имайки поради историята " - приключва легендата в шаха.

Russian chess grandmaster, has criticised world No.1 tennis player for supporting Russian athletes, saying that all those who do not condemn `s " war of extermination in Ukraine are supporting it with silence ".
— The Quint (@TheQuint)

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР