През месец юли експертите на Регионалната инспекция по околната среда

...
През месец юли експертите на Регионалната инспекция по околната среда
Коментари Харесай

РИОСВ-Пловдив отговори на 48 сигнала на зеления телефон

През месец юли специалистите на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) направиха 189 инспекции по съставни елементи и фактори на околната среда като ревизираха 169 обекта. Голям е делът на изключителните инспекции – те са 84 на брой. За интервала са постъпили 48 сигнала на „ зеления телефон “ и 21 писмени тъжби, като по отношение на всички е реагирано навреме. В рамките на извършения надзор са дадени 39 наставления за премахване на установени нарушавания.

Най-много са инспекциите във връзка с отпадъците. За месеца те са 94, като с изключение на по осъществяването на годишния проект на инспекцията, са осъществявани инспекции на осъществяването на дадени от шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда –Пловдив наставления за разчистване и недопускане на нерегламентирани замърсявания на кметовете на общините в обитаемоте места и по речните корита. Два акта за определяне на административни нарушавания са формирани на сдружения за несъблюдение на условия, сложени в регистрационните им документи за действия с боклуци.

Активна е активността на екоинспекцията във връзка с биологичното многообразие. Експертите от направлението са направили 44 инспекции. Осъществен е надзор върху 23 предпазени територии. Седемнадесет са инспекциите на резерват „ Червената стена “ по одобрени в месечния график направления и на предпазените местности " Клувията " и " Дървовидна хвойна " (с. Бачково), " Дъбите-конска поляна " (с. Кръстевич), " Върлишница " (гр. Клисура), " Средната поляна " (с. Богдан), " Кричим " (с. Куртово Конаре). Осъществен е надзор върху предпазени зони от мрежата „ Натура 2000 “. Не са открити нарушавания на Закона за предпазените територии, Закона за биологичното многообразие и на режимите и възбраните, посочени в заповедите за оповестяване. Проверено е вековно дърво в землището на с. Песнопой, а фитосанитарното му положение е оценено като положително. Служители са взели участие в 5 комисии по оценяване вреди, нанесени от кафява мечка върху пчелини в региона на гр. Карлово, с. Иганово и с. Врата в общ. Асеновград, а събраната документи е изпратена в Министерство на околната среда и водите за погашение на вредите.

По съставен елемент „ води “ са осъществени 32 инспекции, като в част от тях са реализирани пробонабирания на пречистени отпадъчни води. При следваща инспекция е открито, че обещано на сдружение наставление за унищожаване на заустващи тръби не е изпълнено, за което следва да бъдат подхванати административнонаказателни дейности по отношение на него.



През отчетния интервал са направени 143 писма до възложители и институции по отношение на осъществяване на процедури по реда на Глава шеста от Закона за запазване на околната среда (ЗООС). Проведени са процедури за 207 капиталови предложeния, проекти, стратегии и планове отвън обсега на Глава шеста от Закон за опазване на околната среда, касаещи бизнеса, локалната власт и държавните горски стопанства, в т. ч. и такива, с които се кандидатства по разнообразни финансови механизми.

Работата на екоинспекцията е транспарантна за обществеността. Всички актове по управляваните режими са навреме оповестени на уеб страницата на РИОСВ-Пловдив, а електронните регистри са регулярно обновени и поддържани. За обезпечаване на публичен достъп и гласност на информацията на интернет страницата на институцията през месеца са оповестени 326 документа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР