През месец октомври 2023 г. Microsoft прекрати поддръжката на операционната

...
През месец октомври 2023 г. Microsoft прекрати поддръжката на операционната
Коментари Харесай

Краят на Windows CE: Microsoft прекрати поддръжката, но как започна и как завършва всичко с тази ОС

През месец октомври 2023 година Microsoft приключи поддръжката на операционната система Windows CE.

Започнала като помощен план, операционната система след това стана изцяло самостоятелна, със лично ядро вместо Windows NT. В продължение на доста години тази операционна система се инсталираше на джобни и ултрапреносими устройства, само че от 2013 година насам не излизат нови версии. Нека си напомним по какъв начин се появи тази операционна система и по какъв начин приключи.

Как стартира всичко

Първоначално тази операционна система представляваше олекотена версия на Windows 95 с лимитирани благоприятни условия. Няколко месеца след излизането на операционната система се появиха няколко модела устройства с нея. Разработчиците смятаха, че потребителите ще свикнат по-лесно с форм-фактора на едно портативно устройство със сензорен екран, в случай че интерфейсът им е прочут. Всъщност, точно по този начин се и получи.

Освен това тази Оценка за съвместимост бе създадена предвид на съвместимостта с „ по-старите “ версии на операционната система на Microsoft. Тъй като в портативните устройства по това време хардуерът беше слаб, тази Оценка за съвместимост беше основана по този начин, че да може да работи обикновено при минимални механически характерности. Като цяло всичко се получи, 32 KB оперативна памет бяха задоволителни за ядрото на операционната система, а за системата с графичен интерфейс – единствено от 5 МВ и повече.

За разлика от Windows 95, Windows CE най-често не можеше да се преинсталира, тя беше вградена в носителя, липсваше достъп до съставените елементи на операционната система и до цялата система. За да популяризира тази операционна система, Microsoft притегли огромен брой сътрудници, измежду които компании като Casio, Compaq, HP, LG Electronics, както и NEC и Philips.

Благодарение на този ход бял свят видяха такива модели устройства като HP 300LX, Philips Velo1, NEC MobilePro 400, Cassiopeia A10, Compaq C120, LG Phenom GP40M. Вероятно някои от тях към момента се пазят в чекмеджетата на бюрата на читателите на софтуерните издания

Горната фотография демонстрира доста напредничаво за времето си устройство – моделът Vadem Clio с Windows CE. Това устройство наподобява добре даже в очите на изтънчения актуален консуматор. То има сензорен екран и стилус за въвеждане на данни. Устройството е трансформър, то може да служи по едно и също време като преносим компютър и таблет (въпреки че това название не се употребява в това време).

Подобно на десктоп версиите на операционната система на Microsoft, Windows CE употребява типов формат на изпълнимите файлове – Portable Executable (PE). Това дава опция на разработчиците да употребяват множеството от общоприетите помощни стратегии, които работят с формата PE, като да вземем за пример Dependency Walker или DumpBin.

Какво следва?

Някъде към 2000 година екипът за създаване на Windows CE престана да работи в тясно съдействие с разработчиците на настолни системи Windows NT. Оттогава Windows CE се развива независимо. С течение на времето операционната система за „ джобни устройства “ стана доста по-различна от версиите на Windows, които бяха конфигурирани на преносими компютри и настолни компютри.

Третата версия на Windows CE се наричаше Cedar. Тя беше пусната през юни 2000 година На нейна основа бяха създадени такива платформи като Pocket PC 2000/2002, Handheld PC 2000 и Smartphone 2002. В тези операционни системи разработчиците внедриха главен набор от стратегии за работа отвън офиса, някои развлекателни приложения и модули за безжична връзка.

През 2000 година Microsoft разполагаше с версии на Windows за всевъзможни случаи – от джобни устройства до настолни компютри, индустриални и други системи. Концепцията може да се назова „ несъмнено, че имаме операционна система за това “.

През 2003 година еволюцията на операционната система продължи, тогава се роди Windows Mobile. В допълнение към предходните функционалности Windows Mobile 2003 вкара L2TP/IPsec VPN, опция за изпращане на SMS в отговор на повикване във Phone Edition, играта Jawbreaker, особено приложение за разглеждане, редактиране и изпращане на фотоси и усъвършенствана поддръжка на Bluetooth.

През 2004 година излезе Windows Mobile 2003 SE с опция за смяна на ориентацията на екрана, поддръжка на резолюции 640 × 480, 240 × 240, 480 × 480 и други функционалности.

През 2005 година излезе нова версия на Windows Mobile с доста огромен брой промени, в това число и поддръжката на.NET Compact Framework 1.0 SP3, усъвършенствана поддръжка на Bluetooth, GPS интерфейс и други

През 2007 година беше показана обновена операционна система, наречена Windows Mobile 6. Тя имаше още повече нови функционалности и стана доста по-продуктивна. Между другото, по същото време се появи HTC Touch – първият смарт телефон, чийто интерфейс беше прецизиран за ръководство с пръст, а не със стилус.

През 2008 година бе показана актуализация на мобилната операционна система, която се наричаше Windows Mobile 6.1. В нея нямаше толкоз доста актуализации, колкото в „ шестицата “, само че интерфейсът се промени.

През 2009 година се появи Оценка за съвместимост Windows Mobile 6.5 със доста повече нови функционалности спрямо предходната версия. По същото време се появи и смарт телефонът HTC HD2, който се представяше доста добре. Между другото, има един доста необичаен смарт телефон – General Dynamics Sectéra Edge Windows CE secure PDA, който също работеше с тази операционна система. Той се продаваше за 4750 $, като цената му се дължеше както на огромния брой функционалности, по този начин и на акцента върху сигурността на потребителската информация.

Последната версия на Windows Mobile беше Windows Mobile 6.5.3, след което стартира историята на Windows Phone и смарт телефоните от Microsoft. Но това към този момент беше една напълно друга операционна система, предопределена и за други устройства.

Що се отнася до CE, последната версия на операционната система беше Windows Embedded Compact 2013 (Windows CE 8.0), излязла на 11-ти август 2013 година Основната поддръжка за тази версия завърши през октомври 2018 година, а разширената – в този момент напълно неотдавна – през месец октомври 2023 година

Какво имаме в този момент

Корпорацията Microsoft изцяло приключи поддръжката на продукта. През 2018 година завърши главната, а в този момент – през 2023 година – разширената. Отсега нататък ще продължат да се продават лицензи за тази операционна система, като разрешителното на Microsoft ще бъде годно до 2028 година В момента към момента има някои профилирани устройства, работещи с CE, само че те са все по-малко на брой.

Все още се продават и профилирани компютърни устройства с Windows CE 6.0, WinCE 7 и WEC 2013 (CE 8). За тях е належащо удължение на продажбата на лицензи. Но те не са толкоз доста и, както беше упоменато нагоре, стават все по-малко.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР