През май стопанската конюнктура в страната се подобри рязко към

...
През май стопанската конюнктура в страната се подобри рязко към
Коментари Харесай

Проучване на НСИ отчита рязко подобряване на бизнес климата през май



През май стопанската обстановка в страната се усъвършенства внезапно към равнищата от преди началото на коронавирусната пандемия вследствие на усилване на позитивните настройки във всички следени браншове - индустрия, строителство, търговия на дребно и услуги с оглед разхлабването на противоепидемичните ограничения.

Това демонстрират резултати от последното изследване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият индикатор на бизнес климата нараства през май с цели 12,4 пункта по отношение на април , когато стабилизира на равнището от март.

 Общ показател на бизнес климата

По този метод индикаторът на стопанската обстановка продължава да се възвръща от рекордните дъна през март и април 2021 г.  (по време на първия пандемичен локдаун), когато показателят на бизнес климата се срина трагично с близо 50 пункта. През април 2020 година той се приближи на едвам 4,4 пункта от рекордното си дъно от февруари 1997 година, когато беше в действие финансово-икономическата рецесия след ръководството на кабинета " Виденов ".

Със мощния си растеж през май показателят на бизнес климата приближи равнищата си от първите месеци на 2021 година (от преди началото на коронавирусната пандемия).

 Бизнес климат в индустрията

Индексът, определящ бизнес климата в индустрията, нараства през май с цели 11,3 пункта по отношение на април , когато се намали с 1,4 пункта, като последната анкета на Национален статистически институт регистрира усилване на оптимистичните оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Според тях актуалната индустриална интензивност се усъвършенства, като и упованията им за идващите три месеца са тя да се усили,

Основен фактор, затрудняващи развиването на този бранш, продължава да бъдат обвързван с несигурната икономическа среда, следван от незадоволителното търсене от страната и чужбина.

По отношение на продажните цени промишлените мениджъри не чакат покачване през идващите три месеца.

 Бизнес климат в строителството

През май 2021 година индикаторът " бизнес климат в строителството " нараства скача с 13,6 пункта след намаляване с 1,3 пункта през април, както има усъвършенствани оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положение на техните предприятия. Анкетата на Национален статистически институт записва и нарастване на получените нови строителни поръчки през последния месец, което е съпроводено и с по-оптимистични упования за активността през идващите три месеца.

Основната спънка за развиването на активността в бранша е несигурната икономическа среда, дефицита на работна мощ и конкуренцията в сектора. Регистрирано е и повишаване с 11 пункта на отрицателното въздействие на фактора " цени на материалите ", регистрира Национален статистически институт.

По отношение на продажните цени болшинството строителни бизнесмени чакат те да запазят нивото си през идващите три месеца, само че част от мениджърите плануват известно покачване на продажните цени, демонстрира последната анкета на Национален статистически институт.

 Бизнес климат в търговията на дребно

През май съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " нараства с 15,6 пункта след стабилизация през предходния месец. И тук покачването се дължи на позитивните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на техните предприятия. Подобряват се и прогнозите им както за размера на продажбите, по този начин и за поръчките към снабдители през идващите три месеца.

Според търговците на дребно главните спънки за развиването на активността в бранша са свързани с несигурната икономическа среда, незадоволителното търсене и конкуренцията в сектора.

Относно продажните цени търговците на дребно плануват леко покачване, макар че по-голямата част от тях чакат те да останат без смяна през идващите три месеца.

Съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " пък нараства през май с 10,0 пункта след покачване с 2,3 пункта през април вследствие на по-благоприятните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията.

 Бизнес климат в бранша на услугите

Последната анкета на Национален статистически институт записва и усъвършенстване на мненията на ръководителите по отношение на актуалното и предстоящото търсене на услуги през идващите три месеца.

И в този бранш несигурната икономическа среда е най-сериозният проблем, объркващ бизнеса, следван от конкуренцията в сектора.

Преобладаващата част от мениджърите в областта на услугите плануват цените да запазят своето ниво през идващите три месеца.

Трябва да се има поради, че внезапното възстановяване на стопанската обстановка в нашата страна през май е в миг, когато към този момент бяха разхлабени забележителна част от ограничаващите противоепидемични ограничения на фона на затихващата трета вълна на коронавирусната пандемия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР