През март 2018 г. 68-годишна жена от Небраска, САЩ започва

...
През март 2018 г. 68-годишна жена от Небраска, САЩ започва
Коментари Харесай

Жена мина през рояк мушички и се озова с паразитен червей, размножаващ се в очите й

През март 2018 година 68-годишна жена от Небраска, Съединени американски щати стартира да усеща дразнение в дясното око. След като си наплисква лицето си с чешмяна вода, открива, че е съумяла да отдели от очната си ябълка кръговиден червей, дълъг към 1,3 см.

Когато се вглежда малко по-внимателно в своето окото, вижда втори движещ се червей, който също съумява да отстрани благодарение на вода. На идващия ден взема решение да посети офталмолог, който открива и отстранява трети червей от окото ѝ. Изглежда тези безгръбначни животинки са решили да си подреден цяло празненство. Офталмологът посъветва дамата, която по това време е била отседнала в Монтерей Каунти, Калифорния, да продължи да промива окото с вода и да изважда всеки червей, който забележи. Съвет, който всеки от нас „ желае “ да чуе, нали?

Пациентката, чийто случай е разказан в детайли в научния вестник Clinical Infectious Diseases, получава мазило против бактериални инфекции и е изписана. Когато се връща в Небраска обаче, дразнението не стопира, а „ чувството за непознато тяло “ и в двете ѝ очи не изчезва. Ето за какво тя още веднъж взема решение да потърси здравна помощ. След като отстранява четвърти червей и се подлага на нов вид лекуване, най-сетне съумява да се избави от тези безгръбначни.

Гадно, нали? Това, което е в действителност страховито в целия този случай, е методът, по който се е сдобила с червеите преди всичко. Най-вероятно паразитите са се настанили в окото ѝ, откакто е минала през рой мушички.

Пациентката постоянно е имала навика да тича за здраве измежду природата. „ В началото на февруари, на ъгъла на една стръмна пътека в районния парк " Кармел Вали ", тя минава през облак от дребни мушички - пишат откривателите. – Спомня си, че се е принудила да ги махне от лицето си и даже е изплюла няколко. “

Червеите, извадени от очите ѝ, са разпознати като Thelazia gulosa -  вид паразитен червей от жанр Телазия.

„ Червеят е разпознат като възрастен женски T. Gulosa – допълват откривателите. – Яйцата, съдържащи развити лаври, са били in utero, което значи, че хората са подобаващи носители за репродукцията на T. Gulosa ".

Това е едвам вторият случай, в който паразитът е открит у хора, пишат създателите от Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите. Първият е от 2018 година При него жена изважда от окото си 12 от тези паразити.

Авторите не са сигурни за какво типът е почнал да заразява хората. Обикновено той се придвижва сред добитъка чрез мухите. Те допускат, че повода най-вероятно се дължи на обстоятелството, че паразитът с е среща все по-често измежду домашните животни.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР