През лятото Саудитска Арабия се появи на футболния пазар. Първенството

...
През лятото Саудитска Арабия се появи на футболния пазар. Първенството
Коментари Харесай

Разсърдени звезди и липса на интерес - ще се спука ли балонът Саудитска Арабия?

През лятото Саудитска Арабия се появи на футболния пазар. Първенството оферираше големи суми и привличаше освен залязващи, само че и звезди, които имат още няколко години на високо равнище във футбола.
Прочетете още
Така саудитите объркаха доста проекти на тимовете в Европа, а в страната се озоваха Карим Бензема, Неймар, Нголо Канте, Рияд Марез, Роберто Фирмино, Джордан Хендерсън и още половин дузина футболни звезди. Саудитска Арабия привличаше играчи с огромните заплати, които предлага, а точно двойни и тройни на това, което звездите взимаха в някогашните си клубове, а междинната заплата беше към 20 млн. евро на година - заплата, която получават малко на брой футболисти в Европа.

Очаквано тимовете се изпълниха със звезди и съвсем във всеки тим има по най-малко 3-ма доста известни играчи.

Това обаче не е гаранция за триумф, тъй като 6 месеца след старта на плана ползата даже и от самите саудитци е много дребен, а към този момент има доста разсърдени звезди, които са пред овакантяване и това заплашва много плана. 

Интересът

Очакванията на саудитците за интереса също не се оправдаха. Въпреки, че не малко европейски страни закупиха правата за състезание гледаемостта в Европа макар огромните звезди не е доста огромна и не може по никакъв метод да се приближи до топ 5 първенстват. Това обаче не беше единственият проблем. Дори в страната няма подобен интерес към шампионата, макар че в него играят международни звезди - международни шапиони, носители на Шампионска лига и притежател на Златната топка. Рядко стадионите се пълнят и има много постоянно празни места. 

Напускащи и разсърдени звезди 



Джордан Хендерсън се трансформира в първата огромна звезда, която напуща Саудитска Арабия. Той изкара едвам 6 месеца Ал Етифак и от тази седмица е състезател на Аякс. Естествено Хендерсън не си потегли гратис и заплати от личния си джоб 3 млн. евро, с цел да разтрогне контракта си с клуба. Така той отиде в Аякс като свободен сътрудник. Хендерсън обаче надалеч може би няма да е единствената зведа, която напуща и тое още през зимата. Карим Бензема даже е изваден от тима си Ал Итихад сега и желае да напусне незабавно. Към носителя на Златната топка от 2022-та година има сериозен интерес от няколко клуба, измежду които Челси, Манчестър Юнайтед и други. Много е евентуално Бензема да бъде трансфериран до края на трансферния прозорец. Неймар също няма доста хубави моменти в Ал Хилал. Появиха се информации, че е доста допустимо даже договорът му да бъде преустановен, само че най-малко на този стадий това беше опровергано. Въпреки това Неймар съвсем не е играл за новия си тим и още веднъж е контузен. Няма да е изненадващо той даже да се върне в родната Бразилия. Любопитно е, че от всички звезди Кристиано Роналдо наподобява най-сигурен в оставането си или най-малко на този стадий. Роналдо въпреки всичко е повече от останалите в Саудитска Арабия, откакто подписа преди към този момент година в Ал Насър. Въпреки това и за Роналдо имаше не малко публикации, че не се усеща съвършено в Саудитска Арабия. 

Провалът на Световното клубно състезание

Световното клубно състезание беше единствената опция - най-малко на този стадий тимовете от Саудитска Арабия да се покажат пред света. Право да взе участие на шампионата през декември имаше отборът на Ал Итихад в него играят играчи като Карим Бензема, Нголо Канте и Фабиньо и упованията бяха даже да преодолее Флуминензе и да играе край с Манчестър Сити. Въпреки това обаче тимът даже не стигна до полуфиналите на шампионата. Ал Итихад падна с 1:3 от египетския Ал Ахли, в който няма даже един състезател от Европа, а това беше още една черна точка за Саудитска Арабия. Говореше се, че УЕФА ще предложения два тима от Саудитска Арабия от идващия сезон, тъй като ще има нов формат на Шампионската лига, само че това съвсем несъмнено няма да се случи през сезон 2024-2025.



Останалите сходни опити

Ако Саудитска Арабия се провали с плана си, тя няма да е първата страна, която се сгромолясва с опита си да стане по-популярна от европейския футбол. Преди години най-много Китай и Индия даваха съществени заплати и взимаха футболни звезди. Определено обаче тогава по-скоро те бяха по-застаряващи, до момента в който саудитците взеха и не малко играчи, които са в разцвета на силите си. И двата проека бързо се провалиха, а в Китай даже към този момент има таван на заплатите на външни и непознати играчи. Като най-голямата заплата, която може да получи непознат състезател е 5 млн. евро, а на фона на 40 млн. евро - заплатата на Карлос Тевес, когато Китай даваха огромни заплати за футболисти - това е нищо. И в Китай и в Индия продължава да има играчи от Европа, само че няма толкоз футболни звезди като преди.

Бъдещето 

Саудитска Арабия има задоволително пари и несъмнено няма да се откаже елементарно от този план, само че може би през лятото 2024г. той няма да е това, което беше през лятото на 2023г. Естествено и в този момент имаше няколко отхвърли като най-голямото име, което отхвърли беше Мохамед Салах. Въпреки това година по-късно надали ще е същото и саудитците ще получават елементарно " да " от футболните звезди. Интересът обаче мъчно може да стане по-голям и е доста евентуално до няколко години планът напълно да замре. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР