През лятото жителите на благоевградското село Зелендол живеят на воден

...
През лятото жителите на благоевградското село Зелендол живеят на воден
Коментари Харесай

Благоевградско село е на воден режим през лятото, проблемът е дългогодишен

През лятото жителите на благоевградското село Зелендол живеят на воден режим. Проблемът с водоподаването в селото е дълготраен, а хората са принудени всяко лято да се запасяват с вода от прилежащите обитаеми места за главните си потребности. Оказва се изключително мъчно за възрастните хора и за фамилиите с дребни деца.

Заради тишината и чистия въздух, дядо Благо прекарва летните месеци в своята къща в Зелендол. Споделя, че казусът с неналичието на вода в горещите дни е от десетилетия. За да се достави с питейна вода, разчита на своите съседи, или купува от магазина.

" Пълня бидони, пълня туби, и от града си докарвам. И тука има една чешма, обща долу, оттова пълнят хората ги виждам. Струма е до нас, кладенци има, за два километра не може да се докара вода в село Зелендол. Срамна работа ", споделя дядо Благо пред Българска национална телевизия.

По време на водния режим вода има единствено по три часа на денонощие. Местните хора обаче споделят, че водата не е годна за пиянство.

" В летните месеци водоизточникът от село Лисия просто пресъхва и се постанова ВиК да пълнят водоема с водоноски. За страдание такава ни е обстановката, само че това се надявам да не бъде най-малко в дълготрайно бъдеще към момента да се надяваме на облаци и на шанс ", разяснява кметът на селото Александър Мановски.

" Тя е мръсна, мръсна, за пиянство да не приказваме. Да се изкъпете, бялата блуза ще ви стане черна ", споделя дядо Благо.

" На другите села пускат от язовира в рекичките, пречиства се през камъчетата, при нас не може, нема опция такава ", прибавя Григор Димитров от селото.

Според шефа на ВиК-Благоевград водата е годна за пиянство и пробите го демонстрират.

" Мътност може да има, да, след дъждовете, обикновено е. Там, в тези дребните обитаеми места множеството нямат пречиствания направени, а това е обвързвано с много съществени разноски ", разяснява Валери Миков.

От водоснабдителното сдружение споделиха още, че режимът се вкарва всяко лято заради мощно понижаване на дебита на водоизточника, който зарежда резервоара на Зелендол. Дългосрочно решение на казуса обаче на този стадий няма.

" Това нещо би трябвало да се случи взаимно с общината да осигурим спомагателен водоизточник. Не е заложено това нещо да може да го строи ВиК самичък ", сподели Валери Миков.

От общината обаче споделиха, че нямат отношение по тематиката. За да се оправят с неналичието на вода, някои от жителите на селото прибягват до пробиването на сонди. Но този вид коства към 100 лв. на метър и множеството семейства не могат да си го разрешат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР