През летният сезон, който в България е от април до

...
През летният сезон, който в България е от април до
Коментари Харесай

Шофьорите да внимават с налягането на гумите в горещото време 

През летният сезон, който в България е от април до октомври гумите са подложени на огромно натоварване. Дори и да заложим на качествена  марка и да влагаме повече пари в автомобилни гуми в случай че не се грижим вярно за тях, никой не може да ни подсигурява, че те няма да се износят или повредят бързо. Затова е доста значима грижата за тях.

Как да понижим износването на летните гуми?

Дори и най-опитните водачи не могат да плануват всичко, което може да се случи на пътя, само че въпреки всичко има няколко препоръки, които в случай че се съблюдават могат да минимизират аргументите водещи до бърдото изхабяване на гумите.

Винаги би трябвало да се внимава с високата скорост. Особено лятото, когато температурите могат доближат над 40 °С има заплаха от прегряване на гумите.  По-бързото шофиране постоянно е обвързвано с по-голямо търкане на гумите, по-резки придвижвания, неочаквани прекъсвания, бързи ускорявания и намалявания, а това всичко води до " изяждане " на автомобилната гума. Карането със съобразената скорост е превантивна мярка за персонална сигурност, само че се отразява и върху удължение живота на гумите. По време на дълги пътувания създайте си навика да следите положението на гумите с цел да може да реагирате при потребност в точния момент.

Опитвайте се да избягвате улиците и пътищата, които се ремонтират. А по опция и тези, които са скоро асфалтирани. Ако човек не е деликатен доста елементарно може да попадне и полепне асфалт сред грайферите на гумите. На пръв взор наподобява нещо нищожно, само че изсъхването на дребни късчета от пътната настилка сред протекторите на гумите може да докара до съществени физически деформации по тях.

През лятото с изключение на, че вършим дълги пътувания и преходи сред разнообразни пътни настилки, постоянно колата е натоварена и с доста багаж. Всяка гума има ограничаване на равнището на натоварване и то е посочено в нейното изложение. Честото превишаване на тези възможни правила на претоварване и съчетано с дълги пътувания води до доста по-бързо изхабяване на гумите.

Колко атмосфери би трябвало да са напомпани гумите?

Неправилното налягане на гумите е най-често допусканата неточности при поддръжка на летни гуми. Много водачи не престават да мерят гумата на " око ", а това е доста неверно и рисково. Точното налягане е посочено на стикер залепен на рамката на шофьорската врата. Ако няма подобен, потърсете в книжката на колата, в случай че и там не го написа, тогава се обърнете за информация към експерт в автосервиз.

Производителите не гуми са пресметнали оптималното налягане в автомобилните гуми и то би трябвало да се съблюдава. Ако гумите са напомпани " меко " " или " твърдо " те трансформират вярната си форма и това се отразява върху сцеплението, триенето, прекъсването и завиването. Неспазване на условията за налягането е главната причина за по-бързото изхабяване на летните гуми. Допълнително то въздействам и върху увеличение на разхода на гориво. 

Стандартната целесъобразна норма за напомпване на гумите е сред 2.0 и 2.2 бара. Прието е, че задните гуми е добре да са малко по-меки, което е обвързвано с по-комфортно возенето откъм гърба. Ако караме с меки гуми тогава те поемат част придвижването при прекосяване през дупки и други неравности по пътя и работят, като амортисьор. Но при по-голямо натоварване това може да докара до спукване на гумата или до деформиране на джантата. Ако сме с твърди гуми колата подскача и вози извънредно твърдо. И в двата случая това се отразява върху по-бързото изхабяване на автогумите. Затова спазвайте нормите за налягането.

Кога да и къде да ревизираме гумите?

Препоръчително през лятото е автомобилните гуми да се ревизират един път месечно. Най-лесният вид е да употребяват компресорите на бензиностанциите. Добре е също да употребява всяко посещаване в автосервиз да ви погледнат гумите и при нужда да ги напомпат. Не забравяйте и аварийна гума.

Много по-голям риск има при пренапомпените гуми, тъй като това се отразява с изключение на върху износването на гумите, а и основава сериозен риск за вашата сигурност. Затова в никакъв случай не превишавайте оптималното възможно налягане, посочено от производителя на вашите гуми.

Имайте поради, че измерването на налягането в гумата би трябвало да се прави при " студена гума ", която не е карана и не е загрята. При придвижване гумите се нагряват и въздуха в тях се уголемява и това ще ни подведе, и ще да допуснем неточност при отчитане на действителното налягане.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР