През летище София са преминали 44% повече пътници © Надежда

...
През летище София са преминали 44% повече пътници © Надежда
Коментари Харесай

Повече пътници и самолети вдигат приходите на летище София

През летище София са минали 44% повече пасажери

© Надежда Чипева Още по тематиката
Компанията е преизпълнила бизнес проекта си с помощта на нискотарифната Ryanair
10 май 2017
Софийското сдружение усилва приходите и облагата си, а пловдивското понижава загубата си през 2015 година
9 май 2016

Приходите на " Пристанище Варна " спадат поради понижената обработка на зърнени храни.
Повече пасажери и самолети са минали през летище София през първата половина на годината. В резултат на това компанията усилва приходите си със 17%, а облагата й нараства с повече от 50%. Влошават се обаче резултатите на летището в Пловдив, което сега е в процедура по концесиониране. От останалите държавни транспортни компании растеж отбелязва само пристанището в Бургас, демонстрират докладите на сдруженията.

Излитане

Повече бизнес през първата половина на годината носи на " Летище София " увеличени чисти доходи от продажби (виж таблицата). През аеропорта са минали 3.1 млн. пасажери, което е с 44% повече от първото полугодие на 2016 година Обслужени са били и 9% повече самолети - общо 5568 броя, а продажбите на авиационно гориво са нарастнали с 29%. Ръстът се дължи основно на самолетната компания Wizzair Hungary, която е нараснала самолетния си парк и е разкрила нови дестинации, както и на по-голям брой обслужени самолети на други непознати самолетни компании като El Al Israel Airlines, Austrian Airlines, Rossiya (Пулково) и Dniproavia Ukraina, която извършва ежедневни полети до Киев. Спад обаче има в обработените товари, което се дължи на по-малко транспорти на товарни самолети.

В същото време разноските на компанията също нарастват - с 11% до 40.6 млн. лева, което се дължи на нарасналите разноски за материали и за хонорари и осигуровки по отношение на нараствания личен състав. Компанията обаче съумява доста да усили облагата си за интервала.

Приземяване

Влошават се обаче резултатите на " Летище Пловдив ". Пътниците там са намалели с 2% до 44.3 хиляди, обслужени са били 16% по-малко самолети, а обработените товари са спаднали със 76%. В резултат на това приходите на сдружението понижават с 2%. Разходите в това време са нарастнали с над 8% и компанията усилва загубата си близо два пъти и половина. В момента тече процедура по концесиониране на " Летище Пловдив " като към този момент бяха отворени офертите на два претендента - китайската HNA Group и българския " Консорциум Летище Пловдив ", който включва " Тракия икономическа зона " и автотранспортната ПИМК. Третият претендент обаче сега апелира решението да не бъде позволен до отваряне на офертите, тъй че процедурата не се чака да завърши скоро.

Летището в Горна Оряховица на процедура към този момент не работи като държавно сдружение, откакто преди година беше отдадено на концесия. Така единствените му доходи сега са от наем - общо 29 хиляди лева за полугодието.

Над водата

От четирите държавни пристанища - две черноморски и две речни, само това в Бургас регистрира лек растеж на приходите и съумява да излезе на дребна облага. Основната част от приходите на " Пристанище Бургас " са от транспортни услуги и претоварна активност. За първите шест месеца на годината лек има спад в размерите на обработените товари (-3%), главно при генералните товари, поради понижените количества метали, плява и барит. Заради прекратения импорт от Украйна товарооборотът на метали е понижен с 63.6%, излиза наяве от доклада на сдружението. При насипните товари понижение има при солта, чугуна и кварцита, само че през пристанището са минали повече кокс, руди и концентрати, зърнени храни и други Основните клиенти на пристанището са " БМФ Порт Бургас ", " Неохим ", " Севан ", КЦМ, " РУА България " и други " Пристанище Бургас " е лимитирало разноските си със 7.7% до малко под 3 млн. лева, вследствие на което доста е свило загубата си от съществена активност и е излязло на минимална чиста облага за интервала.

Потъващи пристанища

Надолу обаче се движат резултатите на " Пристанище Варна ". Приходите му понижават с 6% макар лекото нарастване на обработените товари, въпреки че са над прогнозата за интервала. Причината за спада е променената конструкция на обработваните товари - по-малко зърнени храни и повече течни товари, които са с по-ниска претоварна цена, се показва в доклада. Разходите се покачват леко (2%) до 26.4 млн. лева Компанията регистрира облага от 3.9 млн. лева, само че тя е с 40% по-ниска от миналогодишната. Основните клиенти на пристанището са " Девня цимент ", " Солвей Соди " и " Агрополихим ".

Студената зима е повода за намалените доходи на " Пристанищен комплекс - Русе ", защото появяването на ледоход по река Дунав е довела до краткотрайно прекратяване на корабоплаването в българския сектор. " Лошите климатични условия при започване на годината оказаха своето отрицателно въздействие както върху приходите от претоварни интервенции, по този начин и върху постъпленията от депозиране. Това повлия мощно върху финансовия резултат на комплекса за първите два месеца от 2017 година ", написа в доклада. За полугодието облагата на сдружението е спаднала с една трета.

През врата минават главно насипни товари като зърнени храни и фуражи, където се регистрира двоен растеж по отношение на същия интервал на предходната година, посредством основно на засиления импорт на царевица от март насам. В същото време продължава спадът при вноса на въглища за локалната топлофикация.

" Пристанище Видин " е най-малкото от държавните портове, като клиенти са му главно круизни компании. За първите шест месеца на годината приходите на сдружението понижават до 137 хиляди лева, а загубата се усилва доста. В същото време компанията има просрочени вземания за 677 хиляди лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР