Върховният административен съд поиска математико-статистическа експертиза за избора на кмет

...
Върховният административен съд поиска математико-статистическа експертиза за избора на кмет
Коментари Харесай

ВАС изисква експертиза за избора на кмет в с. Габровница

Върховният административен съд изиска математико-статистическа експертиза за избора на кмет на монтанското село Габровница.

„ Кандидатът за кмет Ваня Методиева завоюва делото, а дали ще завоюва изборите дефинитивно ще стане ясно по-късно. Съдът е направил сериозна преценка, защото оборване на протоколите има, взети са и свидетелски показания. Очаквам движимостите лица да си свършат работата съответно и деликатно ", съобщи юристът й Александър Кашъмов.

Върховен административен съд е взел решения да се извърши наново броене на гласовете подадени за тримата претенденти за кмет на кметство, община Монтана и да отговори подхождат ли данните от него по процесните СИК и ОИК протоколи, да се ревизира действителните и недействителните бюлетини при вземане предвид с наредбата на член 437 ИК, като даде на съда копия от избраните като недействителни бюлетини и противоречивите такива, да се свери номерата на употребяваните в избора бюлетини с номерата върху кочаните от бюлетини употребявани за гласуването за кмет на кметство при вземане предвид с наредбата на член 427 алинея 5 ИК, както и тяхното отразяване в протокола на СИК, да се ревизира подхождат ли номерата на бюлетини с отрязъците от бюлетини с които е осъществено гласуването според член 209 алинея 2 ИК; и да се ревизира кочаните от бюлетини избрани като неизползвани подхожда ли на данните за тях в протокола на ОИК.

Съдът присъди и 2000 лв. за разходи от подалата касационната тъжба, което е нормална процедура.

Габровница се прочу със скандалното видео от преброяването на бюлетините в изборната нощ на 29 октомври 2023 година, излъчено по БТВ. Загубилият претендент за кмет на селото Ваня Методиева изиска анулиране на изборите и заведе дело. След наново преброяване на бюлетините Административен съд Монтана удостовери избора на Рангел Иванов за кмет на Габровница.

По- късно с определение делото бе върнато за ново разглеждане от различен състав на Административен съд – Монтана.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР