През изминалата седмица в България се случи нещо невиждано. Стотици

...
През изминалата седмица в България се случи нещо невиждано. Стотици
Коментари Харесай

Каква е истината около случая с Дебора Михайлова? Поглед в документите и разказ от свидетели

През миналата седмица в България се случи нещо невиждано. Стотици хиляди хора, в разнообразни градове - на друга възраст, с разнообразни възгледи, друга просвета и така нататък, реагираха като един и излязоха на митинг против насилието над дами.

Поводът е измъчваната 18-годишна Дебора Михайлова от Стара Загора, написа в свое следствие Поли Паунова от вестник " Капитал ". А по-дълбоката причина - стотиците насилвани, изтезавани, унижавани дами, чиито случаи постоянно остават по разнообразни аргументи без последици за насилниците. Ето за какво възгласът, който се чу в Стара Загора, София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Кърджали и други градове - " Нито една повече ", беше колкото обезверен, толкоз и застрашителен. Отчаян, тъй като обществото изцяло основателно се усеща оставено единствено на себе си - без институции, без грижа, без поръчител за правила и ред. Заплашителен, тъй като изоставеното общество елементарно може да се трансформира в раздаваща лично правораздаване навалица.

Усетили назряващия яд, полиция и прокуратура се задействаха, съдийският състав, оставил на независимост хипотетичния принудител на Дебора, даде конференция, болничното заведение освободи правосъдния доктор, изготвил експертизата за пострадванията на Дебора, до решение на случая, а депутатите предизвикаха експресни промени в Наказателния кодекс и Закона за отбрана от домашното принуждение. Тези реакции, въпреки и ситуационни, съумяха да тушират ненапълно недоволството. С тях обаче тематиката надалеч не се изчерпва, макар че в стихийните дейности на институциите прозира тъкмо подобен блян.

С охладняването на страстите въпросите към издевателството в Стара Загора стават от ден на ден. И слагат още по-ребром казуса за сигурността и справедливостта. Проверка на " Капитал " демонстрира, че въпреки и изнесен в медиите, казусът на Дебора Михайлова надалеч не е разказан нито изцяло, нито точно. Голяма част от информацията, обвързвана с осъщественото принуждение, не получава публичност. Впечатление прави, че медиите, вместо да " задълбаят " във обстоятелствата по случая, се плъзнаха по повърхността му с кликбейт заглавия, които да привлекат по-голям интерес.

Така да вземем за пример няколко онлайн издания оповестиха за " 400 удара с нож ", а други, че хипотетичният причинител Георги Георгиев е " в неопределеност ". Малко обаче ревизираха информацията детайлно.

Затова и за хората остана незнайно, че измежду кориците на делото да вземем за пример има очевидец, който твърди, че е закарал Георгиев до Стара Загора (което той отхвърля и твърди, че има алиби), а малко по-рано в жилището на Дебора е имало различен мъж (който след това е разпитван три пъти). Никъде в документите по досъдебното произвеждане не се и загатват 400 шева, сходно нещо не твърди и лекарят, пръв приел момичето - доктор Стоян Петров, тъй като по личните му думи не ги е броил. Но пък от съдебномедицинската експертиза излиза наяве, че някои от разрезите са с дължина до 26 см. Съществува даже прорез с дълбочина до 2 см.

В идващите редове ще опитаме да подредим хронологично постъпвалата от разнообразни места информация по случая, стъпвайки и на разкази на информация от близки до проверяващите, документи от делото, с която " Капитал " разполага, както и съдебномедицинската експертиза, направена след хоспитализацията на Дебора в болничното заведение в Стара Загора. За да изясним детайлите по проблема с издевателството, ще стартираме от самото му начало.

26 юни, 23:30 ч.

На 26 юни в 23:30 ч. на телефон 112 постъпва сигнал с адресант Пенка Гайдарова. Тя оповестява, че съседката ѝ Дебора Михайлова е потърсила помощ, отивайки в нейния апартамент с прорезни рани и окървавена. Десет минути по-късно, в 23:40, на посочения адрес идва екип от 1-во РПУ - Стара Загора. Впоследствие Дебора е откарана в Спешна помощ, където обработката на контузиите ѝ продължава към 3 часа по данни на доктор Стоян Петров, който е приел младата жена.

Пред " Капитал " доктор Петров отхвърли да конкретизира какъв брой шева е направил по тялото на момичето. " Когато се постанова да шием - шием, не броим ", сподели той. Но разказа раните и местоположението им. " Разрезите се намираха най-вече от лявата страна, а някои бяха с дълбочина до 2 см. Обработил съм към 20 рани ", изясни той.

Раните

Неговите думи съответстват със заключението на правосъдния доктор доктор Теодор Стаматов, с което " Капитал " разполага. В направената от него съдебномедицинска експертиза 110/2023 от 29 юни са разказани същите стряскащи данни. Впечатление в целия документ прави, че установените пострадвания са струпани най-вече в лявата част на тялото. Охлузванията по главата на Дебора също са в лявата част. Там е остригана, с явен напън (за да се причинят охлузванията) и косата на младата жена.

 Извадки от съдебно-медицинската експертиза на Дебора Михалова.

Извадки от съдебно-медицинската експертиза на Дебора Михалова.

Общо раните са 21. Разрезите са с друга дължина - от 1 до 26 см. Лекарят твърди в заключението си, че те подхождат на посочения макетен нож. Съдебният доктор установи също и " разтърсване на мозъка, както и оток, кръвонасядания и охлузвания на лява лицева половина и клепачите на лявото око, кръвоизлив под слизестата обвивка на лявата очна ябълка и строшаване на предната стена на горночелюстната пазуха в ляво ".

Колко са мъжете (26 юни, към 20 часа)

От документите по следствието се обяснява по какъв начин е протекла съдбовната вечер на младото момиче, като там се появява информация за посетител, който тя е имала по-рано.

Близки до проверяващите откриват, че към 20 ч. същата вечер в дома на Дебора Михайлова е отишъл Р.Б. - неин някогашен другар. По нейните думи той си потегля след към час, т.е. в 21 ч. След това тя отива до магазина, с цел да си купи чипс и бисквити. След като се прибира към 22 ч., влиза в банята. След това отива в детската стая на жилището. Тя населява жилището с втория си татко, който към оня миг по данни, с които " Капитал " разполага от близки до проверяващите, е разграничен с биологичната ѝ майка. Михайлов обаче същата вечер не се прибира, излиза наяве от информация от близки до следствието.

Р.Б. е разпитван три пъти, настояват осведомени с следствието. Осиновителят на Дебора също е разпитван. В показанията си Р.Б. споделя, че преди случая е забелязал синини на крайници на Дебора, за които тя споделила, че са се появили при " сдърпване с танцьорка ". По негови думи тя е разказала, че тази танцьорка я е " поръчала ". След побоя обаче е споделила, че синината е от предходно сдърпване с Георгиев.

26 юни, 23:00 ч.: чатът, алибито, очевидците

Впоследствие Дебора си разменя известия в Instagram с обвинения Георги Георгиев. Следва видеоразговор сред тях. В снетите пояснения на обвинения той твърди, че диалогът им е бил в 23:10, а той по това време се е намирал на рожден ден в село Братя Кунчеви. Пред проверяващите 26-годишният мъж споделя, че не е " мърдал " от там. Посочва и очевидец, който може да удостовери алибито му - Х.С.С. - 91-ви набор, от същото село, който бил негов хазаин.

Х.С.С. още не е разпитан, само че в несъгласие с думите на Георгиев проверяващите откриват очевидец, който твърди друго. Става дума за мъж с букви М.Т.М., който споделя че е закарал обвинения Георги Георгиев от с. Братя Кунчеви до Стара Загора. Кой споделя истината занапред ще се открива с експертизи, условие на записи от пътни камери на АПИ и прочие.

26 юни, минутите на насилието сред 23:00 и 23:30 ч.

Към този миг от следствието се допуска, че най-вероятно бруталното принуждение над Дебора се е случило сред 23 и 23:30 ч. По-разширеният часови диапазон е сред 22:30 и 23:30. Със сигурност ще може да се каже след техническите експертизи на чатовете в Instagram.

Според показанията на младата жена тя е нападната от мъж, облечен напълно в черни облекла, със сини медицински ръкавици на двете ръце и с сложена черна маска на лицето, която обхващала цялата глава с отвор единствено за очите.

В първите си показания тя приказва за " двама мъже с качулки ". Разминаването обаче може да се дължи на преживения смут.

Дебора споделя пред проверяващите, че е изгубила схващане. В показанията ѝ ден след нападението, т.е. на 27 юни, тя сочи, че не може да е сигурна кой е бил мъжът, който е видяла в стаята си, защото е бил с черни облекла и с маска, само че под маската видяла черна щръкнала брада. На идващия ден - 28 юни, споделя, че под маската се е виждала брада, каквато е имал Георги, и че ѝ замирисало на парфюма му.

Запознати с следствието разясниха пред " Капитал ", че с цел да се откри какво се е случило, са разпитали и две съседки на Михайлови. Едната е подалата сигнала, от която Дебора е потърсила помощ, а другата е стара жена, прибрала се от работа към 22 часа. И двете не са чули никакви шумове от блъскане или крясъци за помощ. Гайдарова е съобщила, настояват от следствието, че е чула звук като от рухване на предмет, само че индивидуален.

Други данни за нападателя към този момент няма. Намерена е диря от мъжка обувка в жилището на Михайлови. Дирята е с кръв, само че към този момент не е открито по кое време е попаднала кръвта там - преди или след оставянето на отпечатъка. По време на следствието са конфискувани и облеклата, и обувките на обвинения Георги Георгиев, само че все още трасологичната експертиза и тази за биологичен материал от облеклата не са подготвени.

При освидетелстването на обвинения не са открити пострадвания, които да могат да бъдат свързани с нападението, както и с нанасянето на ударите, по този начин и със отбрана от възможна защита на потърпевшата. Все отново би трябвало да се има поради, че потърпевшата твърди, че е изгубила схващане.

В жилището на Михайлови са открити черна маска и макетен нож. По него обаче не е имало материал от обвинения. Ръкавици не са открити. Засега не е открита и машинката, с която е остригана косата от лявата част на главата на Дебора.

1 юли, дейностите на прокуратурата и съда

Всички тези данни, преплетени изказвания и спорни показания на очевидци са нелеки за следствие. По огромна част от тях и досега няма изясненост. Единствената подготвена все още на влизането на досъдебното произвеждане в съда експертиза е съдебномедицинската.

Първото досъдебно произвеждане по случая е формирано от Десислава Първанова от Районната прокуратура в Стара Загора. Тя повдига на обвиняване на Георгиев за нанасяне на междинна телесна щета. Това е закононарушение от общ темперамент, което се санкционира със затвор до шест години.

Това обвиняване планува налагане на мярка за неотклонение и по тази причина обвиненият първо е арестуван с прокурорско разпореждане за 72 часа, а по-късно, на 1 юли, Районният съд в Стара Загора почита настояването на проверяващите за непрекъснатия му арест.

Съдът се съгласява, че по случая има данни за междинна телесна щета, приемайки, че е налице и обосновано съмнение, че причинител е обвиненият. Посочва и неговото обременено престъпно минало (от януари 2023 година Георгиев е в пробация за лека телесна повреда), от което се извежда заплаха да се укрие.

5 юли, прокуратурата желае анулация на ареста

Георгиев отхвърля обвиняванията. Стига се до втора правосъдна инстанция в досъдебното произвеждане. Това значи, че Окръжен съд - Стара Загора, би трябвало да се произнесе по мярката за неотклонение. Важно да се означи е, че мярката за неотклонение не е наказване, не е и присъда - тя урежда къде упрекнатият ще изчака внасянето на обвинителния акт (в случай че до подобен се стигне) - в ареста, на независимост против гаранция и така нататък

Заседанието на Окръжен съд - Стара Загора, е на 5 юли. От правосъдния протокол излиза наяве че явилият се в залата заместител областен прокурор на града Георги Видев желае втората инстанция да анулира ареста на обвинения, базирайки се на здравната експертиза, съгласно която в тази ситуация има данни единствено за лека телесна щета.

Видев въобще не е загатнал изключително мъчителния метод, по който са нанесени пострадванията (това не се случва и на първата инстанция, само че тогава прокурорката употребява други аргументи). Видев не е изтъкнал и престъпното минало на Георгиев, който е осъждан за предходни квалифицирани леки телесни повреди, като по време на нападението е бил в изискванията на пробация, постановена от съда през януари.

Докладчикът по делото арбитър Татяна Гьонева и правосъдният състав дават всички знаци, че не харесват обстоятелството, че ще освободят обвинения. Подчертава се неколкократно, че действието характеризира насилника като изключително нечовечен и че осъществено е било трудно за жертвата. По никакъв метод не е призната версията на Георгиев, която трансферира виновността върху жертвата, че надали не сама се е наранила заради някаква наркомания, за която и юристът му споделя в жалбата, че няма доказателства.

В последна сметка съдът показва, че данните по делото (експертизата) водят до извода, че макар цялата си свирепост пострадването правно се квалифицира като " лека телесна щета ", тъй като заплаха за живота няма, както изисква Наказателен кодекс. Освен това и прокурорът упорства за освобождението му.

28 юли: медиите, жителите

Така при започване на юли Георгиев е освободен от следствения арест. Какви дейности са подхванати по следствието по-късно не е известно.

На 28 юли казусът става медийно прочут. Гражданската реакция е незабавна, а фамилията на Дебора показва Георгиев като причинител. В огромните градове на страната стартира подготовка на митинги.

В обществените мрежи се появяват фотоси на разрезите по тялото на 18-годишното момиче. Протестиращите упорстват за оставки на прокурорите, съдиите, правосъдния доктор и бързи ремонти в Наказателен кодекс.

В първите 24 часа институциите в България изглеждаха в патова обстановка. Големият проблем е, че никой от проверяващите даже не опита да внесе изясненост в тази ситуация. Както постоянно, при недостиг на информация от обществените медии потеглиха всевъзможни клюки. Включително, че Георги Георгиев към този момент е избягал и се е укрил от правораздаването. Пресцентровете мълчаха.

30 юли, Министерство на вътрешните работи: Къде и по кое време е арестуван наново Георгиев

Първите изказвания на проверяващите в Стара Загора по случая пристигнаха на 30 юли, т.е. повече от месец след похищението против Дебора Михайлова.

По време на брифинга шефът на полицията в Стара Загора старши комисар Лазар Христов не можа да отговори за какво казусът отсъства от полицейските бюлетини. Според полицейския началник Георгиев е бил разгласен за общодържавно търсене, откакто не бил открит на адреса си в село Братя Кунчеви при осем визити и претърсвания на жилището на родителите му, с които той живеел. Призовката за разпит на Георгиев е била връчена на един от двамата му юристи - Валентин Димитров, в 01 часа след среднощ при плануван час за разпит 8 ч. сутринта на 30 юли.

Именно тогава полицията разкрива и друго закононарушение, което остава мистерия за какво не е било разкрито преди този момент - закана за ликвидиране от Георгиев към Дебора, която той й изпратил посредством интернет приложение.

Пътувайки към полицията в града, Георгиев е арестуван на влизане в Стара Загора.

31 юли, новото обвиняване

Така на 31 юли, в понеделник, беше импортирано новото искане за непрекъснатото му задържане, което беше прегледано и почетено по време на закрито съвещание на съда.

Прокуратурата уточни, че Георгиев е изпратил на потърпевшата две текстови известия, в които се е заканил да я убие, след което на 26 юни " е пристъпил към действително осъществяване на отправените към потърпевшата закани ".

2 август, нова инспекция

Междувременно стана ясно, че прокуратурата е почнала инспекция по сигнал на Божидара Овчарова - " Мис Стара Загора 2018 " - за систематичен тормоз и изнудване на млади дами в града от страна на " колекционери на голи фотоси ".

Овчарова разгласява клип в TikTok, в който твърди, че бруталното нахлуване над 18-годишно момиче с макетен нож и остригване на главата не е първият сходен случай.

Тя твърди, че Дебора е следващата " остригана и пребита ", като споделя още, че в Стара Загора " достижението на живота ти е да си с защита - там те са най-високо в пирамидата ". От Районната прокуратура в Стара Загора са се самосезирали по случая.

Всичко дотук демонстрира, че пред проверяващите стои комплициран проблем, който изисква отговорно и точно свършена работа, с цел да не залитне търсенето на правдивост в другата прекаленост - бързи обвинявания, без задълбочено следствие на случая.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР