През изминалата година Община Пловдив е похарчила близо 33 хиляди

...
През изминалата година Община Пловдив е похарчила близо 33 хиляди
Коментари Харесай

Община Пловдив цяла година озеленява центъра, пропусна най-слабо залесените си райони

През миналата година Община Пловдив е похарчила близо 33 хиляди лв. за озеленяване на тревни площи в града. Това демонстрират публични данни на Оперативна програма „ Градини и паркове “, направени във връзка в огромната стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух в града.  
Прочетете още
С тази сума са били затревени или, забележете, презатревени общо 32 дка. На фона на това, общата повърхност на Пловдив от 102 km². се равнява на 102 000 дка. Подобна елементарна сметка ясно демонстрира доколко затревеното пространство през цялата година идва съответно по отношение на потребностите на града.

От данните е видно още, че Общината обилно натъртва при облагородяването на регион „ Централен “. За същия интервал /януари-октомври/ са вложени най-вече средства в озеленяване точно в централните квартали, където посетите тревни площи /19дка/ съставляват близо 60% от всички засадени.

На фона на „ Централен “ обаче се откроява незадоволителното количество на затревяване, осъществено в останалите региони на Пловдив. В „ Източен “ виждаме данни за 5дка, в „ Южен “ за 2,5дка, в „ Западен “ и „ Тракия “ по 1,60. Накрая идва и един от едва залесените региони „ Северен “, където „ Градини и паркове “ за затревили за една година едвам 200 m² /0,2дка/.

Разбираме още, че 290 хиляди лв. са вложени за озеленяването с декоративна растителност. В тези пари влиза засаждането на дървета, шубраци и цветя на територията целия град. Данните, разказани в отчета, се покриват с тези, предоставени по-рано от „ Градини и паркове “ до TrafficNews по отношение на наша разработка за озеленяването в града.

За интервала от началото на година до края на октомври са посети общо 821 дръвчета. По региони този път отличник е „ Тракия “ с 160, следвана от „ Централен “ -113. В „ Източен “ обаче за цяла година има залесени едвам 11 дръвчета . Точно тук следва да се означи, че този регион е с най-нисък % за залесяване в града и разумно би било тук да са ориентирани напъните на Общината. Уви. Припомняме, че точно в „ Източен “ се гласеше  иизграждането на противоречиво по план залесяване за 730 000 лв..  Поръчката бе пусната от Община Пловдив, като възложител бе зам.-кметът по спорт и обществени действия Георги Титюков. След скандал, в който е забъркана негова поръчка за безценен автомобил, употребен като персонален, тази за парка бе върната за преразглеждане.

Междувременно стана ясно, че Община Пловдив е възстановила публичната поръчка за 300 000лв., която да приготви пакет от ограничения за битка с „ калните петна “ в Пловдив. Тя също е част от политиките за по-чист въздух. Фокусът е инвестиция в растения с най-висока степен на успеваемост при улавянето на ФПЧ, надлежно възстановяване качеството на въздуха и неговото филтриране по натурален път. В плана са планувани ограничения за създаване и възобновяване на зелената инфраструктура в града– зелени стени, зелени зони, озеленяване на „ кални петна “, в това число интелигентни зелени решения. Предложения ще се одобряват до 09 януари 2023г.

Излиза, че за последната година Община Пловдив е похарчила 290 хил.лв. за истински свършена работа по озеленяване . Обявява обаче поръчка за оферти по какъв начин да озелени за 300 хил.лв..  На последната сесия на Общински съвет пък бях поискани 50 000 лв. за пазаруване на дръвчета, които да бъдат засадени в града, защото от общинското дружество „ Градини и паркове “ нямали средства за такива. Припомняме, че ОП-то работят на правилото да закупуват фиданки, тъй като са по-евтини. После те се отглеждат в разсадниците им, до момента в който не пораснат задоволително, с цел да бъдат засадени в града.

Очаквайте скоро обява по тематиката.  

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР