През годините страната ни е имала своите големи имена във

...
През годините страната ни е имала своите големи имена във
Коментари Харесай

Станимир Стоилов – Авторът на приказки

През годините страната ни е имала своите огромни имена във футбола. Христо Стоичков се трансформира в синоним на България и победи на всички места по света. В Щутгарт Красимир Балъков е със статут на легенда, а на „ Местая “ и до през днешния ден помнят головете на Любо Пенев с екипа на „ Валенсия “. За страдание обаче родните треньори не могат да се похвалят с сходни велики триумфи. Тази наклонност въпреки всичко бе нарушена от Станимир Стоилов . В неделя Мъри изведе „ Астана “ до четвърта поредна купа в Казахстан, а тимът му направи история в страната, като стана постоянен участник в групите на Шампионска лига и Лига Европа през последните години.

Казахстанската случка на Стоилов стартира през юни 2014-а, когато малко ненадейно бе показан за нов треньор на локалния “Астана ”.

Изненадата идваше от обстоятелството, че някогашният дълготраен ас и капитан на “Левски ” бе натрупал сериозен стаж като ментор. Последните огромни триумфи на “сините ” са точно под негово управление. Далеч от “Герена ” той завоюва Купата на България с “Литекс ”. Беше и народен селекционер на България (2009-2010 година). Води за малко кипърския гранд “Анортозис ”, а последният му тим бе пловдивският “Ботев ”.

До идването на българина “Астана ” не можеше да се похвали с пробив в Европа. В историята си имаше единствено 2 купи на Казахстан и една Суперкупа. Реално – нищо съществено.

Нещо повече, при единственото си присъединяване в евротурнирите казахстанският отбор срещна точно
“Ботев ” (Пловдив), воден по това време от Мъри. Това се случи в Лига Европа през сезон 2013/14, а “канарчетата ” продължеха безапелационно напред след победи с 1:0 като посетител и 5:0 в Бургас. Това единствено по себе си демонстрира контраста на сериозните промени, осъществени след идването на Стоилов в някогашната руска република.

Още през първия сезон “Астана ” съумя да стане първенец, а това е бе и първа купа за клуба. Заслуга за това има, несъмнено, целият треньорски щаб, включващ още легендата от САЩ-94 Цанко Цветанов и Саид Ибраимов.

Дебютът на Стоилов с “Астана ” в евротурнирите бе признат като величествен триумф в страната – премахване на арменския “Пюник ”, израелския “Апоел ” (Тел Авив), а по-късно и на шведския АИК. На прага на групите на Лига Европа обаче “Виляреал ” прекъсна, само че единствено за малко, европриказката на “Астана ”. Това бе началото на славна страница в историята на клуба.

Последваха нови 3 шампионски трофеи, а сред всяка една от тях отборът бе фактор в Европа. Година след отпадането от “жълтата подводница ” Стоилов промени вечно историята на футбола в Казахстан – “Астана ” стана първият локален тим, пробил до групите на Шампионската лига.

И до момента в който за скромния до неотдавна тим това бе нещо ново, Мъри към този момент знаеше чудесно възприятието да чуеш онлайн химна на шампионата.

Това бе второ сходно достижение за българския познавач след това с “Левски ” от сезон 2006/07. Но в този момент то бе с доста по-висока степен на компликация, тъй като в тази ситуация със “сините ” те бяха играли година по-рано 1/4-финал за Купата на УЕФА, а “Астана ” в никакъв случай преди не бе реализирал нещо сходно.

Твърде сериозен триумф за човек, който у нас даже бе окарикатурен за желанието му неговите тимове да играят т.н верен футбол. За страдание в България в множеството случаи оценяваме хората прекомерно късно.

И до момента в който със “сините ” Стоилов не съумя да завоюва нито една точка, с “Астана ” това бе променено. Тимът приключи финален в групата, само че реализира влиятелни ремита с “Бенфика ” (2:2), мадридския “Атлетико ” (0:0) и на два пъти с “Галатасарай ”. Страхотно показване за безспорен дебютант в най-силния клубен шампионат на Стария континент.

Година по-късно “Астана ” още веднъж бе част от груповата фаза, само че на Лига Европа. Там първенецът на Казахстан завоюва 5 точки в мачове с “Олимпиакос ” (1:1), АПОЕЛ (2:1) и “Йънг Буйс ” (0:0).

През сегашния сезон Стоилов продължи да натрупа както персонални достижения, по този начин и клубни оценки. Записа победа №100 във вътрешния шампионат по пътя към Четвъртата, а в Европа съумя да в профил полския първенец “Легия ” (Варшава). Победи и “Селтик ” вкъщи с 4:3 преди да пристигна отрезвяваща загуба в Шотландия с 0:5. Но всяко зло за положително, тъй като в Лига Европа “Астана ” сега мечтае за нов огромен героизъм и присъединяване на 1/16-финал. Стоилов и компания са втори в своята група след два триумфа над “Макаби ” (Тел Авив), един от които исторически – 4:0. Това е най-голямата победа за клуба в евротурнирите. Така два дуела преди края на етапа казахстанците държат всичко в ръцете си. А това може да се окаже и последната казахстанска задача на Мъри. Специалистът е с изтичащ контракт, а вкус към него има от редица тимове от Русия и Китай, както и турските грандове “Трабзонспор ” и “Фенербахче ”. А Мъри към този момент няма какво да потвърждава на Казахстан. Постигна повече от колкото всеки различен експерт, работил там, през последните 26 години. Може би е време за нова красива приказка… Тази към този момент е с обезпечено благополучен край.



Поучи се от грешките си


Станимир Стоилов сподели, че може да извлича поучения от грешките, които е правил в треньорската си кариера. След като в “Анортозис ” притегли някогашните играчи на “Левски ” Димитър Иванков, Игор Томашич и Ричард Еромоигбе, само че не съумя да реализира мечтаните резултати, Мъри не повтори този ход при втория си престой зад граница. В “Астана ” се засече само с нападателя Атанас Курдов, притеглен по-рано през сезона от казахстанците, само че юношата на “сините ” не се задържа дълго в отбора. А по-късно Стоилов по този начин и не се реши да притегля родни играчи.

За него


Пренаписа историята в Казахстан


“От 2004-а до 2008 година в клуба аз и Мъри вкарахме в “Левски ” над 50 милиона лв. по документи. Чисти пари като рилските езера. Нормално е един ден той да се върне в клуба. Станимир Стоилов е най-успелият треньор на “Левски ” в последните 25 години, както аз съм най-успешният началник в историята. Какво да изяснявам на хората и на левскарите кой е Мъри Стоилов? Той пренаписа историята на казахстанския футбол. В “Левски ” му бях тил първата година. Тогава отново се изписаха тонове нелепости, че аз съм си поставил треньор, с цел да предвождам парада. Но времето извади всичко на ярко ”

Наско Сираков, легенда на “Левски ”


Отвори вратите на българите


“Благодарение на имиджа, който направи Станимир Стоилов, вратите пред останалите български треньори в Казахстан бяха отворени. За Мъри приказват неговите резултати. Той постоянно е имал огромен капацитет за тази специалност. С него сме положителни другари и съм доста благополучен за достиженията му. На една конференция след мач на “Астана ” с финландския ХИК (4:3) публицистите посрещнаха Мъри на крайници и с овации, тъй като знаят какво е постигнал той за техния футбол. ”

Димитър Димитров-Херо, треньор на “Лудогорец ”


Моята горделивост


“Мога да кажа, че се гордея като негов преподавател. Той демонстрираше треньорска заложба още, когато беше футболист в “Левски ”. Често преди среща или след мач ме разпитваше най-подробно за дадена тактическа обстановка. Попиваше всичко. Изобщо не съм изумен, че стана треньор и че вкара “Левски ” в групите на Шампионската лига. Не съм сюрпризиран и от триумфите, които реализира в Казахстан. Там направи огромен взрив, само че не инцидентно, а с доста работа. Вярвам, че още не е достигнал своя връх. Спомням си в “Левски ”, бяхме на лагер в Албена. След втората подготовка за деня той идваше в моята стая и ми взимаше записките. Превеждаше си ги, тъй като бяха на сръбски и всичко вкарваше в компютър. Той е остроумен и интелигентен. Беше извънредно ученолюбив. След няколко години, когато Мъри към този момент беше треньор на “Левски ”, а Сираков шеф, се чух с Наско по телефона. И той ми сподели: “Спечелихме шампионата на България и да знаеш, че Стоилов ще бъде огромен треньор ”. Така и стана. ”

Любко Петрович, някогашен треньор на “сините ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР