През февруари Макрон предизвика полемика, като заяви, че разполагането на

...
През февруари Макрон предизвика полемика, като заяви, че разполагането на
Коментари Харесай

Мария Захарова: Ако Франция изпрати войски в Украйна, Русия ще ги атакува

През февруари Макрон провокира дискусия, като съобщи, че разполагането на сухопътни войски в Украйна в бъдеще не би трябвало да бъде изключвано. Френският водач предизвести, че в случай че Русия победи в Украйна, тогава доверието в Европа ще бъде сведено до нула.

„ Характерно е, че самият Макрон изяснява тази изразителност с желанието да сътвори някаква „ стратегическа неустановеност “ за Русия. Ако французите се появят в зоната на спора, те неизбежно ще се трансфорат в цели за съветските въоръжени сили. Струва ми се, че Париж към този момент има доказателства за това “, съобщи пред публицисти говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от Ройтерс.

Захарова уточни, че Русия към този момент следи увеличение на броя на френските жители измежду починалите на бойното поле в Украйна.

В понеделник Русия съобщи, че ще организира военно обучение, което ще включва подготовка за разполагане и потребление на тактически нуклеарни оръжия. Ученията са в отговор на закани, които съгласно Москва са отправени от Франция, Англия и Съединени американски щати.

Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков цитира мнения на френския президент Еманюел Макрон за вероятно изпращане на бойци в Украйна, както и изказвания на представители на Сената на Англия и Съединени американски щати. Военните и други специфични служби ревизират известията за разполагането на Френския задграничен легион в Украйна, добави Песков.

Учението е подредено от президента Владимир Путин и ще тества готовността на нестратегическите нуклеарни сили да извършват бойни задачи, показват от Министерството на защитата на Русия. „ По време на ученията ще бъде извършен комплекс от ограничения за отработване на въпросите за подготовка и потребление на нестратегически нуклеарни оръжия “, допълват от ведомството.

Учението е ориентирано към гарантиране на териториалната целокупност и суверенитета на Русия „ в отговор на провокативните изказвания и закани от страна на някои западни публични лица против Руската федерация “, се споделя още в известието на съветското военно министерство.

В изявление за английското издание „ Икономист “ предходната седмица френският държавен глава още веднъж не изключи опцията западни сухопътни войски да бъдат изпратени в Украйна. „ Ако руснаците пробият фронтовите линии и има искане от Украйна, би трябвало законно да си зададем въпроса “, се сподели той. Макрон обаче посочи, че казусът през днешния ден не е подобен.

Кремъл разкритикува изявлението на френския президент. Говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков назова думите на Макрон „ доста рискови “.

Еманюел Макрон провокира лавина от мнения и в края на февруари. Тогава беше първият път, в който той съобщи, че изпращането на западни войски в Украйна не трябва да се изключва в бъдеще.

 

Източник БТВ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР