През февруари 1989 г. започва космическата мисия на сателита Astra

...
През февруари 1989 г. започва космическата мисия на сателита Astra
Коментари Харесай

Преди 30 г. по сградите сe появяват първите сателитни ТВ чинии


През февруари 1989 година стартира галактическата задача на спътника Astra 1A, който е подложен на орбитална позиция 19,2 градуса изток. Оттам той стартира да дава сателитни телевизионни услуги на потребителите в Западна и Централна Европа. Започва ерата на сателитните чинии, които се появяват на постройките и къщите на редица семейства. Първоначално ASTRA 1A излъчва FilmNet, Sky TV, скандинавска TV3 и MTV Европа. До края на 1989 година доста немски канали, като RTL plus, Sat.1 и Pro7 също стартират да употребяват услугите на спътника. През юни 1990 година всички транспондери запълнени, а сателитната телевизия бързо набира известност и в края на 1990 година тя се гледа от 17 милиона семейства в Европа.

“Сателитната телевизия ASTRA отвори за феновете прозорец към света. В Полша да вземем за пример потребителите към този момент имаха достъп до стратегии на непознати канали, до момента в който в страната монополът на държавната телевизия беше нарушен едвам година по-късно. Първата национална частна телевизионна мрежа е основана 3 години по-късно - през 1992 година. До ден сегашен доста хора си спомнят символичната смяна, която беше слагането на първата сателитна антена на фасадата на сградата”, изясняват от оператора SES.

 Снимка: SES ASTRA

„ Тази година честваме 30-годишнината на сателитната телевизия и Astra. С течение на годините технологиите за радиоразпръскване станаха разнородни. Въпреки това сателитното радиоразпръскване има своите неоспорими преимущества като самостоятелност от географски условия, естествени бедствия, терористични офанзиви или политически проблеми, както и надеждност, защото свързването с наземната инфраструктура не е належащо ", разяснява Мартин Орнас Кубацки, президент на Astra CEE.

Преди всичко обаче спътникът е този, който обезпечава безграничен транспорт на сигнал или наличие. Ето за какво един спътник работи отлично, когато излъчва наличие в истинската 4K резолюция. Нещо повече, предаванията в 8K към този момент са налични от ASTRA 3B, което демонстрира готовността за лъчение на стратегии с още по-високо качество. Съвременните спътници ви разрешават да изпращате хиляди гигабайта данни за секунда и могат да бъдат приспособени към разнообразни приложения”, добавя Кубацки.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР