През есента на 1983 г. Народния театър Иван Вазов“ представя

...
През есента на 1983 г. Народния театър Иван Вазов“ представя
Коментари Харесай

„Белите коне“ на Вежинов не са нищо друго, освен Надеждата ♥ Асен ШОПОВ

През есента на 1983 година Народния спектакъл „ Иван Вазов “ показва на своята сцена „ Нощем с белите коне “ по едноименния разказ на Павел Вежинов. Драматизацията и постановката на спектакъла са дело на режисьора Асен Шопов. Сценографията е поверена на надарения Стефан Савов, музиката композира Крум Табаков. В ролята на акад. Урумов феновете приветстват Георги Черкелов, Славка Славова влиза в ролята на сестра му Ангелина, Стефан Данаилов играе Сашо – неговият племенник. Андрей Чапразов, Камелия Недкова, Виолета Бахчеванова, Петър Стойчев, Борис Луканов, Мария Стефанова, Мариус Донкин и още, са част от превъзходния актьорски състав, пресъздал на сцената Вежиновия роман за човешката психика, реципрочност, самотност и безконечен блян.

Споделяме думите на режисьора Асен Шопов към публиката на „ Нощем с белите коне “, които звучат напълно в духа на днешното време.

(Асен Шопов, 1983 г.)

♠ Към феновете

Асен ШОПОВ

I.

Живеем в прелестен свят.

И може би в безкрайния мрак на Вселената, единствените ни координати са Времето, и отново Времето, и още един път Времето. И в тази единствена пресечна точка сред Минало, Настояще и Бъдеще съществуваме Ние – Човечеството – това знамение на Природата – наречено Съзнание, събрало в себе си възторга на Микеланджело от „ Сътворението на Света “, с цел да го излее във великата „ Ода на насладата “ на Бетховен.

Живеем в прелестен свят.

Такъв, какъвто го виждат очите ни за първи път: несравним, одушевен. Сякаш се е отворила театралната завеса – завесата на Настоящето – и Ние – към този момент Минало, сме впили взор в Бъдещето, с паниката на дългата нощ, с мистичния боязън пред незнайното и с красивата религия в нашата природа, изтъкана от мисли и усеща – възприятието на Надежда, че и Утре ще ни има – мисълта за нужда от воля, волята на Утре да бъдем… И тази голяма театрална завеса непрестанно се разтваря, с цел да разкрие великото Тайнство – Тайнството на милиардите години, потребни с цел да се роди това Чудо – Сътворението на Света.

II.

Като се опитваме да прочетем пред вас романа на Павел Вежинов „ Нощем с белите коне “ тъкмо в този момент, когато целият свят е превзет от едни и същи мисли и усеща, най-силно усещане ни вършат думите на неговия воин учен Урумов, че „ ….най-сериозният проблем, който стои пред актуалното човечество, е… да се преодолее разделянето на света. Да се реализира единно човечество. Нашата планета е тясна за две човечества. Това я заплашва с крах. “.

И в действителност! Ако съзнанието е самопознание по пътя към съвършенството – то какъв брой ли неуместно би изглеждало човечеството – какъв брой ли безгрижно, в случай че се окаже некомпетентно да спре пред онази съдбовна крачка, в случай че позволим да се извърши тя – тази съдбовна крачка, която го отделя от безразсъдството, от безсмислената злополука, от нелепата, противоестествена гибел на самоубийството…

Ето за какво, за нас „ Белите коне “ не са нищо друго, с изключение на Надеждата – Надеждата, че… към момента не е късно да предотвратим настъпването на безконечната нощ!...

Все още не е късно!

* От книжката с драматизацията на „ Нощем с белите коне “, режисура на Асен Шопов, Народен спектакъл „ Иван Вазов “, сезон 1983/1984
Съставителство: Литературно бюро на Народния спектакъл „ Иван Вазов “, 1984 година
Снимка: Асен Шопов, 1983 година

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР