През есенно-зимния сезон, хората боледуват по-често, особено ако работят в

...
През есенно-зимния сезон, хората боледуват по-често, особено ако работят в
Коментари Харесай

Да спрем вирусите - съвети за здрава имунна система

През есенно-зимния сезон, хората боледуват по-често, изключително в случай че работят в затворени пространства, които не се проветряват. Най-често повода е нашата отслабена имунна система, която не съумява да се оправи с по-честите офанзиви на вирусите – те стават по-активни и виреят по-добре, когато лятото свърши и температурите паднат.

Вместо да гълтате хапчета за лекуване на настинки, подсилете имунната си система, с цел да може тя да се бори с бактериите и вирусите. Ето някои елементарни правила, които потвърдено имат позитивен резултат върху човешкия имунитет.

НАЙ-ДОБРИТЕ КОМБИНАЦИИ ОТ ХРАНИ ЗА ЗДРАВЕТО - СНИМКИ

Яжте повече цитрусови плодове

Ако не можете да ядете лимони и грейпфрути, защото са ви прекомерно кисели, правете си с тях лимонада, като добавите малко мед. Въпреки своя кисел усет, цитрусите алкализират организма и укрепват имунитета.

Пийте повече течности

Водата изхвърля отровите от тялото и спомага за по-добър имунитет.

Билковите чайове, също са прелестно хидратиращо средство с потребни свойства. Шипката, черния бъз и ехинацеята са ефикасни имуностимуланти.

Ограничете потреблението на кафе, алкохол и цигари

Те имат противоположен резултат върху имунната система – отслабват я.

Зеленият чай е освен отлична опция на утринна чаша кафе, само че и доста потребен артикул. Японците не на вятъра са същински почитатели на този чай. Той съдържа субстанции, които укрепват имунната система. Зеленият чай дейно отстрани бактерии и вируси, причиняващи грип, пневмония и няколко други неприятни болести. Достатъчно е да пиете по 1-2 чаши зелен чай дневно. В случай на заболяване би трябвало да се усили дозата и да пиете 3-4 чаши на ден.

Консумирайте задоволително протеин

Ако консумирате задоволително качествено месо, мляко и яйца, ще си набавяте задоволително протеини, с цел да може имунната ви система да работи добре. Ако не консумирате скотски артикули, можете да получите първокачествен протеин от фасула, лещата, ядките и гъбите. Ако не получавате задоволително от по този начин значимата за тялото съставна част, имунната система се стресира и не може да действа вярно.

Лук и чесън

Повече от всички зеленчуци, лукът и чесънът спомагат за здрава имунна система, защото съдържат натурални антибактериални съставки, фитонциди, които убиват болестотворните бактерии. Яжте ги сурови, само че без да прекалявате, защото те могат да раздразнят стомаха и червата. Не ги обработвайте термично, защото по този начин те губят огромна част от потребните си свойства.

Грипът идва, какво да вършим и какво не

Нова суперваксина против грип пускат у нас

Витамини и микроелементи

За подсилване на имунитета са нужни витамини и минерали, най-добре получени по натурален път посредством храната. Витамин А има във всички червени и оранжеви плодове и зеленчуци, сирене, извара, черен дроб, яйца. Витамин С – в цитруси, шипки, кисело зеле, червени чушки, магданоз. Витамин Е – в растителните масла и ядки. Витамини от група В – в пълнозърнести храни и варива, яйца, зелени листни зеленчуци, ядки.

От микроелементите позитивно работят на имунитета цинкът /риба, месо, черен дроб, ядки, боб, грах/ и селенът /риба и други морски артикули, чесън/. Желязо, мед, магнезий – се съдържат в месото, яйцата, ядки, варива и шоколад.

Спете задоволително

Сънят е доста значим за мощния имунитет, защото по време на сън организмът се възвръща. Спете най-малко по 8 часа на денонощие, с цел да сте здрави и да имате имунна система, която може да пребори бактериите и вирусите

По-малко стрес, повече релаксация

Стресът може да се окаже съществена причина за отслабената имунна система.

Най-опасно е, когато човек въобще не може да се оправи със своите страсти. Съществуват разнообразни психични способи за справяне със напрежението, за образуване на умерено отношение към всичко в заобикалящата реалност. По-често си напомняйте, че в случай че не можете да измените дадена обстановка, приемете я като даденост. Друг по-нов метод е методът за стимулация на мозъка за нормализиране на активността му.

Ако въпреки всичко сте принудени от време на време да преживявате стрес, компенсирайте го със смях. Той въздейства на организма по този начин благотворно, както физическите натоварвания: снижава кръвното налягане, избавя от напрежението и укрепва имунната система, усъвършенства апетита, намалява равнището на холестерола.

Шипката - царицата на билките

Лечебните изгоди на аронията

Спорт, придвижване и чист въздух

Специалистите изрично потвърдиха, че придвижването укрепва имунитета. За да доближат до всеки орган, на детайлите на имунната система им би трябвало положително кръвообръщение. Това става с мускулна интензивност, която подкрепя придвижването на кръвта.

Мускулите са и най-големият потребител на глюкоза, по тази причина дете, което се движи интензивно, се защищава от диабет. Освен това, обездвижването води до напълняване на децата.

Мастната тъкан създава субстанции, наречени цитокини. Те са детайл на възпалителния развой, имунната система се бори с тях и се изтощава в устрема си да ги обезврежда.

Движението поддържа оптималния продан на веществата, а регулярните зимни разходки закаляват организма. На улицата рискът да хванем настинка или грип е в пъти по-малък, в сравнение с в закрити многолюдни пространства.

За да е по-чист въздуха и у дома, пространствата би трябвало да се проветряват постоянно.

Хигиена

Вирусите се придвижват два пъти повече от контактни повърхности, в сравнение с непосредствено по въздушно-капков път, по тази причина повишете хигиената си – мийте по-често ръцете си със сапун, използвайте самостоятелни кърпи за ръце, следете за постоянното дезинфектиране на общи контактни повърхности като дръжки, клавиатури и други,

Избягвайте да докосвате лигавиците на очите и носа с нечисти ръце, оттова е доста по-вероятно да тръгне вирусната зараза..
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР