През декември инфлацията във Великобритания е нараснала по-бързо от очакваното

...
През декември инфлацията във Великобритания е нараснала по-бързо от очакваното
Коментари Харесай

Инфлацията във Великобритания достигна почти 30-годишен връх

През декември инфлацията във Англия е повишена по-бързо от предстоящото и се е изкачила до съвсем 30-годишен връх. Това ускорява натиска върху Английската централна банка още веднъж да увеличи лихвените проценти, написа Ройтерс.

Годишният ритъм на инфлация на потребителските цени се увеличи до 5,4% от 5,1% през ноември , което е най-високата стойност от март 1992 година насам, заяви английската Служба за национална статистика. Икономисти, интервюирани от Ройтерс, чакаха покачване до 5,2 на 100.

Финансовите пазари към този момент правят оценка на повече от 90% вероятността Английската централна банка да увеличи главния си лихвен % до 0,5% през февруари. Миналия месец тя стана първата огромна централна банка в света, която стегна политиката си от началото на пандемията.

" Английската централна банка и до момента се усещаше некомфортно по отношение на позицията си за паричната политика. Днешните изненади в посока нагоре както при индикаторите за общата, по този начин и за базисната инфлация сигурно няма да оказват помощ ", разяснява Амброуз Крофтън, световен пазарен пълководец в J.P. Morgan Asset Management.

Инфлацията се увеличи внезапно в множеството развити стопански системи, отразявайки световното повишаване на цените на силата и усложненията по веригата за доставки.

Очаква се инфлацията особено в Обединеното кралство да доближи своя връх през април, когато контролираните сметки за сила на семействата ще се усилят с към 50%.
 Невиждана от 40 години инфлация в Съединени американски щати
Невиждана от 40 години инфлация в Съединени американски щати

Инфлационна вълна, която разтревожи президента Джо Байдън
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР