През август ст. комисар Димитър Балев пое щафетата в Областната

...
През август ст. комисар Димитър Балев пое щафетата в Областната
Коментари Харесай

Директорът на пловдивската полиция: Тук съм за кратко, но ще направя кадрови и структурни реформи

През август ст. комисар Димитър Балев пое щафетата в Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи от Петър Тодоров, който единствено за няколко месеца се изкачи от по йерархичната стълба от шеф на районно до основен секретар на министерството. единствено три месеца по рано пловдивската полиция бе разтръсена от величествен скандал. При интервенция на Вътрешна сигурност и Окръжна прокуратура бяха арестувани началникът на Трето районно ръководство Самуил Хаджиев, други 7 чиновници са отведени за разпит, задържани са и 5 цивилни лица. Разследването демонстрира, че „ наказателният отряд” на Хаджиев е направил серия съществени закононарушения – похищение, изтезания, обири, прикриване на закононарушения, изнудване и други

За разлика от предшествениците си, които пристигнаха от външни дирекции, Балев има над 20 години стаж в Областната дирекция. През 2000 година той е приключил Академия на Министерство на вътрешните работи и е назначен на работа във Второ районно управление (на МВР) Полиция – Пловдив. В интервала 2005 – 2010 година е чиновник в районното звено БОП. След това оглавява бранш Криминална полиция в Трето районно ръководство в Пловдив. След това поема РПУ Труд, а след това се връща като шеф във Второ районно. Награждаван е неведнъж.

-Г-н Балев, какъв брой време смятате, че ще останете на този пост?

- Кратко!

- И по тази причина малко време смятате ли да предприемете структурни и кадрови промени в Областната дирекция?

- Да, считам. Надявам се на сътрудниците, на които съм предложил управителни постове, да се съгласят. Наясно съм за какво имат запаси, само че ми се желае да трансформират мнението си. В КАТ към този момент има нов началник, в Икономическа полиция също направих промени. Има и други основни постове в дирекцията, на които считам, че би трябвало да има нови почтени и честни ръководители. Относно структурата също считам, че би трябвало да бъде усъвършенствана и в тази връзка изготвят съответните оферти до министъра на вътрешните работи. Ако бъдат утвърдени, ще направя промяна. не виждам, да вземем за пример, какъв е смисълът, в Пловдив да има 7 обособени отдела Криминална полиция - един централен и 6 по районните. Това в доста случаи води до размиване на отговорност.

- В пловдивската дирекция постоянно е имало напор за началници. От думите ви, обаче осъждам, че този път изпитвате усложнения при намирането на фрагменти? На какво се дължи това?

- Не съм споделил, че няма искащи. Има много, само че съгласно мен не са подобаващите. Достатъчно време работя в пловдивската дирекция и познавам и хората, и качествата им. Знам, че и те си задават въпроса, с който започнахте изявлението. Но желая да припомня, че единствено времето е постоянно. Ние сме за малко на тази земя и по тази причина всеки един ден би трябвало да бъде употребен оптимално и ползотворно!

- Кое от направеното до тук през тези месеци, отчитате като триумф?

- На сегашната позиция съм назначен от четири месеца и мога да подчертая, че одобрявам извънредно съществено и отговорно тази служба. Все отново пловдивската дирекция на Министерство на вътрешните работи е втора по величина в страната и се обрисува като една от най-натоварените във връзка с битката с престъпността и закононарушенията. Именно по тази причина съм удовлетворен, че познавам отпреди активността й и в същото време съм признателен на опцията още веднъж да работя с сътрудници, отдадени на професионализма и желанието да извършват почтено и почтено дълга си към обществото.

Отчитам като позитивна смяната, която успяхме да изпълним през този къс интервал със структурната и кадрова промяна в отдел „ Икономическа полиция “. И най-важното е, че резултатите не закъсняха и чиновниците единствено за последните три месеца направиха няколко доста положителни реализации. Припомням ви за пресечените противозаконни схеми за издаване на подправени „ зелени документи “, за заграбване на милиони левове от дотациите за градски превоз в Пловдив и в Асеновград, за изпиране на пари, добити посредством търговия с безакцизно дизелово гориво и посредством интернет измами, за източване на пари от банкова сметка на комерсиално сдружение.

- Кои са петте най- значими реализации на регионалната дирекция през 2021 година?

- Към посочените нагоре триумфи мога да прибавя и други по другите посоки на активност. Сред тях са казусът на приготовлението за ликвидиране, което бе разкрито от сътрудниците от отдел „ Криминална полиция “, взаимно с ГДБОП, както и конфискуваните над 22 кг марихуана във Второ районно управление (на МВР).

Особено съм удовлетворен, че и във връзка с отминалите избори дирекцията се оправи доста добре и на територията на Пловдивска област не бяха позволени престъпления и най-много - търговия с гласове и опорочаване на вота.

- При кои типове закононарушения регистрирате спад и при кои повишаване? Какъв е процентът на разкриваемост?

- Относно статистическите данни за закононарушенията, през тази година отчитаме спад в броя на записаните, в съпоставяне със същия интервал на 2020 година За 2020 година са регистрирани 6438 бр. закононарушения, а разкрити са 3109 бр. с % на разкриваемост 48%

За 2021 година са регистрирани 5719 бр. закононарушения, а разкрити са 2908 бр. с % на разкриваемост 51%. Отчита се нарастване в % на разкриваемост на записаните закононарушения в регионалната дирекция за 2021 година с три пункта, както и по двете посоки на активност - по престъпна линия - 54%, което е с два пункта по-висок % на разкриваемост от същия интервал на 2020 година, по икономическа линия - 34% разкриваемост, при 25% през 2020 година.

Забелязва се наклонност на лек спад в интензитета на записаните тежки престъпни закононарушения срещу личността спрямо 2020 година В ОДМВР Пловдив с максимален интензитет са записаните обири, както и закононарушенията свързани с владеене и разпространяване на наркотични субстанции. Но броят и на двата типа закононарушения е по-малък спрямо предходната година.

Увеличение се следи единствено при записаните незаконните отнемания на МПС /+7 бр./ спрямо 2020 година Традиционно висока е разкриваемостта при закононарушенията свързани с опиати, незаконните отнемания на МПС и грабежите, без значение, че при последните се следи лек спад в % на разкриваемост спрямо 2020 година

Ниска остава разкриваемостта при измамите.

По-малък е броя на записаните случаи на ръководство на МПС след приложимост на алкохол и/или наркотични субстанции спрямо 2020 година /за 2020 година 947 бр., за 2021 година 908 бр./.

Забелязва се спад и в записаните през 2021 година закононарушения свързани с акцизи /за 2020 година – регистрирани 206 бр., разкрити 172 бр., за 2021 година – 150 бр., разкрити 135 бр./ спрямо 2020 година Разкриваемостта се е нараснала с 6 пункта и през 2021 година е 90%.

- Какво демонстрира статистиката във връзка с пътния травматизъм?

- Що се отнася до пътнотранспортната конюнктура на територията на региона – за интервала от 01.01.2021г. до 15.12.2021 година са регистрирани 699 пътнотранспортни катастрофи, при които са починали 34 от участниците в тях, а други 888 са с разнообразни пострадвания. В съпоставяне със същия интервал на миналата година, налице е понижение в броя на починалите с 2, само че има нарастване при ПТП с 16 и при ранените с 29.

Тук би трябвало да подчертая, че за понижаване на пътния травматизъм дирекцията също взема всички вероятни ограничения. Очакваме напълно скоро да бъде възобновена опцията и патрулните служители на реда да правят инспекции по ЗДвП, което би трябвало да способства за дисциплиниране на нарушителите и понижаване на произшествията като цяло. Използвам мотивът да припомня, че повишеният надзор и превантивната активност от страна на полицията не биха имали изгода, в случай че и самите участници в придвижването не се отнасят отговорно към личния си живот и здраве.

- Ако се осъществят желанията на новия министър на електронното ръководство за облекчение на процедурата за регистрация в КАТ, смятате ли че е допустимо, част от кадровия състав да бъде пренасочен към пътния надзор?

- При реализация на желанията на министъра на електронното ръководство ще отпадне нуждата от избран брой чиновници, които да правят чисто административни действия, и в този случай наложително те ще бъдат пренасочени за осъществяване на задания, свързани с пътния надзор.

- Направени ли са промени в организацията на работа на дирекцията, които да изключват прецеденти като този в Трето районно, където част от чиновниците работиха в прорез с процедурите и Етичния кодекс?

- Относно измененията, които направихме в организацията на дирекцията мога да посоча това, че се стараем да се организират почтени и транспарантни състезания за назначение, преназначаване и израстване на чиновниците. На управителни позиции се дефинират потвърдили се чиновници с професионален опит и нужните морални качества, преданост към службата и страната, ползващи се с уважението на сътрудниците си и без зависимости от политически партии и стопански субекти.

Засилено е взаимоотношението с дирекция „ Вътрешна сигурност “, като и при минимум подозрение за нарушение на закона от страна на чиновник, неотложно ги сигнализираме документално. Най-отговорно наблягам, че в мое лице дирекция „ Вътрешна сигурност “ имат човек, който в цялостна степен ще спомага при следствието на такива случаи. В допълнение – следва да започва организация ежеседмично началниците на всички подразделения да ми рапортуват добитата информация по линия „ корупция “.

- С какви проблеми ви търсят хората в приемния ви ден?

- От доста седмици в приемния ми ден няма искащи жители да ме посетят. Надявам се, че това се дължи на положителната работа на сътрудниците, вследствие на която хората се усещат по-сигурни. По мое мнение най-хубавата оценка за нашата активност е доверието и уважението от страна на обществото и подобряването на резултатите не е въпрос на статистика, а на качествена работа от страна на полицията.

- Вашето благопожелание към пловдивските служители на реда за новата 2022?

В навечерието на коледните и новогодишни празници на първо място желая да благодаря на сътрудниците, които съзнателното и професионално извършиха служебните си отговорности през миналата година, без значение от компликациите и провокациите. В редиците на пловдивската дирекция на Министерство на вътрешните работи има доста почтени хора и съм уверен, че и отсега нататък всеки един от нас ще даде своя принос в общия блян за издигане на престижа и престижа на полицейската специалност.

Пожелавам на всички 2022 година да постави едно положително начало на удобни промени и сполучливи инициативи, да бъде изпълнена със здраве, разцвет и благополучие!

- Кои са петте най- значими реализации на регионалната дирекция през 2021 година?

-

- Какви са целите на локално равнище пловдивската полиция за 2022?

- Вашето благопожелание към пловдивските служители на реда за новата 2022?

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР