През август бяха обезопасени 110 стълба по електропровод Каменец“, който

...
През август бяха обезопасени 110 стълба по електропровод Каменец“, който
Коментари Харесай

ЕРМ Запад с нови проекти за опазване на птиците в Западна България

.

През август бяха обезопасени 110 стълба по електропровод „ Каменец “, който зарежда общините Левски и Пордим, област Плевен, както и рискови стълбове по електропровод 110 KV в региона на с. Яна, Софийска област.

 

Част от дейностите са в границите на двата плана, които ЕРМ Запад извършва по стратегия LIFE на Европейския съюз в партньорство с Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), а друга част са в допълнение към плановете и се реализират по самодейност на сдружението въз основа на изработен разбор за честотата и аргументите на спиранията на електрозахранването.

 

Монтират се няколко вида птицезащитни артикули – част от тях разрешават птиците безвредно да употребяват стълбовете от ЕРМ за отмора - кацалки  и изолационни покрития; друга част целят да не се разрешава на птиците да кацат на рискови за тях места – решетки и щъркобрани; като в допълнение се слагат специфични маркиращи устройства - дивертори, които да насочват вниманието на птиците към местоположението на въздушните електропроводи.

 

„ Наблюдаваме мрежата, с цел да идентифицираме рисковите зони, след което набираме птицезащитни артикули и обезопасяваме оборудванията по мрежата. Като виновна компания ние прецизно изпълняваме своя ангажимент както към природата, по този начин и към клиентите. Продължаваме, като задачата ни е да обхванем всички проблематични места, които сме локализирали “, сподели Виктор Станчев, основен действен шеф на ЕРМ Запад.

.

ЕРМ Запад извършва два плана по стратегия LIFE, в границите на които има ангажимент да обезопаси общо 6600 електрически стълба, да сложи 4900 маркиращи устройства (дивертори) и да инсталира 900 платформи за щъркелови гнезда. Анализи на ЕРМ Запад обаче демонстрират, че други уреди, които не са включени в плановете LIFE, също основават заплаха за птиците.

 

Естественото повишаване на популацията на някои типове птици  наложи сдружението да стартира изключително да инсталира уреди по ново избраните сектори, с цел да понижи заплахата за птиците и броя на спиранията на електрозахранването.

 

Основните опасности са свързани с попадане на птиците напрегнат – при кацане и политане от дирек едрите типове пернати може да създадат „ мост “ сред проводниците.

 

Друг риск е обвързван със конфликт на птиците с електрическите проводници, тъй като когато са в полет за търсене на храна или когато метеорологичните условия са неприятни и видимостта е понижена, птиците се удрят в електрическите проводници.

 

Конфликтът на птиците с електроразпределителната мрежа, като се изключи че заплашва живота им, води и до непланирани спирания на електрозахранването за клиентите.

 

Доклад на Българско дружество за защита на птиците през 2022 година откри, че след слагането на защитни уреди по стратегия LIFE в обособени райони на територията, обслужвана от ЕРМ Запад, единствено две птици са станали жертва на конфликт с въздушни електропроводи.

 

Проучването е осъществено в особено предпазените зони Врачански Балкан, Никополско плато, Деветашко плато, Западен Балкан, Палакария, Места, Кресна и Свищовско Беленската равнина, където са обезопасени проводници с дължина 162 километра.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР