През април потребителските цени в САЩ отбелязаха най-голямо понижение от

...
През април потребителските цени в САЩ отбелязаха най-голямо понижение от
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ през април с най-голям спад след Голямата рецесия

През април потребителските цени в Съединени американски щати означиха най-голямо намаляване от Голямата криза насам вследствие на трагичен спад на цените на бензина, само че при мощен спад и на цените на облеклата, автомобилните застраховки, хотелиерските услуги и на самолетните пътувания, защото американските трябваше да си останат у дома по време на коронавирусната пандемия. Министерството на труда на Съединени американски щати разгласи, че показателят на потребителските цени (CPI) се е намалил през април с 0,8% по отношение на март, когато означи спад с 0,4 на 100. Това е най-големият месечен спад от декември 2008 година, когато светът се намираше в разгара на Голямата криза.
На годишна база потребителската инфлация в Съединени американски щати се забави внезапно през април до 0,3% от 1,5% месец по-рано, отбелязвайки най-слаб напредък от октомври 2015 година
В основата на внезапното намаляване на месечната инфлация през април бяха цените на бензина, които се сринаха с 20,6% след спад с 10,5% и през март с оглед доста внезапното поевтиняване на петрола. В доста елементи на Съединени американски щати цената на галон бензин падна под 2 $.
Това докара до намаляване на енергийните цени с 10,1% след спад с 5,8% месец по-рано, отбелязвайки най-рязко намаляване от ноември 2008г.
Колапсът на енергийните цени беше обезщетен единствено отчасти от повишаването с 1,5% на цените на питателните артикули, като цените на храните за дома сочиха с 2,6% (най-солиден месечен напредък от февруари 1974 г.), защото болшинството американци си останаха у дома поради въведените карантинни ограничения за преодоляване разпространяването на ковид.
Някои хранителни артикули като говеждо, свинско и пилешко месо пък бяха в дефицит заради откритите вирусни огнища в редица месокомбинати. С оглед на това цената на пилешкото месо скочи през април с 5,8%, а на говеждото - с 3,7 на 100.
Основният CPI показател (изключвайки цените на храни и енергия) се намали през април с 0,4% по отношение на март, когато падна с 0,1%, като това е най-големият спад на главната месечна инфлация от далечната 1957 година и отразява рекордни ценови спадове при облеклата, автомобилните застраховки, хотелиерските услуги и самолетните билети, като последните поевтиняха с цели 15%, защото трафикът по летищата се срина с над 90 на 100.
Това съставлява първото намаляване на главния CPI показател за два следващи месеца от 37 години насам.
Основната инфлация на годишна база пък се забави през април до 1,4% от 2,1% през март, отбелязвайки най-слаб напредък от април 2011 година Департаментът по труда още веднъж уточни, че отчетът за CPI през април е бил повлиян от вирусната пандемия, защото събирането на данни в магазините е било де факто прекратено от 16-и март.
Събирането на данни през предишния месец също по този начин беше повлияно " от краткотрайното затваряне или лимитираните действия на някои типове заведения ", което докара до " увеличение на броя на цените, считани за краткотрайно недостъпни и действително избрани ".
В резултат на това министерството уточни, че доста от показаните през днешния ден показатели се основават на по-малки количества от събираните нормално ценови данни, като част от ценовите показатели даже не са оповестени през април.
Ресторантите, питейните заведения и други обществени места са затворени през последните повече от два месеца, защото държавните и локалните управляващи приложиха строги ограничения за надзор на разпространяването на Covid-19. Търговците на облекла също затвориха своите магазини, както има някои производители.
Вижте още:
Индексът Дау Джоунс с максимален спад от три десетилетия, сходен на Голямата меланхолия и Черния понеделник
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР