През 2024 г. на правителството ще му е още по-трудно

...
През 2024 г. на правителството ще му е още по-трудно
Коментари Харесай

Икономист обясни защо банките си вдигат таксите

През 2024 година на държавното управление ще му е още по-трудно да поддържа 3% недостиг.

Това мнение изрази пред БНР икономистът от Експертния клуб за стопанска система и политика Стоян Панчев.

" Най-вероятно заради несъблюдение на финансовата стратегия, ще влезем в тези 3% недостиг за тази година, само че поддържането му ще е много по-трудно за идната ", посочи той и уточни като една от причините увеличените заплати в обществения бранш и растежа на пенсиите.

" Дали бюджетът ще бъде част от политическия разказ по време на предизборната акция? То към този момент се случва. Вече е част от този политически диалог ", счита Панчев.

Относно забраната за импорт на украинско зърно Стоян Панчев разяснява, че и Народното събрание, и държавното управление са изправени пред сложен избор – " комплициран политически въпрос, изключително преди изборите, изключително когато става въпрос за аграрни производители, които са добре проведени ".

По тематиката с диференцираните ставки на ДДС за съответни бизнеси Панчев съобщи, че изключенията за ресторантьорите да вземем за пример са били дадени поради пандемията.

Когато един бизнес може да вдигне цените, ще вдигне цените. Всеки бизнес, когато види опция, се възползва от нея, сподели още Стоян Панчев по отношение на оповестеното следващо повдигане на банкови такси.

Все още огромна част от потребителите са съсредоточени в обичайните финанси и по тази причина на банките им е елементарно да наложат това, означи той и добави, че втората причина е обвързвана с инфлацията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР