През 2024 г. Европейската комисия смята да увеличи с 5

...
През 2024 г. Европейската комисия смята да увеличи с 5
Коментари Харесай

ЕК дава още € 5 млн. за борба с антисемитизма

През 2024 година Европейската комисия счита да усили с 5 милиона евро финансирането битката със заканите, произлизащи от надигащия се антисемитизъм.

Това излиза наяве от огласения през днешния ден от Комисията и висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел апел за дейности за обединяване против всички форми на ненавист. Девизът на апела е „ Няма място за ненавист в Европа “.

Финансирането ще става в границите на програмата PROTECT. Тя се финансира от Европейски Съюз и има за задача за изследва световното въздействие на бежанските талази.

Приоритет е отбраната на хората и обществените пространства, акцентират от Европейска комисия. Брюксел ще насочи апел за предложение по Фонд „ Вътрешна сигурност “ (ФВС) за увеличение на бюджета за начинанието. Специалният фокус ще бъде върху еврейските места за поклонение. Предложението, което бе планувано за 2024 година, ще бъде изтеглено за тази година.

Главна причина за увеличаващите се случаи на антисемитизъм е терористичната офанзива на „ Хамас “ против Израел на 7 октомври. Нещата са стигнали до такава степен, че студенти евреи в европейските университети считат да ги изоставен, защото постоянно по стените биват рисувани нацистки свастики, посочи Маргаритис Схинас – зам.-председател на Европейска комисия, отговарящ за насърчаването на европейския метод на живот. А някои университети даже се пробват да омаловажат казуса, добави той.

„ Шокиращото е, че някои университети, които считахме за дирек на образованието, разрешават разпространяването на ненавист “, съобщи зам.-председателят на Комисията за полезностите и прозрачността Вера Йоурова.

Наблюдава се обаче и ненавист против мюсюлманите в Европа. И това демонстрира, че най-засегнати от феномена са еврейската и мюсюлманската общности.

Европейска комисия и висшият представител приканват за усилване на битката против омразата във всичките форми. Това би трябвало да стане посредством усилване на дейностите в другите политики на Общността. Ще бъдат назначени и специфични пратеници с сан на посланици, чийто мандат ще бъде да усилят допустимо най-вече капацитета на европейските политики за битка с омразата.

Ще бъдат положени спомагателни старания против заканите онлайн. Европейска комисия ще упорства за завършване на засилен Кодекс за държание за опълчване на противозаконната тирада на омразата онлайн преди февруари 2024 година Това ще стане посредством създаване на система от нови хоризонтални отговорности в границите на Акта за цифрови услуги.

Предвижда се и по-силно ангажиране на гражданското общество. Европейска комисия ще поддържа образования на публицисти за поддържане на медийните стандарти и различаване на речта на омразата. Ще бъде увеличена поддръжката за проверителите на обстоятелства в Европейски Съюз и арабскоезичния свят.

В началото на 2024 година Комисията ще провежда конференция на високо ниво срещу омразата. Тя ще бъде последвана от европейски разговори за помиряване с присъединяване на жители от целия Европейски съюз, най-много младежи.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР