През 2023 г. ще свиването на оранжерийното производство на зеленчуци

...
През 2023 г. ще свиването на оранжерийното производство на зеленчуци
Коментари Харесай

Краставицата - най-доходоносният оранжериен зеленчук през този сезон

През 2023 година ще свиването на оранжерийното произвеждане на зеленчуци у нас щер продължи, а полското ще остане ниските равнища от последните 1-2 години, излиза наяве от месечния разбор за положението на бранша, квалифициран от Центърът за стопански проучвания в селското стопанство – САРА.

В исторически проект, изкупните цени на домати, пипер и краставици са на рекордни нива.

Средните изкупни цени на доматите по данни на Национален статистически институт се пресмятат на 1,43 лв/кг, с 43% нагоре спрямо последните 5 години. Средните изкупни цени на краставиците за 2022 година се пресмятат на 1,53 лв/кг, с към 19% растеж за последните 5 години. При пипера изкупната цена за 2022 година е 0,87 лв/кг, което е 18% нагоре спрямо последните 5 години

През м.февруари 2023 година най-голямо нарастване на цените на едро се регистрира при краставиците, които в европейски проект се оказаха с най-високо покачване и в същото време в най-доходоносния оранжериен зарзават през този сезон. При цените на дребно за домати повишаването е с 8% за месец, до момента в който при краставиците цените скачат с 26%.

Намаленото произвеждане в Европейски Съюз на зеленчуци през този сезон докара до внезапно повишаване на цените през м.февруари. Средните цени в Испания в м.януари стигаха 1 евро кг за кръгли домати, до момента в който през м.февруари се повишиха внезапно до 1,85 евро/кг. Цените през м.март се

краставиците цените скачат с 26%. Средно цените на дребно за зеленчуци по калкулации на САРА за 2022 година ще доближат растеж от 22%. Според редица специалисти по-голямо намаляване в цените може да има от средата на м.април.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР