През 2023 г. Женското благотворително дружество Майчина грижа“ (ЖБД Майчина

...
През 2023 г. Женското благотворително дружество Майчина грижа“ (ЖБД Майчина
Коментари Харесай

Инициативата на благотворително дружество Майчина грижа Мобилен доктор продължава и през тази година

През 2023 година Женското благотворително сдружение „ Майчина грижа “ (ЖБД „ Майчина грижа “) продължава самодейността си „ За качествено здраве на село “ наречена още „ Мобилен лекар “. Идеята на дамите ЖБД е да обезпечат медицински прегледи на възрастните хора в 22 кметства и кметски наместничества със 128 обитаеми места в община Габрово. На тези места няма здравна работа и няма график за посещаване на медицински личен състав, изясни за Българска телеграфна агенция Стефка Василева, ръководител на ЖБД „ Майчина грижа “.

„ Проектът се реализира от екип на Диагностично-медицински център 1 – Габрово, който включва кардиолог, невролог и две медицински сестри. Дейностите плануват обзор от кардиолог, обзор от невролог, електрокардиограма, проучване на кръвна захар, липиден профил и проучване на урина.

" Искахме да забележим каква сума ще ни бъде нужна за здравните услуги, с цел да продължим и тази година. Получихме финансова поддръжка от Община Габрово, за което сме признателни. Смятам, че медицинските грижи за хората по селата би трябвало да се трансфорат в държавна политика ", сподели Василева. По думите й жителите на селата са щастливи и признателни за визитите от медиците. Тази година всички средства събрани от самодейностите на ЖБД „ Майчина грижа “ ще се заделят за плана „ Мобилен лекар “, добави още Стефка Василева.

От сдружението през 2022 година са направили прегледи в селата Дебел дял, Стоевци, Новаковци и Гергини. През 2023 година прегледите не престават като при започване на годината „ Мобилен лекар “ посети селата Поповци и Драгановци.

За набиране на нужните средства за осъществяване на медицински прегледи във всички обитаеми места в Община Габрово, сдружението ще разчита на донори. Желаещите да дарят средства могат да го създадат по сметка,публикувана на фейсбук страницата на " Майчина грижа ".

От Женско благотворително сдружение „ Майчина грижа “ – Габрово осведомиха, че към самодейността „ Мобилен лекар “ има интерес към този момент и от прилежащи общини, което е знак за актуалността на въпроса за здравните грижи за хората по селата. Признателността за грижата от възрастните хора в габровските села е мощ, мотивация и висока оценка за напъните на сдружението, по тази причина силата ще бъде ориентирана към тази концепция, добави Стефка Василева.

/БТА/
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР