През 2022 година средната пенсия у нас вече е 788

...
През 2022 година средната пенсия у нас вече е 788
Коментари Харесай

Министерството на финансите разкри с колко са се вдигнали пенсиит...

През 2022 година междинната пенсия у нас към този момент е 788 лв., а от 1 юли се планува ново нарастване на пенсиите с 11 на 100 по швейцарското предписание. Така междинната пенсия в страната ще стане 883 лв., демонстрират сметките на Министерство на финансите.

Ръст има и при минималната пенсия, която през 2009 година е била 136 лв., а през 2020 година -250 лв., което е нарастване от 84% за 11 години. През предходната година минималната пенсия към този момент е 523 лв., което е над линията на беднотия от 504 лв.. За тази година с нарастването от 1 юли минималната пенсия ще стане 580 лв. и още веднъж ще бъде над линията на беднотия от 526 лв., показват от финансовото министерство.

 

 

Така финансовият министър Асен Василев аргументира позицията на ведомството да няма коледни и великденски добавки към пенсиите. „ Позицията на Министерството на финансите, при моето ръководство, постоянно е била да се дава трайно нарастване на пенсиите, а не еднократни помощи “, уточни Василев във връзка импортираното през днешния ден в Народното събрание предложение от народни представители от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи за промени в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година, с които да се даде опция пенсионерите, които са с пенсия под 526 лева, да получат еднократна добавка от 75 лв. за Великден.

„ Даването на добавки, дали ще ги назовем коледни или великденски, е извънредно порочна процедура, тъй като тя дели пенсионерите на групи. Също по този начин раздаването на пари безпринципно, без те да са финансирани в бюджета, е процедура, която се употребява, с цел да може пенсиите да се държат ниски. Ние желаеме пенсиите да се усилват и те се усилват “, безапелационен беше министърът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР